Prebiotikumok - a tápszeres táplálás természetes összetevõi
![]() |
Prebiotikumok - a tápszeres táplálás természetes összetevõiManapság sokat hallani a prebiotikumokról, mint a korszerû csecsemõtápszerek fontos összetevõirõl. De mik is ezek, és milyen szerepük van a kisbaba egészségének megõrzésében? Számos összehasonlító vizsgálat igazolta, hogy a szoptatott
gyermekek kevesebbszer betegszenek meg, mint tápszerrel
táplált társaik, és ritkább náluk az allergiás megbetegedések
kialakulása, de nem csak a csecsemõkorban, hanem még évekkel
az anyatejes táplálás befejezése után is. Ezt eddig az anyatejben
lévõ immunglobulinok védõhatásának tulajdonították. Az utóbbi
években azonban a tudósok felfigyeltek egy olyan összetevõre,
az oligoszacharidokra (rövid szénláncú cukrokra), melyek
az anyatejben és néhány növényi élelmiszerben találhatók
meg, a tehéntej azonban ezeket nem tartalmazza. A vizsgálatok
és a megfigyelések bizonyították azt a feltételezést, hogy
az oligoszacharidok fontos szerepet játszanak a szervezet
védekezõképességének kialakulásában, ezért nevezték el õket
prebiotikumoknak. A kisbaba egészségének szempontjából 6 hónapos korig a legjobb táplálék az anyatej, amelynek összetétele minden szempontból optimális. Szoptatási problémák vagy az anyatej hiánya esetén, és az elválasztást követõen azonban legalább 1 éves korig tápszer adása ajánlott. A Milupa többéves kutatómunka eredményeként egyedülálló rostkeveréket kísérletezett ki. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a rostokkal dúsított Milupa tápszerek hatása az anyatejben található prebiotikus rostokéval megegyezik, így a nem szoptatott csecsemõk is anyatejes tápláláséhoz hasonló védelmet élvezhetnek. Az új összetételû Milumil 2 és Milumil 3 babatejjel már néhány hét után lágyabb az anyatejes csecsemõkhöz hasonló székletet eredményez, a gyakori székrekedés megszûnik.
|
![]() |