Zenével a babák fejlõdéséért

Zenével a babák fejlõdéséért

 


A zene az emberi kifejezés egyik legnagyszerûbb formája. Számos kutatásban igazolták, hogy ha 6 és 24 hónapos kor között zenei hatások érik a gyermeket, az elõnyösen befolyásolja a fejlõdését. A vidám hangulatú, csecsemõkori tanulást elõsegítõ zene könnyed és kellemes hangulatot teremt otthonában.

A holland származású zeneszerzõ Raimond Lap speciális zenéjét eredetileg elsõszülött gyermekének fejlesztette ki. Késõbb ötven kisbaba részvételével végzett kísérleteket a környékükön. Azóta babáknak szóló felvételei nemzetközileg is elismertté váltak. Lemezeit világszerte több millió kisbaba hallgatja szívesen. Az aranylemezzel és dupla-platina díjjal is büszkélkedõ zeneszerzõ olyan zenei stílust alkotott meg, amely felbecsülhetetlen értékkel bír a felnövõ generációk számára. Úgy véli, hogy zenéje élénkíti a gondolkodást, és ezáltal számos területen intellektuális elõnyöket biztosít a babának. A babák élvezik a zenéjét. A síró kisbabák elhallgatnak, a felnõttek pedig megtapasztalják a nyugalom érzését.

Raimond Lap meg van gyõzõdve arról, hogy klasszikus hatások és a modern stílusok megfelelõ elegyítése jótékonyan befolyásolná gyermeke jövõjét. Az átlagnál jobban élénkítené az elméjét, és lehetõséget adna arra, hogy zeneileg és intellektuálisan is tovább fejlõdjön

Mivel nem találta a gyermekei számára megfelelõ muzsikát, úgy döntött, hogy megalkotja saját babazenéjét, azonban sose gondolta volna, hogy munkája egyszer világszerte használt „nevelõ-szórakoztató” erõforrássá lép elõ, ahogy napjainkban.

„Közismert tény, hogy a zene nagymértékben befolyásolja a kisbaba agyának fejlõdését. Meggyõzõdésem, hogy ezt alábecsülik az emberek, de szerencsére ezt meg tudjuk változtatni. A zenémet nem csak szórakozásra, hanem tanulásra és fejlesztésre is szánom. Meg kell adnunk a következõ generációknak a lehetõséget, hogy korán kezdjenek tanulni!” –Raimond Lap.

Raimond Lap szerint az emberek alábecsülik a zene értékét. A zene minden csecsemõ anyanyelve. Méghozzá olyan nyelv, amely meglepõen hatékony, ha jól alkalmazzuk. „A zene kiradírozhatatlan hatást gyakorol a felnövõ generációra. Ha felelõsségteljesen alkalmazzuk a szórakoztató és nevelõ hatású elemeket, és a zenében kombináljuk a különféle stílusokat és klasszikus vonásokat, azzal nemcsak ösztönözzük gyermekeink agyát, hanem életre szóló kreatív, érzelmi és intellektuális elõnyökhöz juttatjuk õket.” – mondja Raimond Lap.

A babáknak szóló zene segítheti a gyermek intellektuális fejlõdését, kreatívabbá teheti õt, és elõsegítheti a társas viselkedés kialakulását. Zenéje hallgatása során a babák megismerik a zene alapvetõ jellemzõit: dallamot, harmóniát, és ritmust. Ez a tanulásban néhány évvel késõbb elõnyként jelentkezik.

A kutatások és a gyakorlat az alábbiakat bizonyítják:

A zene javítja a tér- és idõbeli következtetéseket. Ez az idegrendszeri folyamat szükséges a matematika megértéséhez.

A csecsemõk a felnõttekhez hasonló képességekkel értelmezik a zenét, különbséget téve a gyakoriság, a hangmagasság, a ritmus és a tempóbeli eltérések között.

A zene serkenti a baba agyának fejlõdését.

Nyugalmat és alvást idéz elõ.

Ösztönzi a jobb agyfélteke kreatív folyamatait.

Javítja a mozgást és a koordinációs készségeket.


Világszerte több millió baba és mama élvezi a világon egyedülálló, 0-3 éves kisgyerekeknek komponált zenei összeállítást, a Baba Zene sorozatot. A Baba Zene sorozat elsõ két része az EMI gondozásában már Magyarországon is kapható.

A vélemények a www.babazene.hu fórumról:

Sziasztok! 26 éves vagyok és elsõ gyermekemet várom, aki már 21 hetes. Születésnapomra kaptam a Baba Zenét. Azonnal meghallgattuk Kispapával a lemezt. Azóta a hatása alatt állunk. Minden este ezt hallgatjuk hármasban lefekvés elõtt és mielõtt felkelnék az ágyból, szintén ez szól. Fantasztikus!!!! Mindenkinek szívbõl ajánlom.

Hernády Zita

10 hónapos kisfiamnak pár napja vettem meg a CD-t, az elsõ reakciója nagyon aranyos volt: a kisbaba gügyögésekre válaszolt, tapsolt, lóbálta a lábát (az ölemben ült) és be nem állt a szája. :) A kedvence a Baby, First Own Melody. Amióta ezt a Cd-t hallgatjuk sokkal nyugodtabb Õ is.
Izgatottan várjuk a következõ Cd-ket.:)

Bártfayné Szabó Tímea

Sziasztok!
Lehet,hogy furcsa, hogy egy apuka ír egy ilyen fórumba, de úgy érzem, hogy nekem is meg kell szólalnom. Most a hétvégén vettem meg a kisfiamnak az elsõ ajándékját, ezt a CD-t! A kisfiunk még az anyukája pocakjában van, de úgy érzem, hogy sohasincs korán elkezdeni a picivel való törõdést. Õ lesz az elsõ gyermekünk, és én már nagyon-nagyon várom, hogy megszülessen. Feleségemmel együtt hallgattuk (pontosabban hármasban) a CD-t és nagyon tetszik nekünk. A pici negyon sokat mocorog anyukája hasában, de mikor a zenét hallgatjuk, akkor sokkal nyugodtabb õ is, és ránk is jó hatással van ez a megnyugtató zene. Nagyon el vannak találva a számok, és örülök, hogy én is részese lehetek ennek a remekmûnek! Nagyon várom a többi részt!

Krám István

4 hónapos érdeklõdõ kisfiam van, ezért muszáj volt megszereznem a CD. Rögtön ahogy meghallotta, hogy valami újdonság szól, füllelt és kis idõ múlva hangos gagyogással adta tudtára, hogy tetszik neki az amit hall.
Nagyon nyugtatok és lazitok a zenék. Egyszóval a fiam is meg én is oda vagyunk a CD-ért.

Karsai Ildikó

A kisfiam 9 hónapos és elég eleven. Sokszor nagyon nyûgös és olyankor nagyon nehéz vele. A napokban jutottam hozzá a CD-hez, aminek nagyon örülök. A kisfiam láthatóan megnyugszik tõle!
Csak azt sajnálom, hogy nem 9 hónappal elõbb kaptuk meg.

Antalné Szûcs Anikó

 

2004.09.28


X
EZT MÁR OLVASTAD?