Házon kívül a babával

Házon kívül a babával

Kivel ne fordult volna már elõ az, hogy nagy nehezen elindult gyermekével, eltervezve hogy ma elintézi, megveszi, elhozza, megrendeli, de amikor már eljutott a patikáig, postáig, boltig, hivatalig, egyszer csak gyanús szagok csapták meg az orrát. Reményt vesztve körülnéz, keres egy helyet, egy szobát, ahol letehetné babáját arra a néhány percre, ami alatt rutinos mozdulatokkal pelenkát cserél. Gyors terepfelmérés után látja, hogy az egyetlen lehetséges hely a mosdó, de itt is csak kényelmetlenül, szigorú tekintetektõl kísérve pelenkázhat. Ekkor felmerül a kérdés: miért kényszerül ilyen helyzetbe valaki, csak, mert kisbabája van? Miért nem tekintik a csecsemõket is teljes jogú állampolgárnak? Miért nem lehet kényelmesen közlekedni, szoptatni, pelenkázni házon kívül is?

  A Szoptatásért Magyar Egyesült erre a fontos problémára segít megoldást találni Bababarát terület programjával. Célja, hogy a külföldön már régóta mûködõ szemlélethez hasonlóan egyre több üzletben, hivatalban, áruházban, vendéglõben, játszótéren sõt munkahelyeken rendelkezésre álljon egy nyugodt dohányfüstmentes helységet, ahol a kismama megszoptathatja, tisztába teheti gyermekét.

Szemléletrõl beszélünk itt szándékosan, hiszen a lényeg nem a külön szoba biztosítása, hanem az elfogadó, segítõkész hozzáállás, mely által zavartalan nyugodt légkörben tölthet el pár percet az édesanya gyermekével. Sokszor elegendõ ha felajánlanak egy irodát, öltözõt, ahova az édesanya elvonulhat. Külföldön már komoly jegyzékkel rendelkeznek a szoptatással foglalkozó szervezetek, de utazási irodák is számon tartják a bababarát területeket. Hazánkban is egyre növekvõ igény van a babarát területek kialakítására. Ha több intézmény, vásárlóközpont, bolt, sportlétesítmény, vendéglõ csatlakozna a programhoz, az édesanyák könnyebben tudnának kisbabával vásárolni, ügyet intézni, étkezni. Az otthonról való kimozdulást sokak számára ez jóval kényelmesebbé és egyszerûbbé tenné.

Hazánkban elsõként az IKEA áruházaiban találhattunk ilyen védett kis kuckót, otthonos körülmények közt teheti tisztába gyermekét és szoptathat minden anyuka. Az Egyesület Bababarát terület logóját ez az intézmény kapta meg elõször. A felhívásra több áruház (pl. a Brendon áruházlánc) templom, és játszóház jelentkezett.

  Ma Magyarországon szinte minden anya szoptat, legalább az elsõ hónapokban, és szerencsére egyre többen táplálják gyermeküket anyatejjel egy az elsõ szülinap után is. A WHO (Egézségügyi Világszervezet) álláspontja szerint a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egy éves korig a táplálék túlnyomó többsége anyatej legyen, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. A szoptatás idõszaka azonban eltarthat a gyermek két éves koráig, de akár tovább is. A szoptatással az anya a legjobb testi és lelki fejlõdést biztosítja gyermekének. A csecsemõ fejletlen immunrendszere két éves korig az anyatejben lévõ védõanyagok támogatására szorul. Az anyatej speciális fehérjéi megvédik a babát a környezet kórokozóival szemben, és soha nem váltanak ki allergiás reakciót. Kizárólag szoptatott csecsemõk közt szinte soha nem találni vérszegényt, ritkábbak és gyorsabb lefolyásúak a felsõlégúti és az emésztõ rendszert érintõ fertõzések. A szoptatás, a tartósan szoptató anyák számára fokozottabb védelmet nyújt a vérszegénység, mellrák, petefészekrák, és csontritkulás ellen. Fontos kommunikációs kapocs kialakítójaként is mûködhet a szoptatás. Az igény szerinti szoptatás a csecsemõ és édesanya közti párbeszéd és bizalom kialakításának fontos elsõ lépése. Lényege abban rejlik, hogy az édesanya hallgatva kicsi jelzésére, azonnal mellre teszi a babát, amint az éhséget mutat. Az igény szerinti szoptatás gyakorlati megvalósítása azonban komoly akadályokba ütközik mihelyt a lakás küszöbét átléptük. Ezért van kiemelt jelentõsége minél több új bababarát terület kialakításának. A Szoptatásért Magyar Egyesület programjához bármely intézmény csatlakozhat, ahol szívesen látják a szoptató anyukákat, kisgyermekes családokat, és készek a zavartalan szoptatás körülményeit biztosítani. Az egyesület a bababarát terület logóját eljuttatja az intézménynek amely aztán a bababarát területet biztosítók listájára is felkerül.

Reméljük, hogy ehhez az új kezdeményezéshez sokan kapcsolódnak majd, így kisgyermekes anyukák számára egyszerûbbé és kellemesebbé válik a szoptatás, és otthonon kívül töltött idõ.

 Stephenson M.Eszter

2002.04.18

 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?