Pótlás szoptatás közben

A pszichés meddõségrõl

A meddõség nemi terméketlenséget jelent. Azt a problémát, hogy egy pár nem tud gyereket nemzeni, illetve gyereket szülni, bár ezért igyekeznek mindent megtenni.

 


Praxisomnak eddigi leghosszabb pszichoterápiája egy 12 éve tartó párterápia. Azzal a problémával jelentkezett nálam a fiatal pár, hogy 4 éve szeretnének gyereket, de nem sikerül. A fiziológiai vizsgálatok sem a férfinál sem a nõnél nem mutattak ki rendellenességet. Az akkor 25 éves Lilla és 27 éves Ferenc addigra már megjárták a nõgyógyászati és urológiai rendelõk sorát, vizsgálatok százain estek át, sõt a mesterséges megtermékenyítésre specializálódott klinikákon is négyszer próbálkoztak sikertelenül.  A gyermektelen párok mindent megtesznek, hogy saját gyerekük lehessen. Ez tenné életüket boldoggá, teljessé.

A 12 éve elkezdett párterápia 11 hónapos igen kemény pszichoterápiás munkával kezdõdött. Feltártuk és feldolgoztuk Lilla tudattalan aggodalmait a házasságukkal, párjával és a szüléssel kapcsolatban. Lillában tudatosult, hogy szerelem érzése mellett mennyire zavarja Ferenc fölényeskedõ viselkedése. Téves félelmei vannak a szülés fájdalmait, következményeit illetõen. Ferenc mindebben intelligens, támogató partner volt. Lilla elmondta a terápia során, hogy gyerekkorában apja agresszivitása és anyja viszonyulása miatt negatív kép alakult ki benne a férfiakról. Egy éves pszichoterápia után a pár izgatottan jött az egyik foglalkozásra. Boldogan újságolták, hogy az orvosi vizsgálatok szerint Lilla 7 hetes terhes. Az öröm mellett szorongásukról is beszámoltak. Féltek, nehogy elvetélje Lilla a magzatot. Ugyanis a terápia során arra következtettünk, hogy a terhesség korai szakaszában "vetélések" történhettek, amit õk észre sem vehettek.

 Lilla nõgyógyásza felhívott telefonon, hogy konzultáljunk. Az eredménye az lett, hogy Lilla veszélyeztetett terhesként táppénzre került és védett környezetet javasoltunk. A pszichoterápiát folytattuk. Újabb 8 hónap elteltével egészséges  kisfiúk született! Életük legnagyobb álma valósággá vált.

Lilla és Ferenc azóta is rendszeresen heti gyakorisággal járnak hozzám. Most már személyiség- és kommunikációfejlesztõ célokat tûztünk ki. Feldolgozzuk konfliktusaikat, álmaikat, problémáikat.

Lilláék esetében azzal a hipotézissel éltünk, hogy lelki okai lehetnek, hogy nem történik meg a petesejt megtermékenyülése, illetve ha ez megtörténik, a megtermékenyült petesejt nem ágyazódik be a méhfalba, onnan kilökõdik. Mindennek pszichoszomatikus okai vannak. Lilláék esete nem egzakt bizonyíték a lelki tényezõk meghatározó szerepére. De elgondolkodtató a történetük. És nem egyedi esetrõl számoltam be. Legtöbbször rövidebb idõ is elegendõ a tudattalan ellenállások feltárásához.

 A nõgyógyászati pszichoszomatika széles körével találkozom pszichoterápiás munkámban. Ide tartoznak a vérzészavarok: az elhúzódó, vagy menzesz közti vérzések, a vérzés elmaradása (amenorrea), vagy a fájdalmas vérzés (diszmenorrea). Foglalkoztam már pszichés eredetû "álterhességgel", spontán vetélésekkel, melyek lehetnek olyan koraiak, hogy az anya észre sem veszi.  A terhességi toxicitásnak (mérgezésnek) is legtöbbször pszichoszomatikus, tudattalan lelki okai lehetnek. Ilyenkor az anya vérrendszere, immunrendszere "tévesen" ellenanyagokat termel a magzata irányába.

Molnár Tamás szexuálpszichológus
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Border Flex Lite és Granudacyn - Mölnlycke