Megelõzhetõ-e a bölcsõhalál?

Megelõzhetõ-e a bölcsõhalál?

Bölcsõhalál (SIDS) Prevenciós Program a Madarász Kórházban

A bölcsõhalál típusosan a csecsemõkor problémája. A kisbaba úgy születik, hogy az anyaméhben kifejlõdnek a szervei, de a légzõszerveit nem használja, azokat a születés után kell "bejáratnia".

A kisbabának kezdetben periodikus, irreguláris a légzése. A baba abbahagyja a légzést, majd a légzésleállás után visszatér a spontán légzés (20 másodpercen belül). Az ember akaratlagosan nem tudja leállítania légzését. Amint ez megtörténne, olyan mechanizmusok indulnak be, amelyek ezt nem engedik.

Periodikus légzésnél a kisbabánál is beindulnak ezek az autoregulációs mechanizmusok. Rendkívül ritka esetben az autoregulatív mechanizmus nem indul be, és ha akkor nincs közvetlen segítség, bekövetkezik a bölcsõhalál.

A prevenciós programnak ezért kell a szülõk felé fordulnia. Ha a kisbaba azonnali segítséget kap, élete megmenthetõ. A helyzetbõl adódóan vagy képes a szülõ azonnal segíteni, vagy tehetetlenül várja a szakember segítségét, aki természetszerûen mindig késve érkezik.

Ezekre a tényekre épült a Madarász kórházban az 1993-ban indult bölcsõhalál prevenciós program.

A bölcsõhalál prevenció célja:

* A mortalitás csökkentése.

Elõfordultak olyan esetek, amikor a programban részt vevõ szülõk gyors beavatkozása biztosította a babák életben maradását

* Az érintett családok életminõségének javítása

A prevenciós program megpróbálja tudatosítani a szülõkben a bölcsõhalál lehetõségét. A programban való részvétel és felkészülés jelentõsen csökkenti az emiatti szorongást a szülõkben, ahogy ezt a résztvevõk által (a gyermek egy éves korában) kitöltött kérdõívek bizonyítják.

A bölcsõhalál teljesen egészséges kisbabánál is elõfordulhat. Elõre nem lehet megjósolni, kivel fog ez megtörténni. Nincs bölcsõhalál, csak kellõen fel nem készített család és társadalom.
Típusosan alvás alatt következik be, az éjszaka a legveszélyesebb.
Ez az állapot kinõhetõ, kb. a gyermek egy éves koráig.

A bölcsõhalál elõfordulása Magyarországon (1980- 1995)

*SIDS (bölcsõhalál) mortalitás 0.23 ezrelék
* A vizsgált 15 évben a bölcsõhalálban elhunytak száma: 475
* SIDS aránya a csecsemõhalálozásban 1.4%

A magyar statisztika tulajdonképpen nagyon jó, kb. 10-szer jobb, mint a világátlag. Amerikában például kb. 7000 kisbaba hal meg így évente. A magyarországi statisztika megbízható is, mivel az így meghalt kisbabákat boncolják.

Egy német statisztika szerint a bölcsõhalál döntõ része az élet elsõ 6 hónapjára esik, a legnagyobb az elõfordulás a 3. hónapban. Erõsen csökkenõ számban ugyan, de vannak esetek a 7-12. hónapban is.

Egy tiroli statisztika szerint van egy csúcs február-március, és egy kisebb július-augusztus táján.

Az SIDS (befolyásolható) kockázati tényezõi

* alvás hason fekve
* laza ágyazás, alvás puha felületen
* anyai dohányzás terhesség alatt
* a csecsemõ túlhevülése (alvás közben)
* a terhesgondozás hiányosságai
* fiatalkorú anya
* alacsony születési súly, éretlenség

A hason fekvés éjszakai pozíciót jelent, egyébként felügyelet mellett lehet hason, hiszen a baba - a fõorvos úr kifejezésével élve - "hasmánt ismeri meg a világot".

Sajnos a mamák 20%-a ma is dohányzik terhesen.

A SIDS prevenció lehetõségei családi körben

*A szoptatás korai megszakításának az elkerülése
* A dohányzás, alkoholizmus, kábítószerfogyasztás elkerülése
* Hátonfektetés alvás alatt
* A hõpangás elkerülése (megfelelõ ágynemû, hálóöltözet, környezeti hõmérséklet biztosítása, tilos a hálósapka)
*Veszélymentes babaágy (sûrû rácsozat, kemény alap vagy feszített rugózat)
*Megfelelõ ágyazás (fontos a kemény matrac, feszes lepedõ, tilos a párna, puha fulladásveszélyt okozó tárgy, plüssmaci, kendõ). Ne legyen rés az ágy és a matrac között; hónalj, vagy áll alatt megakasztott takaró
*Gyakori orvosi ellenõrzés, különösen infekció esetén
* Az elsõsegélynyújtás, újraélesztés elsajátítása.

Alváshoz a légtér hõmérséklete 20 fok körüli legyen. A szülõ tapintással ellenõrizze, hogy nincs-e túlhevülve a baba, nem izzad-e.

Kérdésre válaszolva a fõorvos úr elmondta, hogy ajánlott cumizás, mint megelõzés, mert a cumizás olyan élettani folyamatokat indít be, amelyek akadályozzák a légzésleállást.

Az utóbbi idõben viszont már nem nagyon javasolják az oldalt fekvést, mert az nem stabil, könnyen hasonfekvés lesz belõle, vagy a baba számára kényelmetlen. Éjszakára a háton fekvés ajánlott.

Az elõadás második, gyakorlati részében bemutatták a Madarász kórház prevenciós programjában használt izraeli gyártmányú Baby Sense Hisense légzésfigyelõ monitort, majd Balázs Miklósné, a kórház intenzív osztályának fõnõvér helyettese egy oktató babán bemutatta, hogy a monitor riasztása esetén mi a teendõ. Nagyon fontos, hogy a szülõ azonnal megkezdje a baba újraélesztését, mert csupán kb. 4 perce van, hogy a baba agyába mesterségesen oxigént juttasson. Ha a szakszerû segítség helyett pusztán csak mentõre vár, akkor a késõbb megérkezõ szakember sem tud már teljes értékû segítséget nyújtani. A babát azonnal ki kell venni a kiságyból, levetkõztetni, megpaskolni, megcsípdesni. Ha nem indul be a légzés, a további lépéseket (légutak szabaddá tétele, befúvásos lélegeztetés, szükség esetén keringés újra indítása) célszerû szakember bemutatása alapján elsajátítani.

Dr. Szántó Imre fõorvos, a prevenciós program vezetõjének 2001. június 11-én , a Virányosi Közösségi Házban elhangzott elõadását próbálta jegyzetelni I.G.

 

A szülõkkel való foglalkozás a Kórház SIDS Ambulanciáján történik. Jelenleg keddi napokon fogadják a szülõket. Délután fél 3 és 4 óra között mûszerforgalmazás folyik, 4 és fél 6 óra között történik az oktatás - felkészítés.
Itt szerezhetõ be egy kis füzet Megelõzhetõ-e a bölcsõhalál? címmel, amely mindazt tartalmazza, amit a szülõnek a bölcsõhalálról és szükség esetén az életmentésrõl tudnia kell.

További információ a program vezetõjétõl, dr. Szántó Imre fõorvostól kérhetõ:
(tel/fax/üzenet: 416 32 39
E-mail: adjutor@posta.net
http://www.bolcsohalal.hu

 2001.06.14
 

 

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?