Krumplifőzelék

Időtartam: 70 perc
Nehézségi fok: 1
Címkék: főzelék | vacsora |
Krumplifőzelék

Hozzávalók:

 4 adaghoz:

Az alaphoz

  • 1 kg burgonya
  • 2 evőkanál étolaj
  • 0.5 közepes fej hagyma - vörös
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors - fehér (őrölt)
  • 1 púpozott teáskanál fűszerpaprika
  • 5 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  • 100 ml víz
  • 1200 ml víz
  • 1 nagy csipet majoránna
  • 0.5 evőkanál ételecet (10%-os)

A habaráshoz

  • 200 ml tejföl (20%-os)
  • 60 g búzaliszt (BL55)
  • víz

A tálaláshoz

  • kolbász

Elkészítés:

Ismét egy klasszikus! Újítani, újat kóstolni jó, de az ember néha klasszikusokra vágyik. Egyszerű, és finom variáció a krumplifőzelék kolbásszal!

 
A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, majd addig mossuk, míg a víz ki nem tisztul rajta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
A vöröshagymát felkockázzuk, majd olajon pirítani kezdjük.
 
 
 
3
Ha üvegessé vált a hagyma, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát.
 
4
A receptben szereplő első, kisebb mennyiségű vízzel felöntjük, hogy a paprika ne égjen meg.
 
 
 
 
 
 
5
A krumpliról leöntjük a vizet, és a hagymához tesszük a babérlevéllel együtt.
 
 
 
6
A receptben szereplő második, nagyobb mennyiségű vízzel felöntjük.
 
 
 
7
Közepes lángon, lefedve addig főzzük, míg a borgonya megpuhul. Kb 30 perc.
 
8
Míg a burgonya fő, habarást készítünk. A liszthez adjuk a tejfölt, és simára, csomómentesre keverjük. Ha csomós marad, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát is.
 
 
 
9
Behabarjuk a főzeléket. A forró léből egy merőkanálnyit folyamatos keverés mellett hozzácsurgatunk a habaráshoz, majd hozzáöntjük a felhígított habarást a krumplihoz. Egyenletesen elkeverjük benne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10
Addig főttük, míg a kellő sűrűség ki nem alakul, a lisztes ízérzet el nem múlik. Ez 1-2 perc. Hozzáadjuk az ecetet, készre ízesítjük a főzeléket.
 
11
Saját zsírján pirított kolbásszal tálaljuk.
 
 
 
12
Akár a kiforrt kolbászzsírral lecsurgathatjuk a főzeléket tálaláskor.
 

Recept forrás: http://aprosef.hu/krumplifozelek 


Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?