Csokis piskóta light

Időtartam: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Csokis piskóta light

Hozzávalók:

 8 adag

A piskótához
  • 4 db tojás
  • 4 ek xilit
  • 3 evőkanál zabliszt (vagy darált mandula)
  • 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 kk szódabikarbóna (vagy sütőpor)
  • 0.5 teáskanál napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)

A krémhez

  • 4.5 dl tej
  • 1 tasak csokoládés pudingpor (főzős)
  • 10 db édesítőszer (vagy 4 ek xilit)
  • 5 dkg diabetikus csokoládé

Elkészítés:

Ki ne szeretné a csokit? Néha még a diétás étrendbe is bele kell férnie, de természetesen csak a lelki békénk kedvéért. :) 16 szeletre vágva 1 szelet 91 kcal-t és 10,5 ch-t tartalmaz, ha a krémet édesítővel készítjük. (Ha a krémet is nyírfacukorral készítjük, akkor 102,5 kcal-t és 13 ch-t tartalmaz egy szelet süti.)

 

  1. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Egy kb. 30x30-as tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és a papírt kenjük meg vékonyan olajjal. Ha jó sütőpapírt használunk, az olajozós művelet elhagyható.
  2. A tojásokat válasszuk szét.
  3. A lisztet a kakaóval és a szódabikarbónával szitáljuk át.
  4. A tojások fehérjét a csipet sóval kezdjük habbá verni, majd evőkanalanként adagoljuk hozzá a xilitet, és addig keverjük, amíg kőkemény nem lesz a hab. Ekkor mérsékeljük a fordulatszámot a keverőgépen, és egyenként eresszük a tojások sárgáját a habba. Ha elkeveredett, kapcsoljuk ki a gépet, és fakanál (spatula) segítségével 2 részletben alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverjük a habba a kakaós lisztet.
  5. Ha egynemű a tészta, akkor öntsük át a tepsibe, simítsuk el, és toljuk a sütőbe. Mérsékeljük a hőmérsékletet 150 fokra, tűpróbáig süssük a piskótát (kb. 25 percig tart). Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, borítsuk egy egyenes felületre, válasszuk le róla a papírt, majd helyezzük vissza rá, és a papírral együtt tekerjük fel, így hagyjuk kihűlni.
  6. A krémhez tegyünk fel melegedni 3,5 dl tejet az édesítővel. A maradék 1 dl tejben keverjük el a csokis pudingport, majd ha már majdnem forr az édes tej, öntsük hozzá a pudingot, és forraljuk fel folyamatos kevergetés mellett.
  7. A csokit éles késsel daraboljuk durvára, keverjük a pudinghoz (még melegen), hagyjuk, hogy elolvadjon benne. Ragasszunk egy darab folpackot a tetejére: így nem fog "megbőrösödni".
  8. Ha a krém és a piskóta is teljesen kihűlt(szobahőmérsékletűre), akkor tekerjük ki a tésztát. A krémről vegyük le a folpackot, és habverővel keverjük át. Töltsük meg a csokikrémmel a tésztát, így tekerjük fel ismét, és tegyük hűtőbe 2-3 órára. Ezt követően nyomás nélkül, éles késsel szépen szeletelhető.
  • sütési hőfok: 150°C
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • költség: 1250 Ft

Recept forrás: http://www.nosalty.hu/recept/csokis-piskota-light


Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?