A tökéletes rizsfőzés titka

Időtartam: 30 perc
Nehézségi fok: 1
Címkék: praktikák |
A tökéletes rizsfőzés titka

Hozzávalók:

  • rizs
  • víz
  • olaj

Elkészítés:

Tudtad?

A rizs főzése szerintem sokaknak egy mumus. Én viszont most leírom Nektek, hogyan lehet egyszerűen, gyorsan, nagyszerű rizst főzni, és még az sem fontos, hogy "A" minőségűt vegyünk.
Én először kikészítem az arányokat magam köré. Egy tálkába kimérem a rizst, most legyen 3 bögre. Majd öntök forró vizet egy kancsóba, és most jön egy titok, NEM KELL dupla annyi víz. Én csak egy fél bögrével teszek többet, mint a rizs maga. Tehát 3 bögre rizs, akkor 3 és fél bögre forró víz.
A következő lépés, amit már biztosan tudtok, hogy meg kell pirítani olajon a rizst. Annyi olaj kell, ami finoman megfényesíti. Figyelni kell, kavargatni, nehogy nagyon megpiruljon. Pirulás közben ízesíthetjük is, bors, só (ebből lehet többet, mert a rizs felveszi), ételízesítő, én fokhagymakrémet is szoktam rárakni. Ha már megpirult, öntsük rá a már kimért forró vizet, és tekerjük fel maximumra a gázégőt. Fedőt rá. Hamar elkezd rotyogni, a forró víz miatt. Egyszer-kétszer bele szoktam kavarni villával, mert néha pár szem rizs letapad. Ha ki akarna futni, akkor kicsit vegyük lejjebb a gázt. Néha belekukkantunk, és ha már látjuk, hogy dagad a rizs (nem baj, ha még van rajta egy pici víz), megnézzük, bár még picit kemény, zárjuk el a gázt. A fedőt hagyjuk rajta, kb. 10 perc múlva megkavarjuk villával. Fedő vissza. Pár perc múlva megint megnézzük, és ha már puha, vegyük le róla a fedőt, hogy már ne párolódjon tovább. Villával átkavarjuk, és kész. Remélem Nektek is olyan jól fog sikerülni, mint Nekem!

 

Praktika forrása: http://www.nosalty.hu/praktika/tokeletes-rizsfozes-titka


Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?