Kérdések-válaszok
Több helyen és...
Több helyen és sokféle formában olvastam, hogy nincs rossz vagy gyenge minőségű anyatej. Mégis aggódom a tejem minősége miatt. Szoptatás után, a tej mennyiségének növelése céljából lefejem a maradékot, majd hűtőben tárolom. 4-5 óra elteltével a tej állaga két, jól elkülöníthető részre válik szét. A tetején egy zsíros, alul pedig egy nagyon híg, szinte átlátszó vizes részre. Azért tartom ezt kórosnak, mert úgy gondolom, hogy a 20-30 perces szopizás után már a hátsó tej marad csak a mellben, ami a szakirodalom szerint táplálóbb. Lehet, hogy az én tejem túl híg?
Válasz
Amit leírsz az anyatejről, az teljesen normális jelenség: fölül kiválik a zsír, alul a savó. Az anyatejben nagyon sok a savófehérje, ami nem fehér, hanem áttetsző, opálos. Vagyis nem látszik - de ott van. teljesen jó a tejed, ne aggódj.
Sződy Judit










