Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Újszülött csecsemő közelében hogyan szabad macskát tartani? Nem csak a betegségek szempo ...

Újszülött csecsemő közelében hogyan szabad macskát tartani? Nem csak a betegségek szempontjából érdekel, hanem az is, a cica megtámadhatja a babát, vagy esetleg ráfekszik-e és így okozhat-e kárt?

Válasz

Újszülött és kiscsecsemő közelében háziállatot -főleg lakásban-fokozott higiéniai rendszabályok mellett tanácsos tartani. Az állat lehetőleg ne tartózkodjon, ha lehet be se menjen abba a szobába, ahol a pici lakik, alszik. Az állatok gondozása, etetése után a szülő alaposan mosson kezet. Ügyelni kell arra, hogy az állat a babát nem nyalhassa meg. Az állatok  (kutya, macska) a babának bélférgességet, toxoplasmózist, de akár vírusfertőzéseket adhatnak át. Ebben az időszakban tehát az állatok gyakori, rendszeres állatorvosi felügyelete szükséges. A hiányzó oltásokat, féregirtást még a baba születése előtt fontos elrendezni és ezekre ezután is szigorúan felügyelni kell.  Ha a cicák által is terjesztett toxoplasma fertőzés magzati korban éri a kicsit, annak nagyon súlyos, életre szóló következményei lehetnek.: súlyos látászavar, szív,- vese,- és tüdőbetegség, bőrvérzések, hegek és főleg az agy maradandó sérülése a gyulladás következtében. Ha egy egészséges immunrendszerű baba, vagy kisgyermek fertőződik meg, az lezajolhat szinte felismerhető betegségtünetek nélkül is. Előfordulhat azonban súlyos lefolyású megbetegedés is, amely akár a fenti állapothoz is vezethet. Próbálják tehát cicájukat kiszoktatni abból a helyiségből, ahol a baba tartózkodik. Hogy a cicák hogyan viselik az újszülött érkezését  a családba, hogyan reagálnak erre, esetleg emiatt mennyire válnak támadékonnyá, sajnos nem tudom, nincsen ilyen irányú tapasztalatom. Erre állatorvos tudna válaszolni.
Dr. Gömöri Ágnes
Mindenesetre figyelni kellene a cicára, mert tényleg szeret ráfeküdni a babára, ha kényelmesnek tűnik a dolog. A miénk főleg akkor próbálkozott ezzel, amikor az erkélyen aludt babakocsiban a kicsi. Szerintem nem a baba miatt, hanem, mert a meleg, kényelmes, szélvédett bugyornak nem tudott ellenállni. Szóval: figyeljetek rá, csak ennyi.
Sződy JuditAziránt érdeklődnék, hogy a kisbabák közelébe szabad-e macskákat vinni, ill. hozzáérhetn ...

Aziránt érdeklődnék, hogy a kisbabák közelébe szabad-e macskákat vinni, ill. hozzáérhetnek-e a cicákhoz?

Válasz

Úgy éreztem, hogy ezt a kérdést meg kell konzultálnom egy állatorvos barátommal is. Így elmondhatom, hogy cica és cica között is nagy különbségek lehetnek. A legtisztább, lakásban tartott macska is hordozója lehet egyes betegségeknek. A legveszélyesebb talán a toxoplasma és az úgynevezett "macskakarmolási betegség". Ezeket gyakorlatilag csak a "felnőtt" macskák terjesztik. A lakásban tartott és rendszeresen féregtelenített, illetve fürdetett állatok nagy veszélyt nem jelentenek. A macska szőre viszont gyakran vált ki allergiás köhögést, náthát önmagában is. Azt javaslom, hogy lehetőleg elszeparáltan tartsák az állatokat és az állatorvos által javasolt tisztító kúrákat rendszeresen végezzék el. Kóbor állat, vagy kint tartott macskát viszont sosem engedjenek be a lakásba a gyermekek közelébe (bolha, veszettség, stb.!) Háziállatos környezetben a fokozott tisztaság és fertőtlenítést különösen fontos!
A tiszta cica "nyúzása" nem ítélhető el a nagyobb gyerekeknél, sőt jó hatással van a gyerekek szociális érzelmi fejlődésére.
Dr. Varga László

X
EZT MÁR OLVASTAD?