Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kell-e a szoptatós tea?

Szoptatós tea... Nekem bent a kórházban azt mondták, nem javasolják, mert átmegy az anyatejbe, és ha a babának nem voltak görcsei, akkor okozhat neki, ez mennyire igaz? Mert én ezért nem merem inni a Laktohebet.

hungigi

Válasz

Hungigi, igen, így van: egyes gyógynövényekre lehetnek olyan érzékenyek a babák, hogy pont a várakozással ellentétes hatást váltják ki. Igyál napi 2-2,5 liter folyadékot (víz is lehet, sőt, talán az a legjobb), az bőven elegendő. De nálam bevált az alkoholmentes sör is - szigorúan az alkoholmentes...

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Kislányom, Flóra immár 2 hetes és nagyon erős hasgörcsöktől szenved. Ezek a görcsök a ...

Kislányom, Flóra immár 2 hetes és nagyon erős hasgörcsöktől szenved. Ezek a görcsök a kórházból való hazaérkezés másnapján kezdődtek. A szoptatás egyre hosszabbá vált, gyakran elaludt közben és nem ette meg a szükséges mennyiség felét sem. A szoptatás után igen hevesnek és hosszan tartónak tűnő hasgörcsei voltak - vannak. Ilyenkor felhúzza a lábát, erõsen rugdal, sikítva, erőlködve sír, karmolja és tépi az arcát, fülét. Ezek a rohamok akár egy-két órán keresztül is eltartottak, ami nagyon kifárasztotta őt is és az anyukát is. Nem is csodálkozom, hogy napokon belül lecsökkent a fogyasztása, lefogyott jóval a születési súly alá, nem ébredt fel a szoptatás időpontjára. A védőnőtől nem kaptunk tanácsot, a gyermekorvos sem vette komolyan, meg sem nézte. Szerencsére a szülészetről egy kedves orvosnő azt tanácsolta a súlyveszteség láttán, hogy vigyük be a Madarász Kórházba, ahol 7 órát egyfolytában aludt, nem lehetett felébreszteni sem. Ott főként tápszerrel táplálták 3 napig és alapos ultrahang és laborvizsgálatnak vetették alá. Az eredmények negatívak, szervi problémát nem tudtak kimutatni, ezért mint egészséges babát, hazaengedték. Azóta két napja tápszerrel tápláljuk. Láthatóan a tápszert "nagy iramban" képes megenni, 20-25 perc elegendő és a hasgörcsök is mérséklődtek, jobbára az éjszakai órákra korlátozódnak. Ma meglátogattuk a László Kórház szoptatási ambulanciáját, ahol több, az eddig kapott tanácsokkal ellenkezõ tanáccsal elláttak minket a szoptatások időtartamára, technikájára és gyakoriságára vonatkozóan. A hasfájás azonban láthatóan nem foglalkoztatta őket sem, mintha egyenértékű lenne a haj növésével.
Az első pillanattól fogva ügyelünk a mama étrendjére, a hosszas, ám gyakran eredménytelen böfiztetésre, próbáltunk szoptatást, "gyors" és "lassú" cumisüveget, anyatejet, tápszert, rendszeres és igény szerinti szoptatást, Espumisan cseppet napi 10 cseppet 2-3 adagban elosztva, zenehallgatást, hasmasszírozást, puffadás csökkentő "Mecsek" teát. Minden eredménytelen maradt. A nappalok nehezek, az éjszakák szívbe markolóak.
Sajnos azt vagyok kénytelen megállapítani, hogy a sok okos tanácsadó és műszer mellett a gyerekre és a problémájára senki nem figyel oda. "A sok bába között...". Fáj a hasa és erre nézve még mindig semmi használható információhoz nem jutottunk, máig sem tudja senki megmondani még csak az okát sem.
A fáradtság és az aggodalom szép lassan teljesen kimeríti a mamát, jómagam is tulajdonképpen pihenni járok be a munkahelyemre.  Mit tehetnénk még? Kihez fordulhatunk? Hol lehet egy teljeskörű vizsgálatot elvégezni? Talán tej-érzékenység, emésztőrendszeri probléma, tej minőség probléma?

Válasz

Mint már egy korábbi válaszomban is leírtam, a kis csecsemők tejcukorbontó enzimmennyisége az élet első 3 hónapjában szinte nem mérhető a bélben, ill. bélfalban. Mérhető mennyiségűvé ez igazán a 6. hónap során válik. Sajnos minden bizonnyal ez az oka a főleg az első 2-3 hónapban tapasztalható hasfájásnak, amely gyakori jelenség. Az enzimatikus úton nem emésztődő tejcukor ui. erjed, ennek pedig savanyú bomlástermékek keletkezése, és gázképződés a következménye. Mindezek bélfeszülést, görcsöt eredményeznek. A szülők gyakran beszámolnak arról, hogy a bélmozgások, esetleg székletürítés már a baba szoptatása közben is jól hallhatóak. Ez természetes jelenség. Ha azonban a bél tele van a fent említett termékekkel, a hasgörcsök beindulnak, a csecsemő sírni kezd, a szopást átmenetileg, vagy végleg abbahagyja. Csecsemőjüket, mint levelében írta, a kórházban kivizsgálták, ezek szerint a panaszok mögött betegség, szervi eltérés nem húzódik meg. Ezek után, ha a hajnövekedéssel a kiscsecsemőkori hasfájás azért nem is egyenértékű, de a szakemberek kellemetlen életkori sajátosságnak tekintik, amely szerencsére a 3. hónap körül mérséklődik, szerencsés esetben elmúlik. A tanácsok is a szoptatásra, pótlásra, etetési technikára, testhelyzetre stb. azért olyan sokfélék, mert szinte mindegyik  hasfájós babánál egyénenként kell megtalálni azt, amellyel ez az időszak elviselhetőbbé tehető. Görcsoldókból is van választék, habár azok inkább 1-2 hónapos kortól ajánlottak. Én a negatív vizsgálati eredmények birtokában úgy gondolom, nem kellene babájukat egyéb, esetleg megterhelő vizsgálatokkal terhelni, habár nem hiszem, hogy ezt szakember javasolná, hanem próbálják meg ezt a néhány hetet nagy türelemmel, esetleg családi segítséggel, a megfelelő táplálási ritmus megtalálásával és görcsoldókkal valahogy átvészelni.

Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó