Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Unokám 3 éves múlt áprilisban. Az eltelt időszakban krupp-nak nevezett köhögéssel kezelt ...

Unokám 3 éves múlt áprilisban. Az eltelt időszakban krupp-nak nevezett köhögéssel kezelték kórházban. Most nálunk, vidéken is volt ehhez hasonló köhögése, de l db theophilin kúp elegendő volt ahhoz, hogy nem kellett kórházba vigyem. A kérdésem, hogy van-e valami spray, vagy más szer amit hasonló esetekben használhatunk, mivel szeretnénk egy családi kirándulásra magunkkal vinni unokánkat is Erdélybe. Kórház van a közelben, kb. egy órán belül juthatnánk el oda, mivel a hegyekben tartózkodnánk, de nem sátorban. Az oda-vissza utazást vonattal (háló kocsiban) tennénk meg.

Válasz

Azoknál a kisgyermekeknél, akik "krupp"-ra hajlamosak célszerű otthon is tartani, de főleg nyaralásra, utazásra elvinni bizonyos gyógyszereket. Már induló köhögés, nátha esetén is célszerű un antihisztaminikus hatással rendelkező gyógyszert adni a kisgyermeknek, amelyet érdemes kiegészíteni nyákoldó adásával. A már krupp-ra gyanús, kicsit is ugató köhögésnél- főleg éjszaka- az ilyen esetekben használható oedema csökkentő ill. légút tágító kúpot ajánlatos használni. Létezik ilyen hatású gyógyszer aeroszolban is. Persze fontos az ablaknyitás, a hűvös párás levegő biztosítása is. Ha mindezek nem hozzák meg a kellő javulást, mód van  ma már erős gyulladás és oedema csökkentő kúp otthoni beadására is. Mindezek azonban vénykötelesek, az adagolást, valamint a megfelelő használatukat( idő! ) a gyógyszereket felíró orvossal kell megbeszélniük.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom augusztusban 5 hónapos lesz és 1 hétre lehetőséget kaptunk egy Balatoni apartman ...

Kislányom augusztusban 5 hónapos lesz és 1 hétre lehetőséget kaptunk egy Balatoni apartmanos nyaralásra. Mire figyeljünk a nyaralás során, hogy babánk és mi is jól érezzük magunkat? Van-e valamilyen különleges javaslat, amit ilyenkor érdemes magunkkal vinni? Milyen egyéb módon védekezhetünk a kártékony rovarok ellen? Illetve mi a teendő a szúnyogcsípés és darázscsípés esetén egy ilyen pici babánál?

Válasz

Feltétlenül szoktassák hozzá babájukat a kiságyhoz amit visznek. Fél évesen a környezet, a fekvőhely megváltozása a csecsemőt megzavarhatja, legalább az ágya legyen ismert. Használjanak rovarhálót, ha alszik a kicsi, nappal is. Amikor ezt nem tudják használni kenjék be a kislány bőrét a tavasz óta a nagy baba áruházakban kapható rovarriasztó készítmények valamelyikével (aeroszol, emulsió). Ha a szúnyog, ill rovarcsípés mégis megtörténik kenjenek rá a gyógyszertárban vény nélkül is kapható allergiás bőrreakciót csökkentő kenőcsöt, de akár ha ez nincs kéznél az ecetes hideg borogatás sem rossz ötlet. Ha a babát darázs csípi meg, főleg nyakon, fejen forduljanak orvoshoz. A nyaralás alatt legyen Önöknél lázcsillapító kúp, esetleg hányáscsillapító kúp is. Egyéb, nem sürgősen alkalmazandó gyógyszerek a nyaralóhelyi patikákban beszerezhetők (orrcsepp, köptető, székletfogó). Ne felejtsék itthon a megfelelő fényvédő készítményt sem. A nyaralás alatt, ill. közvetlenül előtte ne változtassanak a kicsi étrendjén. Véletlenül se felejtsék otthon a kedvenc rongyocskát, takarót, alvójátékot, cumit. Reméljük így a pihenést az egész család élvezni fogja.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó