Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam 20 hónapos, több éjszaka óta nyugtalanul alszik, többször is felsír. Ma lefekvés ...

Kisfiam 20 hónapos, több éjszaka óta nyugtalanul alszik, többször is felsír. Ma lefekvés előtt arra panaszkodott, hogy "fáj" a popsija. Fürdés után megvizsgáltam alaposabban, a végbélnyílás körül kicsit piros, a redőkben kicsi fehér pontokat láttam. Ez vajon cérnagiliszta lehet? Külföldön élünk, itt a cérnagilisztát a vény nélkül kapható "Pyrvin" nevű gyógyszerrel kezelik. El merjem kezdeni a kezelést, vagy várjak még vele?

Válasz

Levele alapján felmerülhet a cérnagiliszta fertőzés, habár azt biztosan csak akkor állíthatnánk, ha a mozgó, kb. 1 cm-nyi, cérnavékony, fehér színű gilisztákat is látták volna a gyermek végbélnyílása körül, ill. friss székletében. A végbélnyílás környékének irritációja, a fehér pontok - peték - azonban utalhatnak erre. A cérnagiliszta ugyanis éjszaka az ágymelegben kibújik és a végbélnyílás köré rakja le petéit. A fertőzött egyén vakarózik, a pete a körme alá kerül, onnan másnap az ételeire - így fertőzi önmagát is folyamatosan vissza - és a tárgyakra - így fertőzi a környezetét. Tehát amennyiben nincs módjuk gyermekorvost felkeresni, talán érdemes lenne a gyógyszerésszel az adagolást pontosan megbeszélve a gyógyszeres kúrát elkezdeni. Emellett még a végbél környékének gyulladását is célszerű bőrnyugtató kenőccsel kezelni.
Dr. Gömöri Ágnes

Hét hetes kisfiam nagyon nehezen büfizik. Hiába büfiztetjük szopás közben is, utána is f ...

Hét hetes kisfiam nagyon nehezen büfizik. Hiába büfiztetjük szopás közben is, utána is függőlegesen van, sétálunk vele 30-40 percet, néha megmozgatjuk, hátha kijön belőle a levegő, valamennyi mindig marad benne. Így aztán ha letesszük, mert elalszik rajtunk, szinte mindig arra ébred pár perc múlva sírva, hogy jön föl benne a büfi, de megakad a torkában, nyeldekel. De ha fölvesszük, nem büfizik. Ha letesszük, esetleg némi tej kijön belőle, de utána ugyanúgy nyeldekel tovább. Szegény baba nagyon kimerül ebben, egyre fáradtabb, mert alig alszik, belealszik a szopásokba, egyre nehezebb büfiztetni. Éjszaka sem pihen jól, szelek kínozzák, ráadásul néha a hasa is fáj. Mivel segíthetnénk rajta? 

Válasz

Bizony vannak nehezen büfiző babák. Ez részben a teltségérzetből adódó nyugtalanságot, a tej későbbi visszabukását, valamint ha a lenyelt levegő továbbhalad hasfájást okozhat. Önök helyesen megpróbálták szopás közben  böfiztetni, szopás után hosszabb ideig függőlegesen tartani a kicsit. Ezenkívül esetleg meg lehet próbálni az Espumisan használatát, ha ez nem elegendő a gyógyszertárban kapható görcsoldókat. Az előbbinél beszámoltak a szülők arról, hogy a böfizés-bukást is rendezte. Ha ezek nem segítenek egyéb gyógyszeres  kezelés is szóba jöhet, de ehhez gyermekorvosuktól kérjenek akkor tanácsot, aki megfelelő vizsgálat után tud erről dönteni.
Dr. Gömöri Ágnes

Kata, a lányom 8 hetes. Napközben sokat sír, szinte vígasztalhatatlan. Ha nagy nehezen s ...

Kata, a lányom 8 hetes. Napközben sokat sír, szinte vígasztalhatatlan. Ha nagy nehezen sikerül elaltatni, akkor is nagyon nyugtalanul alszik, könnyen felébred. Sajnos nem tudunk itthon tölteni egy délelőttöt sem emiatt. Ha sétálok, vagy autózok vele könnyen elalszik, ilyenkor képes 3-4 órát is pihenni. Az éjszakánként legalább 5-6 esetleg 7 órát is alszik egyhuzamban, ha felkel enni utána könnyen elalszik. 
Nem szeretném minden nap az utcákat róni ahhoz, hogy tudjon pihenni. Sem a cumi, sem a ringatás, dúdolás, zenélő forgó az ágy felett ...semmilyen ajánlott és gyakran alkalmazott módszer nem válik be, csak a szoptatás. A sírással tartja magát ébren.
Hogyan lehetne napközben könnyen elaltatni úgy, hogy ne legyen állandóan a kezemben, vagy a babakocsiban? Mennyiben befolyásolja viselkedését az, hogy császárral született? Mi a véleményük a "felkapatásról"?

Válasz

Nem tartom valószínűnek, hogy kisbabája nyugtalanságát a császármetszéssel születés okozza, habár keveset tudunk arról, hogy a szülési stressz milyen hatással van a csecsemőkre. Olyan esetben, amikor a baba jól gyarapszik (átlagosan hetente 20 dkg), a széklete rendben van, nem beteg, igenis azt tanácsoljuk, hogy a csecsemőt szoktassák az ágyába. Ha felmerül, hogy sírásait hasfájás okozza - ami az első 3 hónapban gyakori - érdemes azt megfelelő puffadáscsökkentő, görcsoldó folyadékkal enyhíteni. Minél tovább sétálnak ölben a babával, ill. autóznak órákat vele, annál nehezebb lesz a picivel elfogadtatni az ágyát, ill. azt, hogy egyedül is nézegessen, később játsszon. Tehát a "felkapatás" kialakul. A szoptatási időközökben is érdemes betartani bizonyos ritmust. Ahhoz a baba szépen, lassan hozzászokik. Érdemes tehát nagy türelemmel bírni a sírdogálást, miután ellenőrizték, annak nincs-e valami konkrét oka. 
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam most 10 hónapos. Születése óta nagyon aktív. Három hónaposan már forgott, és m ...

Kisfiam most 10 hónapos. Születése óta nagyon aktív. Három hónaposan már forgott, és már a szobában sétálgat. Ez nem is lenne baj, de nincs 2 perc nyugta sem. Napközben 2-szer fél órát alszik, és éjszaka sokszor felriad. Picinek is igen rossz alvó volt, nehéz volt altatni, aludni sem szeretett. A doktor nénink azt mondta hasfájós. Még egy éjszakát sem aludt végig, pedig a vele egykorú gyerekek már rég átalusszák az éjszakát. Voltam vele alváslaborban a Madarász utcai kórházban, mert nagyon fáradtak voltunk már a férjemmel, de ott a doktornő azt tanácsolta, hogy hagyjuk sírni, majd elalszik magától, és megjavul legalább az alvása. Ez persze kivitelezhetetlen, mivel ha nem az van, amit Ő szeretne, akkor óriási hisztibe kezd. 2-3 percet sem sírt, és egész éjjel sem tudott megnyugodni. Le is mondtunk erről a próbálkozásról. Sétálni nem szeret, mert akkor ülni kell a babakocsiba, és nem mászkálhat. Különben egy nagyon jókedvű, tündéri kisbaba. Próbálkoztunk a homeopátiával, de nem jött be. Ként adtunk neki, de nem javult a helyzet. Velem aludt egy ágyban, külön aludt a kiságyában, másik szobában aludt tőlünk nem segített. Kérem, ha tud segítsen, vagy írja meg, hogy hiperaktivitásról van e szó.

Válasz

Levelét elolvasva véleményem osztom a kórházi kollega véleményével. A kisgyermeket már csecsemőkorban irányítani, nevelni kell. Ha " ez perszer kivitelezhetetlen, mivel ha nem az van amit Ő szeretne óriási hisztibe kezd" és Önök ezt elfogadják, akkor a helyzetük nemhogy javulni fog, hanem egyre fáradtabban egyre több konfliktus helyzetbe sodródnak. Kisfiúk ugyanis tudja, hogy próbálkozhat és rendszerint Ő győz. Ne mondjanak le tehát az ágyban tartásáról, sőt nappal is legyenek következetesek azokban a dolgokban amit nem szabad. Feleslegesen ne tiltsanak, kerüljék ezeket a helyzeteket. Sok hetes  nehéz küzdelem elé néznek, de próbálják meg. Gyógyszeres terápiát alvás kondicionálásra csak végszükség esetén alkalmazunk. A hyperaktivitásnak megvannak a kritériumai, ma már csak megfelelő, szakember által végzett vizsgálat  után lehet  ezt eldönteni. Ő még ehhez fiatal. Amennyiben módszereik, próbálkozásaik nem járnak eredménnyel, keressenek fel gyermekpszichológust.
Dr. Gömöri ÁgnesEgy hónapos  kislányom nagyon érzékeny a frontokra, ezt mikor növi ki?
...

Egy hónapos  kislányom nagyon érzékeny a frontokra, ezt mikor növi ki?

Válasz

A frontérzékenység gyakran tapasztalható az egész csecsemőkor ideje alatt, de sokszor még egy-két éves korban is. Ez nem kóros, csak kellemetlen, maximum 2-3 napig tart. A legtöbb és leghevesebb panaszt az erősen szeles napokon tapasztalhatjuk. A panaszok: nyugtalanság, sírás, alvászavar, székletváltozás, étvágyváltozás, esetleg hasfájás. Jobb esetben aluszékonyság, bár ekkor az etetés ritmusának tartása okozhat gondot.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó