Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam 8 hónapos és körülbelül 5 hónapos koráig semmi gondunk nem volt vele. Akkor kezde ...

Kisfiam 8 hónapos és körülbelül 5 hónapos koráig semmi gondunk nem volt vele. Akkor kezdett nagyon sírós lenni és az egész napunk arról szólt hogy böfiztettük. Éjszaka is felébredt sokszor egy órát is sírt , és mindig éreztem benne a levegőt, mintha a bordái között lenne. Nagy figyelemeltereléssel és kínlódással böfizett egyet akkor 5 percig megszűnt a visítás (mert ezt már nem lehet sírásnak nevezni) és kezdődött minden elölről. Már akkor orvoshoz vittem és most jutottunk el odáig hogy nemsokára időpontunk van a gasztróenterológiára. Ez a sírás olyan méreteket öltött hogy egész nap semmit nem aludt és ölbe is sírt de talán egy kicsit halkabban. Mostanra már teljesen kivagyok.
Volt egy csomó székletmintája meg ilyen "törlések" ami nélkül nem mehettünk a gasztróenterológiára és mindenik negatív lett. Mivel hogy láttam hogy nem jutunk egyről a kettőre a nagy fiam 2 és fél éves és még tőle maradt meg valami por amit saját felelősségre beadtam neki. Pontosabban Galantase por amitől minden panaszunk megszűnt ismét olyan lett mint hajdanán egyedül játszott elaludt szóval nem is hittem. A gyermekorvosunknak nem mertem elmondani, a családorvossal akartam még ilyen por felíratni (miután megkérdeztem hogy káros lehet-e )amit szimpatikusan kivontak a forgalomból. Azt mondták a tejporba van benne. Nekem még van tejem és látom a szomorú jövőmet hogy el kell apasszam.
Körülbelül egy hete napi 3-szor szoptatom, előtte négyszer tettem, de nagyon igényli még a főzelék mellett is. Ez a sírós állapota még a gyümölcsök és főzelékek bevezetése előtt kezdődött. Most délelőtt gyümölcsöt kap délben főzeléket és szopik, délután főzeléket csak, és hajnalban és este szopik. A főzelékek közül semmire se viselkedett még rosszabbul mint előtte.
A szép állapotunk (amíg a volt a por) sajnos csak két hétig tartott. Most még jobban sajnálom a gyereket tudva, hogy esetleg lenne megoldás de nincs akivel konzultálni.

Válasz

Kisfiának nagy valószínűséggel emésztési zavara van, egyrészt tejcukor emésztési zavara, másrészt azonban a baba gyomorürülési zavara sem kizárt. A tejcukor emésztési zavarra utal az, hogy az említett por szinte megszüntette a panaszokat, ill. hogy az ultrahangos vizsgálaton a bél nagyfokú meteorizmusa (gázossága) látszott. Hogy ez a cukoremésztési zavar örökletes adottság- e, (erre utal a testvér ilyen jellegű problémája is) vagy valamilyen egyéb ok miatt alakult ki, az kiderítendő. Kisbabája gasztroenterológiai kivizsgálása tehát feltétlenül indokolt, addig azonban a tej elapasztásán és egyéb táplákozásbeli változtatásokon ne gondolkozzon, bízza ezt a szakorvosra. Helyette vezessen étrendi naplót, amelyben jelöli a hasfájások idejét és időtartamát is.
Dr. Gömöri ÁgnesEgy hónapos kisfiam sajnos nagyon hasfájós. Szinte minden szoptatás után keservesen sír, h ...

Egy hónapos kisfiam sajnos nagyon hasfájós. Szinte minden szoptatás után keservesen sír, hasa feszes, kemény. Gyermekorvosom tanácsára hasi ultrahang vizsgálatot csináltattunk, ahol megállapították, hogy belei gázosak, olyannyira, hogy "szinte nem is lehet látni a szerveket". "Bélrendszere még éretlen". Tanácsolták, hogy hosszan büfiztessek, alkalmazzak hasi masszázst, cseppeket. Sajnos mindez a legtöbbször nem használ. Megnyugtatni, elaltatni igen nehéz, sokszor órákon át sír. A játszócumi sokszor segít, de ezt a fogazat későbbi fejlődése szempontjából nem szívesen használom. Van-e más megoldás? Mi segíthetne kisfiam panaszainak csökkentésében? Mikor számíthatunk javulásra, a hasfájás megszűnésére? 

Válasz

Az élet első 2-3 hónapjában gyakori probléma a hasfájás, haspuffadás. A meg nem emésztett táplálék (tej) a baba belében erjed, meglehetősen sok bélgázt termelve. A 3-4. élethónapra a bél enzimtartalma általában már megfelelő mennyiségű az elfogyasztott tej mennyiségéhez képest, így az erjedés-puffadás-hasfájás többé-kevésbé megszűnik. Persze vannak ez alól kivételek, nem hasfájós újszülött, de erősen hasfájós 6-7 hónapos baba is előfordul. A hasfájós babáknál valóban gondos böfiztetés - lehetőleg még szoptatás közben is - szükséges, érdemes a pocakjukat, ha puffadt masszírozni, ill. megkeresni azt a testhelyzetet, amelyben a baba ilyenkor leginkább tűrhetően érzi magát. Emellett érdemes megpróbálni a puffadás-csökkentő cseppet, ha ez nem használ, a görcsoldó cseppeket - ezekből kb. 4-5 féle kapható a patikákban és többsége vénymentes. Ha az egyik nem használ, érdemes kipróbálni egy másikat 2-3 nap múlva. Ezek a görcsöket nem minden esetben szüntetik meg , de mérséklik, elviselhetőbbé teszik azokat.
Dr. Gömöri Ágnes

6 hetes a baba, és hasfájós. Espumisant, sabsimplex kipróbáltuk, sajnos nem használ. Próbá ...

6 hetes a baba, és hasfájós. Espumisant, sabsimplex kipróbáltuk, sajnos nem használ. Próbálkoztunk édes köménnyel, az mintha használna, csak gondolom az íze miatt azt a lehetetlen megitatni vele. Büfizésnél elalszik és nem sok eredménnyel büfiztetünk, aztán sokat ki hány. (A baba szopik, anyatej van bőven)

Válasz

Sajnos, az első 2-3 hónapban a legtöbb babánál jelentkezik hasfájás, ennek erőssége azonban különböző lehet. Bizony, rontja a helyzetet, ha a csecsemő a lenyelt levegőtől sem szabadul meg böfizéssel, és így az is végighalad a belekben, fájdalmat okozva. Célszerű már szopás közben is- azt megszakítva -megpróbálni böfiztetni a kicsit, talán akkor nem alszik el. Keressenek különböző testhelyzeteket (mozgassák a csecsemőt, mint egy palackot), hogy a gyomorban lévő légbuborékok a gyomorszáj felé kerüljenek. Fekvő testhelyzetben a kitörő légbuborék az előtte lévő tejet is kilöki - bukik a csecsemő. Ha ez nem vezet eredményre, vagy a belekben képződő levegő még mindig görcsöket okoz, ki lehet még próbálni 6-8 hetes kortól a Batynos, Water Gripe, vagy az orvos által felírandó ún. papaverines oldatot. Egyik görcsoldó sem szűnteti meg teljesen a görcsöket, de mérsékli azokat. A 3. hónap után pedig már általában jobban emésztenek a csecsemők, és így a görcsök elmaradnak.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiúnk négyhetes.Kb.2,5-3 óránként szopik, s majdnem minden szopás után elalszik. Prób ...

Kisfiúnk négyhetes.Kb.2,5-3 óránként szopik, s majdnem minden szopás után elalszik. Próbáltuk függőlegesen tartva büfiztetni, de csak csúszott lefelé, a büfi pedig elmaradt. A vállra fektetést is kipróbáltuk, de úgy sem büfizett, csak aludt nyugodtan. Nem tudjuk, hogy ilyenkor ébresszük fel, hogy mindenáron büfizzen, vagy hagyjuk aludni? Ehhez jó-e, ha az oldalára fektetve altatjuk? Egyébként gyakran fájdogál a hasa, általában szoptatás után másfél órával. Összefügghet-e ez azzal, hogy sokszor nem büfizik?

Válasz

Nem minden baba büfizik, de azért mindig meg kell próbálni. Az oldalra fektetés nagyon jó, kispárnával ki lehet támasztani. Sajnos elég sok gyerek hasfájós - és azt kell mondjam, a büfiző gyerekek körében is szép számmal akad - és nem tudunk tenni ellene semmit. Illetve nagyon sok mindent ki lehet próbálni, aztán van akinek használnak a praktikák, van akinek nem.
Patikákban lehet kapni mindenféle kegyszereket, amik nem minősülnek gyógyszernek, de némelyik segít.  Aztán ami használható jó tanács, három órán belül csak azonos mellből szoptass! Így nem borul fel az előtej és a hátsó tej aránya a gyomorban, talán nem fog fájni a hasa. Ezt én is a harmadik gyerekemnél tanultam és bizony bevált!
És kitartás, eljön a 3-4 hónapos kor, a hasfájás el fog tűnni!
Makai Kinga
 Hét hetes kisfiam nagyon nehezen büfizik. Hiába büfiztetjük szopás közben is, utána is f ...

Hét hetes kisfiam nagyon nehezen büfizik. Hiába büfiztetjük szopás közben is, utána is függőlegesen van, sétálunk vele 30-40 percet, néha megmozgatjuk, hátha kijön belőle a levegő, valamennyi mindig marad benne. Így aztán ha letesszük, mert elalszik rajtunk, szinte mindig arra ébred pár perc múlva sírva, hogy jön föl benne a büfi, de megakad a torkában, nyeldekel. De ha fölvesszük, nem büfizik. Ha letesszük, esetleg némi tej kijön belőle, de utána ugyanúgy nyeldekel tovább. Szegény baba nagyon kimerül ebben, egyre fáradtabb, mert alig alszik, belealszik a szopásokba, egyre nehezebb büfiztetni. Éjszaka sem pihen jól, szelek kínozzák, ráadásul néha a hasa is fáj. Mivel segíthetnénk rajta? 

Válasz

Bizony vannak nehezen büfiző babák. Ez részben a teltségérzetből adódó nyugtalanságot, a tej későbbi visszabukását, valamint ha a lenyelt levegő továbbhalad hasfájást okozhat. Önök helyesen megpróbálták szopás közben  böfiztetni, szopás után hosszabb ideig függőlegesen tartani a kicsit. Ezenkívül esetleg meg lehet próbálni az Espumisan használatát, ha ez nem elegendő a gyógyszertárban kapható görcsoldókat. Az előbbinél beszámoltak a szülők arról, hogy a böfizés-bukást is rendezte. Ha ezek nem segítenek egyéb gyógyszeres  kezelés is szóba jöhet, de ehhez gyermekorvosuktól kérjenek akkor tanácsot, aki megfelelő vizsgálat után tud erről dönteni.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó