Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

4,5 hónapos kisfiamról a gyermekorvosunk megállapította, hogy gyermekkori ekcémája van. ...

4,5 hónapos kisfiamról a gyermekorvosunk megállapította, hogy gyermekkori ekcémája van. Írt fel kenőcsöt, amit a gyógyszertárban kevertek ki. Egy hete kenem, most már alig látszik. És már előtte is fürdetőkrémet használtam úgy, hogy a bőrére kentem, majd lemostam. Én évek óta szénanáthában szenvedek (pont ilyenkor). Még kizárólag csak szoptatom.
Kérésem az lenne, hogy tudna-e a doktornő valami gyakorlati tanáccsal szolgálni abban, hogyan tudnám megelőzni a kiújulást, esetleg vannak olyan élelmiszerek amit kerülnöm kell, milyen krémet tud ajánlani pl. mindennapi krémezéshez, hogy ne száradjon ki a bőre? 
Még annyit mekkora az esélye, hogy később asztmában fog szenvedni a gyermekem?

Válasz

Ahogy eddig is, a babát csak fürdető krémmel szabad fürdetni. A bőr szárazsága és érzékenysége az ekzemás  gyermeknél állandóan fennáll. Amennyiben az ekzemás bőrelváltozások megjelennek (étel, mosószer, öblítőszer, inhalatív allergén, bármilyen vírusos, vagy bakteriális betegség indulásakor, fogzás stb következtében )az orvos által felírt /többször egyszerre többféle/ kenőcsöt is használni kell. Az ekzemás babát ameddig csak lehet szoptatni kell, az idegen fehérjéket lehetőleg később-8 hónapos kor körül tanácsos csak bevezetni. Kerülendők a déligyümölcsök, hal is .1 éves korig tejet és tojást a kicsi ne kapjon. A szoptató anya lehetőleg kevés tejet és tejterméket és lehetőleg természetes és natúr élelmiszereket fogyasszon. Ha mindezek ellenére a bőrelváltozás terjed, romlik, vagy a kenőcsök nem tartják rendbe, célszerű gyermekbőrgyógyászt felkeresniük.  Ahogy Önöknél is a családban atópiás beteg van /szénanátha/ ez a hajlam örökölhető. Ha mindkét szülőnél  fennáll valamilyen allergiás betegség./ ekzema, szénanátha, asthma / az utódoknál ezek előfordulásának lehetősége mintegy 50%. Valóban a kisgyermekkori ekzemások között gyakrabban fordul elő a későbbi életkorban asthma. Ezért, ha az ilyen gyermek légúti panaszokkal küzd azt komolyabban nyomon követjük és időben allergológushoz irányítjuk. Amennyiben valóban asthma indulna az időben megkezdett kezelés azt nagymértékben késlelteti és javítja,  sőt jobb esetben a valódi asthma kialakulása elkerülhető.
Dr. Gömöri Ágnes

Négy hetes kislánnyal kapcsolatos lenne a kérdésem: anyatejet iszik, de néhány napja ren ...

Négy hetes kislánnyal kapcsolatos lenne a kérdésem: anyatejet iszik, de néhány napja rengeteg pötty jelent meg a kis testén. Először a tejzsírra gyanakodtunk, de tegnap már a testén mindenütt megjelentek ezek a foltok. A doktornéni allergiát állapított meg, de nem tudom mi az, amire allergiás lehet a kicsi. Valószínűleg olyan étel, amit az anyuka fogyaszt.

Válasz

A kiscsecsemőkön kb. a 4. élethéten jelennek meg az ún. tejkiütések. Elsősorban az arcon, fül mögött, homlokon, de előfordulhat ez a törzsön, végtagokon is. Látjuk ezt anyatejes és tápszeres babánál egyaránt. Amennyiben ez az elváltozás nagyon feltűnő, egész testet elborító anyatejes baba esetében, megpróbáljuk először csökkenteni az anya tejfehérje bevitelét (sem tej, sem tejtermékek nem fogyaszthatók, amíg a kiütések mennyisége nem csökken, majd a javulás után ezeket fokozatosan, bizonyos mennyiségig visszaadjuk), ha ez eredménytelen, elveszsük egyenként az allergiát okozó ismert ételeket (tojás, olajos magvak, hal, citrusfélék, stb). Eközben, ha szükséges, a babának antihisztaminikumot (allergiás reakciót csökkentő szert) adunk, és ha a bőre nagyon megviselődik, zsírzó, gyulladáscsökkentő kenőcsöt is teszünk rá. Az esetek túlnyomó többségében sikerül mérsékelni, (ha nem is teljesen megszüntetni) a panaszokat, amelyek kb. 4-6 hónapos kor körül általában maguktól meg is szűnnek. Néha egy bizonyos táplálék elhagyása után a helyzet látványosan javul, de sajnos ez ritka. Az ilyen babák közül kerülnek ki azonban a későbbi atópiás-ekcémás csecsemők, kisgyermekek is, főleg ha a családban allergiás megbetegedés (asztma, szénanátha, ekcéma) előfordul. Érdemes tehát a fenti ételféleségekre figyelve táplálkoznia, és amennyiben valamelyik elhagyása után javulást észlel, azt elhagynia. Persze a szoptatás alatt használt gyógyszerek, vitaminok is okozhatnak ilyet! Ha a baba bőre nem javul, sőt romlik, keressenek fel bőrgyógyász szakorvost.
Dr. Gömöri ÁgnesA babám nagyon fehér és érzékeny bőrű, ezért séta előtt otthon az egész babát beke ...

A babám nagyon fehér és érzékeny bőrű, ezért séta előtt otthon az egész babát bekenem 30-as faktorú fényvédővel. Szeretném megtudni, hogy a fényvédő mennyiben szűri ki azt a fényből, ami kiváltja a D-vitamin előállítódást?  UVB, vagy UVA álítja elő a D-vitamint?  Ha nem kenném be a babát, lehet hogy nem égne meg a bőre, de 30 éves korában bepöttyösödne mint én, és járhatna állandó bőrgyógyászati kontrollra.  Az is igaz, hogy néha elfelejtettem beadni a D-vitamint, és kialakult egy kis hiány, de ezt nem a baba bőre kárára szeretném pótolni.

Válasz

Ma egyre inkább ismert tény az, hogy a bőrt ért fényártalom az élet során összeadódik, tehát az egyént már csecsemőkorától védeni kell a fény káros sugaraitól. Minél fehérebb a gyermek bőre annál inkább. Helyesen teszi tehát, ha csecsemőjét, aki nagyon fehér bőrű csak fényvédő krémmel viszi napfényre. A hatékony fényvédő készítmények a napsugárzás 290-320 nm hullámait szűrik ki. Azonban pontosan ez az ultraibolya tartomány szükséges ahhoz, hogy  a bőrben D vitamin keletkezzen. Egyébként D vitaminhoz juthatunk táplálék útján is, viszonylag sokat tartalmaznak egyes halak, főleg a májuk, valamint megtalálható a tojássárgájában is. Ezeket azonban a kis csecsemők még nem fogyaszthatják. A mi éghajlatunkon a csecsemők kb. 4-5 hónapig vannak kitéve viszonylag nagyobb fedetlen testfelülettel a fent említett sugárzásnak. Magyarországon a fentiek miatt, főleg az utóbbi években tapasztalt egyre gondosabb fényvédelmet is figyelembe véve 1 éves korig a D vitamint télen nyáron folyamatosan adjuk. Ezután 3 éves korig májustól októberig szünetet tartunk. Ha azonban valamilyen ok miatt fokozott fényvédelem szükséges a kisgyermeknél én télen nyáron folyamatosan adnám a fenti életkorig a D vitamint. Ezt szájon át túladagolni / a szokásos adagolást betartva/ nem lehet Ha 1-1 adag kimarad biztosan nem lesz gond, hiszen 100% -os fényvédelem nincs és a kisgyermek tápláléka is tartalmaz D vitamint kis mennyiségben.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó