Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiamat aki most 1 éves 1 hónapos, a gyűrűs ujján megcsípte egy darázs. Az az ujja ...

Kisfiamat aki most 1 éves 1 hónapos, a gyűrűs ujján megcsípte egy darázs. Az az ujja megdagadt, valamint kicsit piros lett a keze. Forduljunk-e orvoshoz?

Válasz

A darázscsípés során olyan méreganyag kerül a bőrbe, ill. a bőr alatti kötőszövetbe, amely erős helyi reakciót, gyulladást vált ki. Ennek jele a duzzanat, bőrpír és persze a fájdalom, viszketés. A duzzanat lehet akár tenyérnyi is. Nem veszélytelen a szájkörnyéki, fejen történt méhszúrás, mivel a duzzanat azon a testtájon általában kifejezettebb, így az a száj, a szem nagyobb fokú duzzadásával jár. A szájkörnyéki-üregi, ill. nyelv csípésekor a közelben lévő gége ödémája miatt akár fulladás is létrejöhet. Több csípés vagy arra érzékeny ember esetén súlyos, allergiás reakció alakulhat ki szédüléssel, ájulással, a vérkeringés összeomlásával. "Egyszerű" esetekben, mint amilyennek az Önöké is tűnik, helyi hűtés és antihisztamin kenőcs használata szükséges és esetleg antihisztamin hatással rendelkező készítményt szájon át is érdemes adni néhány napig. Heves, nagy kiterjedésű reakcióknál, amelyet rosszullét is követ, vagy fejen történt csípés esetén a legrövidebb időn belül forduljanak orvoshoz.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom augusztusban 5 hónapos lesz és 1 hétre lehetőséget kaptunk egy Balatoni apartman ...

Kislányom augusztusban 5 hónapos lesz és 1 hétre lehetőséget kaptunk egy Balatoni apartmanos nyaralásra. Mire figyeljünk a nyaralás során, hogy babánk és mi is jól érezzük magunkat? Van-e valamilyen különleges javaslat, amit ilyenkor érdemes magunkkal vinni? Milyen egyéb módon védekezhetünk a kártékony rovarok ellen? Illetve mi a teendő a szúnyogcsípés és darázscsípés esetén egy ilyen pici babánál?

Válasz

Feltétlenül szoktassák hozzá babájukat a kiságyhoz amit visznek. Fél évesen a környezet, a fekvőhely megváltozása a csecsemőt megzavarhatja, legalább az ágya legyen ismert. Használjanak rovarhálót, ha alszik a kicsi, nappal is. Amikor ezt nem tudják használni kenjék be a kislány bőrét a tavasz óta a nagy baba áruházakban kapható rovarriasztó készítmények valamelyikével (aeroszol, emulsió). Ha a szúnyog, ill rovarcsípés mégis megtörténik kenjenek rá a gyógyszertárban vény nélkül is kapható allergiás bőrreakciót csökkentő kenőcsöt, de akár ha ez nincs kéznél az ecetes hideg borogatás sem rossz ötlet. Ha a babát darázs csípi meg, főleg nyakon, fejen forduljanak orvoshoz. A nyaralás alatt legyen Önöknél lázcsillapító kúp, esetleg hányáscsillapító kúp is. Egyéb, nem sürgősen alkalmazandó gyógyszerek a nyaralóhelyi patikákban beszerezhetők (orrcsepp, köptető, székletfogó). Ne felejtsék itthon a megfelelő fényvédő készítményt sem. A nyaralás alatt, ill. közvetlenül előtte ne változtassanak a kicsi étrendjén. Véletlenül se felejtsék otthon a kedvenc rongyocskát, takarót, alvójátékot, cumit. Reméljük így a pihenést az egész család élvezni fogja.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?