Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Merckformin terhesség alatt

Tisztelt Válaszadó!11 hetes kismama vagyok, IR-es. Merckformint szedek, esténként 2x750 mg-ot. Az endokrinológus azt mondta, hogy a 13. hét 1 napjától kezdjem leépíteni. De több helyen olvastam, hogy már egyre több IR-es kismamával tovább szedetik a Mercket, hiszen a terhesség alatt megváltozik az inzulinszükséglet. Eléggé kétségbe esetem, nem tudom, hogy hogyan tovább. Mert ugye a jogszabály elő írja, hogy le kell tenni.Válaszát köszönöm!

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Legyen kedves az endokrinológus javaslatát követve a 13. héttől leépíteni a gyógyszert. A diétát, mozgást folytassa tovább bátran.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

 

Terhességem 35. hetében járok, a 4. hónaptól kezdve 180g szénhidrát diétára állította ...

Terhességem 35. hetében járok, a 4. hónaptól kezdve 180g szénhidrát diétára állítottak be. Rendszeresen jártam vércukorvizsgálatra ( 2 hetente). Nem is volt gondom mostanáig szépen beállt a cukorszintem. Most a legutóbbi vizsgálat 7,4- et mutatott 1,5 órával étkezés után. Pont aznap éreztet, hogy beteg leszek, fájt a torkom nátha stb. Kérdésem a következő lenne: Befolyásolhatja-e a vércukorszint emelkedését vírusfertőzés? A hét végén itthon is mértem magamnak a vércukorszintet. Egy-két alkalommal sajnos 7 fölé emelkedett.

Válasz

A terhesség önmagában rontja a cukor-anyagcserét, ráadásul ez progresszív dolog: a terhesség növekedésével romolhat. A vírusfertőzés elvben beleszól ebbe, de valószínűbb, hogy diétás megszorítás, esetleg inzulin átmeneti (!) adása lehet szükséges. Keresse fel nőgyógyászát haladéktalanul.

Dr. Nagy László

Két és fél hónapos kisfiam van. Általában van elég tejem, bár előfordult már, hogy kev ...

Két és fél hónapos kisfiam van. Általában van elég tejem, bár előfordult már, hogy kevésnek éreztem. A kisfiamat éjjel is szoptatom, általában háromóránként eszik.  Legtöbbször nem eszik 5-7 percnél nem szopik tovább, ő maga hagyja abba a szopást. Akkor is ha bőven van tej, akkor is, ha kevesebbnek érzem! Mostanában előfordul, hogy nem hajlandó szopni! Van amikor 1 vagy két szopás is kimarad, elfordul a cicitől és sírni kezd ha az arcát megérintem a mellemmel. Előfordult, hogy próbáltam etetni cumisüvegből anyatejjel, az nem ment, de kiskanállal elfogadta, és szívesen ette! Miért lehet ez?
Azt is tudni kell, hogy ekcémás, érzékeny a fehérjékre, a sertéshúsra, túróra, tejfölre tojásra. Még kísérletezem, hogy mi mindenre. Lehet, hogyha esetleg ilyesmit tartalmaz a tejem, akkor elrontja a gyomrát és diétáztatja magát? De sokszor teljes diéta (én) mellett sem eszik! Az elmúlt időszakban, 17 nap alatt csak kb. 300 grammot hízott.

Válasz

Elsősorban azt szeretném elmondani neked, hogy akkor is van tej a melledben, amikor nem feszül: a tej szoptatás alatt is termelődik. Emiatt tehát ne aggódj. 
A másik dolog, amit írsz, azt mi egymás közt "szopási sztrájknak" nevezzük, és valóban nagyon idegesítő, sőt elkeserítő érzés lehet. (Én is átéltem.) Általában csak találgatunk, hogy mi baj lehet a babával, vagy a tejjel, de mire rájövünk, már magától megoldódott a probléma. Az egyik tippem az, hogy valami nem stimmel a baba szájában: szájpenész, kisebb sérülés, nátha, torokfájás. Későbbi időszakban a fog növekedése is okozhat ilyen gondot. Még egy prózai oka lehet a dolognak: az, hogy megjön az anya vérzése. Ezt nem minden baba hagyja szó nélkül. Az, hogy egyszer elfogadja a mellet, másszor nem, arra utal, hogy nem ilyen prózai oka van a dolognak. Egy kicsit titokzatosnak tűnik, de lehet, hogy a te túlzott szorongásod miatt utasítja el a szopást. Ha úgy érzed, hogy ideges vagy, csinálj valami olyasmit, amit nagyon szeretsz (meleg fürdő, jó könyv olvasása, csoki stb.). Ne törődj azzal hogy hány percig és hányszor szopik a baba, hadd ossza be ő magának. Lehet, hogy nem is éhes még, amikor kínálod.
Tudom, hogy ez nagyon nehéz korszak, a babák néha egyáltalán nem viselkednek logikusan. Csak annyit tudok mondani, hogy én is átestem ilyen időszakon (előfordult, hogy Julcsi szinte egész nap nem akart szopni, csak éjszaka). Mégis minden rendben van. Most húsz hónaposan is szopik, és egy szájfertőzésen kívül eddig nem volt beteg.
Sződy Judit

Kisfiam 15 hónapos, az orvos vérvizsgálat alapján nem tartja kizártnak a lisztérzékenysé ...

Kisfiam 15 hónapos, az orvos vérvizsgálat alapján nem tartja kizártnak a lisztérzékenységet. Önök az egyik válaszukban azt írták, hogy a lisztérzékenység és a cöliákia ugyanaz. Más írásokban és az orvosunk szerint azonban az első kinőhető, a második nem; lisztérzékenységben megjelenik a jellemző ellenanyag a vérben, a másikban csak a biopszia ad biztos diagnózist, mert nincsenek meg ezek az ellenanyagok. Marci fiam elő van jegyezve biopsziára, az eredmény nem tudom mikor érkezik meg, de azért megkérdezem önöket, hogy bár Marci jó pár tünete stimmel a lisztérzékenység tüneteivel, amit a legjellemzőbbnek mondanak, a testsúly növekedésének megállása, illetve rossz közérzet, ezek nem jelentkeztek. Kisfiam 12 kg, vidám, huncut, érdeklődő, kicsit dundi gyerek. Ennek ellenére fennállhat nála ez a betegség? Érdekelne még az is, hogy más betegség tünetei esetleg lehetnek-e a lisztérzékenység tüneteihez hasonlóak?

Válasz

A coeliakia felszívódási zavarok körébe tartozó betegség, melynek lényege a különböző gabonafélékben - búza, rozs, árpa, zab - levő fehérje, a gliadinnal szembeni allergia. Máskén fogalmazva: gluten-szenzitiv enteropathia. 
Tulajdonképpen immun-pathológiai alapú betegség, a bél boholyzata elpusztul, így a felszívó felület csökken. (Esetenként más típusú felszívódási, és táplálék-allergia is, pl. tej-allergia is társulhat hozzá.)A gabonafélékkel, liszttel történő táplálás bevezetése idején, tehát általában a késő csecsemőkorban kezdődnek tünetei: a fejlődés megtorpan, esetleg visszaesik, a gyermekek hasa puffadt, elődomborodó, és ez jellegzetesen eltér az egyébként sovány alkattal, mellkassal illetve orcákkal. A gyermek sápadt, vérszegény, rossz kedvű. A széklet nagy tömegű, bűzös, esetleg zsírfényű.
Laboratóriumi vizsgálatoknál különböző hiányállapot jelei észlelhetők: vérszegénység, vashiány, a vérfehérjék és immunglobulinok csökkent szintje, esetleg egyéb szervi működési zavarok. Ugyancsak elmaradást mutathatnak a csontosodási folyamatok, melyeket röntgen vizsgálattal lehet diagnosztizálni.
Hasonló képpel járhatnak egyéb felszívódási zavarok, anyagcsere betegségek. Ezen kívül bizonyos tüneteiben hasonlíthat egyéb sebészeti, krónikus belgyógyászati betegségekhez.
Diagnosztizálni alapvetően a bél-biopsiával lehet. Nincs két típusú coeliakia.
A vérben levő ellenanyag is adhat alapos gyanút, azonban mivel az egész életre vonatkozó diagnózis ez - még egyszer hangsúlyozom - biopsiával lehet és kell megerősíteni. Természetesen a labor leleteknek illeszkedniük kell a klinikai panaszokkal, tünetekkel.
A megalapozott diagnózis esetén életre szólóan speciális - lisztmentes - diétát kell tartani.
Tehát véleményem szerint bizonyos értelmi zavar lehet az, hogy csupán ellenanyaggal igazolható esetekben a coeliakia gyógyul, míg biopsiával diagnosztizált esetben kell tartós betegségre számítani.
Dr. Péter György  

Kislányom 3éves lesz júniusban. 5 hónapos korában tej és tojás intoleranciát állapítot ...

Kislányom 3éves lesz júniusban. 5 hónapos korában tej és tojás intoleranciát állapítottak meg nála. A tünetei véres széklet és puffadás voltak. Kiderült, hogy van egy csecsemőkori CMV vírusa, de nem tudták egyértelműen megmondani, hogy ez az allergia ettől alakult-e ki, vagy csak úgy jött. Kétéves korától térhettünk vissza a rendes étrendre. De sajnos mostanra megint romlottak az eredményei, ismét kezdhettünk diétázni. Az egyik kérdésem, hogy ennek az allergiának mi köze a CMV vírushoz? A másik, hogy az jó, vagy rossz, hogy a tünetek inkább emésztési jellegűek (véres széklet, puffadás, nagy pocak), a bõrén nem jelentkezik. És hogy fognak rájönni arra, hogy a gyerek már kinőtte, állandó kísérletezéssel - egy ideig diéta, aztán újra próba...- vagy nagyobb korban van valami speciális vizsgálat a vérvételen és a fújásos vizsgálaton kívül. És végül, az érdekelne, hogy száz százalékosan megbízhatom-e az élelmiszereken feltüntetett összetételben?

Válasz

Azt hiszem egyértelmű választ adni arra vonatkozóan, hogy kislánya allergiája és a a csecsemőkorban történ CMV vírus fertőzés között oki kapcsolat lehet-e, senki nem tud. Kell lennie kislányánál egy  un atópiás hajlamnak ami genetikailag meghatározott. Abban, hogy az allergiás betegség mikor és milyen formában jelentkezik az függhet attól hogy az arra hajlamos szervezetben az allergiás reakciók indulását  mikor és mi provokálja. Az allergiás betegségeknél  nincs olyan, hogy jobb, vagy rosszabb, azt a tünetek súlyossága határozza meg. Valamint az is közismert , hogy a különböző típusú allergiás betegségek az élet során egymásba átmehetnek. Levele alapján kislányának nagyon heves allergiás tünetei voltak tejfehérje fogyasztása után. Sajnos ilyen esetekben a diétát  általában több évig is tartani kell,, sőt akár az is előfordulhat, hogy egész életen át csak bizonyos tejtermékeket és azokból is csak bizonyos mennyiséget fog eltűrni a szervezet. Hogy az évek során ez hogy alakul, azt bizony csak kontroll vizsgálatokkal lehet ellenőrizni. Ez nem kísérletezés, hanem a beteg érdekében történő vizsgálat. Mindenkinek az a jó, ha a gyermeket a legkíméletesebben de csak annyira szigorúan diétáztatjuk amennyire szükséges. A vizsgálat felnőtt korban is ugyanúgy történik. Sajnos nem bízhat meg 100%-osan az összetevők feltüntetésében. Előfordulhat, hogy aminek a feltüntetését a a rendelkezések nem írják elő (újabb színezékek, stabilizátorok) az nincs rajta a csomagoláson.
Dr. Gömöri ÁgnesA kislányom 15 hónapos sajnos nagyon erős tej és tojás allergiája van , (egész tej 5/10++, ...

A kislányom 15 hónapos sajnos nagyon erős tej és tojás allergiája van , (egész tej 5/10++, casein 3/5++_ , tojás7/10+++,) 4,5 hónaposan végeztek a karján  először tűpróbát, azzal állapították meg az értékeket...., De mint olvasom Mo-n csak 3 éves kor fölött végeznek ilyen vizsgálatot, és azt is találtam a  válaszlevelek között , hogy ezek a tesztek nem is megbízhatóak . Nekünk a jövőhéten esedékes az újabb vizsgálat , de sajnálattal látom, hogy nem számíthatunk jobbulásra, mert  ha véletlen (hiába az intelmek ellenére) megpuszilja valaki, vagy valahova nem  " tiszta "helyre nyúl, rögtön azon a helyen vörös duzzadt foltocskák jelennek meg .
Tehát ha most megkapom az eredményeket azok mennyire megbízhatóak...? Kérjek vérvételes ellenőrzést is ...? Mi a különbség a két vizsgálat között?
Nekünk azt tanácsolta a doktornő míg Ő erre nem ad utasítást , semmilyen mennyiségben az allergiás ételekből ne kerüljön a babához (fulladásos tünetek léphetnek fel, ha véletlen még is megtörténne van kéznél nálunk 1 adag életmentő injekció) . De a gyermekorvosunk, ki látta az allergológus által kiállított eredményeket azt tanácsolta próbáljak  joghurtot adni kezdésnek. Hát még nem mertem adni. Kinek teljesítsem az utasításét?!? Melyik a járható út?!?

Válasz

Valóban Magyarországon 3 éves kor alatt nem végeznek bőrpróbát, mert ezek nem megbízhatóak. Ma már elvégzett bőrpróba értékelésénél nem fogadunk el "+" jelzést, csak mm-ben megadott nagyságot. Ez nemzetközi ajánlás. Levele alapján kislánya nagyon allergiás, és allergiája nemcsak ételekre, hanem ezek szerint külső fizikai és kémiai ingerekre is beindul. Talán éppen ezért sem megbízható  - nem kellően specifikus - nála a bőrpróba. A vérvizsgálatok megbízhatóbbak, és ezek során is van mód arra, hogy a leggyakoribb erős ételallergénekkel: tej, szója, tojással szemben termelt ellenanyagokat kimutassák. Az eredmények alapján az allergia mértékére is következtetni lehet, és az esetleges javulás is (kb. 2-3 év múlva) pontosan nyomon követhető. Ilyen komoly allergia esetén nálunk is a gasztroenterológus szakorvos szigorú tej és tojásmentes diétát ír elő, akár évekig! Ebbe az erjesztett termékek és mini adagok sem férnek bele. A gyermekek akár 3-4 éves korig speciális tápszert kapnak, amely biztosítja a megfelelő fehérje és kalcium bevitelt. Ha a labor eredmények javulnak, el lehet kezdeni a tejtermékek nagyon óvatos és fokozatos visszaadását. Amennyiben nem diétáznak, azonkívül hogy a tünetek azonnal jelentkeznek, sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a gyermek allergiája szelídülni fog, és sajnos megnövekszik annak a valószínűsége, hogy a későbbiekben asztmássá is váljon.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 6,5 hónapos. 5 hónapos koráig csak anyatejet kapott, utána viszont tápszeres kiegé ...

Kisfiam 6,5 hónapos. 5 hónapos koráig csak anyatejet kapott, utána viszont tápszeres kiegészítésre szorult. BEBA HA tápszert kapott. Kb. 1 hónapig semmi tünet nem jelentkezett, karácsonykor viszont sípoló légzése lett, és obstruktív hörghurutot állapítottak meg nála. Ventinollal, Pulmicorttal és Zaditennel kezelték. Ezek hatására a tünetek elmúltak, de megelőző jelleggel a Pulmicortot és a Zaditent még kapja. Tegnap óta viszont a gyógyszerek ellenére újra jelentkeztek a tünetek. A háziorvosunk összefüggést gyanít a tápszeradás és a hörghurutunk között az esetleges tejfehérjeallergia miatt. A családban senkinek semmilyen allergiája nincs, a picit viszont a gyógyszerszedés mellett nem érdemes allergiavizsgálatra küldeni. A kérdésem az, hogy mennyire gyakori ez az összefüggés, és hogy mi a teendő.

Válasz

A tehéntejfehérje allergia bizony okozhatja a levelében leírt és visszatérő tüneteket. Véleményem szerint ebben az esetben kisfiúkkal mindenképpen érdemes lenne gyermek allergológiai szakrendelést felkeresniük. Amikor ugyanis kisfiúk jobb állapotba kerül és remélhetően tünetmentessé válik, a gyógyszerek adagjának, ill. számának csökkentése után az allergológiai ( laboratóriumi) vizsgálat elvégezhető lesz. Szerencsés esetben nemcsak az derül ki, hogy babájuk allergiás-e, vagy sem, hanem az is, hogy ételre-e, vagy valóban a tejre. A vizsgálat annak még a mértékét is megmutatja. Ezt nagyon fontos lenne tudni, hiszen a HA tápszerek tehéntej alapúak, többnyire csak megelőzésre alkalmasak, az allergia kialakulását azonban sajnos nem minden esetben védik ki. Az igazolt és tüneteket produkáló tehéntej allergiás csecsemőknek tejmentes gyógy tápszerekre van szükségük, amelyet a szakorvos rendelhet és írhat fel. Szerencsés esetben a tünetek fokozatosan megszűnnek és maga a tehéntej allergia kb. 4 éves kor körül megszűnik, ha a szülő az előírt diétát betartja.
Dr. Gömöri ÁgnesAz én kisfiam is 15 hónapos és úgy tűnik, erősen allergiás a tejre és tojásra. Én m ...

Az én kisfiam is 15 hónapos és úgy tűnik, erősen allergiás a tejre és tojásra. Én még mindig szoptatok egyszer, ritkán 2x egy nap, és azt mondták az orvosok, hogy én sem fogyaszthatok semmiféle ételt amely tojást v. tejtermeket tartalmaz.
A kisfiam 9 hónapos volt amikor kiderült, hogy allergiás a tejre. (Borzasztó tünetekkel kellett kórházba vinni 3 falat túrótól!) Egészen addig én rendszeresen fogyasztottam tejet, sajtot stb., és nem volt a tejemtől semmi baja. Gondolja, hogy igazuk van ebben, valóban lehet a tejemtől baja? Különben lelkiismeret furdalásom volt, mert arra gondoltam, hogy lehet, hogy miattam lett allergiás, de a férjem is érzékeny a tejre (nem ennyire) és a sógornőm is ételérzékeny. Úgy néz ki tehát, hogy örökölte. Mindezek ellenére és a nagyon erős reakció ellenére van arra remény, hogy kinövi?

Válasz

Kisfia egészen biztosan örökölte azokat a géneket, amelyek allergiára hajlamosítják őt. Ez tehát egy életre szóló adottság. Azonban az allergia formái: ekzema , hasmenés, szénanátha, esetleg asthma az élet során változhatnak ugyanúgy, mint az allergiás válaszok erőssége. A tejfehérje allergia  is többnyire a csecsemő és kisgyermekkorban okoz heves tüneteket és kb 3-4 éves korra ez megszelidül, bizonyos tejmennyiség fogyasztása nem okoz tüneteket. Ez abban az esetben valószínű, ha a szülő addig szigorúan tartja az előírt diétát. Sajnos azonban ilyen heves tünetek megjelenése után előfordulhat, hogy kisgyermeke táplálásánál a tejet egész gyermekkorában mellőzni kell, és azt felnőtt korba is csak módjával fogyaszthatja. Ilyen esetekben is, javuló vérvételi eredmények után  bizonyos időközönként intézeti körülmények között megpróbálják a tej óvatos visszaadását. Az eredményektől függ a további diéta. Kisfiát, mint utóbb kiderült-erről azonban nem tudhattak- már az anyatejbe került kis mennyiségű tehéntejfehérje is érzékenyítette, és ezért amikor töményen találkozott a tejfehérjével a reakció már nagyon heves volt. Fontos tehát most már, ennek ismeretében ameddig Ön szoptat a diétát szigorúan tartania.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiunk szeptemberben volt két éves.  Tejet csak 1,5 éves kora után adtunk neki, amit 2 h ...

Kisfiunk szeptemberben volt két éves.  Tejet csak 1,5 éves kora után adtunk neki, amit 2 hónapon keresztül elfogadott, azóta viszont egy cseppet sem.
Joghurtokat, túró rudit, tejbegrízt hajlandó enni.
A tej el nem fogadása és mivel nagyon keveset evett bármit, elvittük gasztroenterológiára ahol vérből tejfehérje érzékenységet állapítottak meg és szigorú diétát javasoltak. A gyerekorvosunk adott egy tejcukor allergiásoknak szóló listát, hogy kb. ezt kellene betartani. A leletet megmutattuk egy másik gyerekorvosnak is, ő azt mondta mivel a tej el nem fogadáson kívül más tünet nem jelentkezik, a kevés evés ellenére súlya majdnem eléri a korának megfelelő átlagot ezért ne tartsunk diétát.
Kérdésem kinek a tanácsát kövessük? Ha szigorú diétára fogjuk a gyereket, a joghurtot, rudit is elvesszük tőle, még annyit sem fog enni mint eddig.

Válasz

Ha a kisgyermeknél laboratóriumi vizsgálattal tejfehérje érzékenységet ki lehet mutatni és a gyerek a tejet nem fogadja el, vagy egyéb allergiára utaló tünete van az allergiát komolyan kell venni. Amennyiben  Önök betartják ill. betartatják az egyenlőre szigorú de az életkor előrehaladtával bővíthető diétát, a kisfiú nagy valószínűséggel "kinőheti" azt, 4 éves kora körül. Ha ezt nem sikerül tartani a tejfehérje allergia végigkísérhet a fiúk gyermekkorát. Szerintem nem ér annyit egy kis joghurt és 1-2 rudi. Ez eddig a tejfehérje allergiára vonatkozott, de Ön tejcukor érzékenyeknek  szóló listáról ír. A kettőt ne keverjék össze!. A tejcukor  érzékenyek (és nem allergiások- ez egy csökkent enzimműködés eredménye!) fogyaszthatnak  un erjesztett tejtermékeket: sajt, túró, kefír, joghurt. A tejfehérje allergiás gyerekek bizonyos ideig egyáltalán nem és később is csak korlátozással, néhány évig. Mindkettőnél, de főleg a tejcukor érzékenységnél jellemző, hogy a diéta be nem tartása emésztési zavart, étvágytalanságot, súlyosabb esetben fejlődésbeni elmaradást okozhat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam júliusban volt 2 éves, és áprilisban kiderült, hogy tejérzékeny. Múlt héten volt ...

Kisfiam júliusban volt 2 éves, és áprilisban kiderült, hogy tejérzékeny. Múlt héten volt a fél éves kontroll vizsgálata (tejterhelés), ahol kiderült, hogy a tejallergia megszűnt, most a tojásunk lett erősen pozitív. Kérdésem a következő: milyen sorrendben lehet vissza(hozzá)szoktatni a gyereket a tejtermékekhez és milyen mennyiségekben, mert a gyerekkórházban erről szinte semmi felvilágosítást nem kaptunk.

Válasz

A tejfehérje érzékenység sajnos nem ritka probléma csecsemő és kisdedkorban. Ez elsősorban bőr és légúti tüneteket okoz, másodsorban emésztési problémákat. Habár azok inkább tejcukor érzékenységre utalnak. A mai korszerű vizsgálati módszerek (vér, labor) mellett ezek viszonylag jól kimutathatók, a mértékére is következtetni lehet. Sajnos ilyenkor gyakran pozitív a tojás és a szója allergia vizsgálati eredménye is. Ez a túlérzékenység helyes diéta mellett általában    3-4 éves korra nagymértékben szelídül. A kicsik tudnak tejtermékeket, majd tejet, tejfölt, tejszínt fogyasztani először ételekben, majd töményen is. Vannak esetek amikor a gyerek továbbra is csak kis mennyiségben bírja a tejtermékeket, ezt a szülő  általában pontosan meg tudja figyelni (pl. 1 joghurt +1 túró rudi), ezenfelül megjelennek újra  a korábbi problémák. A gyerekek nagy része 4-5 éves kortól diéta nélkül is jól van. Érdekes módon közöttük  sokkal többen vannak, akik nem fogadják el a tejet. Ha azonban nem diétáznak  csecsemő és kisdedkorban ezek a gyerekek, akkor allergiájuk megerősödhet, tartóssá válhat. A kisfiúnál is gondos fokozatos visszaadás szükséges. Először kis mennyiségben  még tejfehérje érzékenyeknél is az erjesztett tejtermékek adását javasoljuk (eleinte egy nap csak egyfélét), majd ezután először főtt ételben a tej a tejföl, tejszín adását. Ha eddig nem lépett fel semmilyen probléma, szabad ez utóbbiakat töményen is adni. Én azonban -mint írtam- óvatos lennék 3-4 éves korig lehetőleg inkább erjesztett tejtermékeket adnék csak, még főtt ételekben is.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 4 éves múlt és a naponta jelentkező hasfájásainak okát keresve tejcukor érzé ...

Kislányom 4 éves múlt és a naponta jelentkező hasfájásainak okát keresve tejcukor érzékenységet állapítottak meg nála. A vérvizsgálat azonban tejfehérje allergiát is kimutatott. Megtudható-e, hogy a tejcukor érzékenysége nem éppen a tejfehérje allergiából ered-e? Az orvosa szerint savanyított tejterméket ehet, de engem nem hagy nyugodni a joghurtban, sajtban levő tejfehérje.

Válasz

A tejcukor "érzékenység" a bélben a tejcukor bontó enzim elégtelen mennyisége, vagy működése miatt alakul ki. A tejfehérje allergia az étel allergiák egyik -kisgyermekkorban leggyakoribb- formája. Mindkettő különböző mértékű, hevességű lehet. A tünetek eszerint változnak enyhétől súlyosig. A tejcukor érzékenység leginkább has puffadást, hasfájást, hasmenést okozhat. A tejallergiának számos megjelenési formája ismeretes: hasfájás, laza székletek, hasmenés akár véres-nyálkás, bőrkiütések, légúti hurutos tünetek stb. Elképzelhető, hogy kifejezett és hosszan tartó hasmenés esetén a bélfal károsodik és ennek következtében kialakul a tejcukor emésztési zavara is. Ez az ok-okozat összefüggés egyértelműen nem bizonyítható, rá csak következtetni lehet. Azonban megfelelő diétával, főleg kisgyermekkorban a tejallergia kinőhető. A vizsgálati eredménytől- az allergia súlyossági fokától- függően ez a diéta szigorúan tejmentes, ill. engedélyez bizonyos mennyiségű erjesztett tejterméket. Ezeknek a tejtermékeknek e fehérjéét bizonyos mennyiségben a tejallergiások /az enyhébb tünetekkel rendelkezők/  jól tűrik. Ezekben a termékekben a tejcukor már jórészt bontva van. A tejmegvonás ideje az eredmények alapján már az első vizsgálatkor valószínűsíthető, és azt a kontrollvizsgálatok eredményei alapján /javulás esetén/ bizonyos időközönként a mennyiségeket fokozatosan növelve visszaadják. Súlyosabb esetekben ezt célszerű intézetben elvégezni.
Dr. Gömöri Ágnes

A kisfiam 14 hónapos és kb. 1 hónapja hasmenése van. A kedve nem rosszabb, látszólag semmi ...

A kisfiam 14 hónapos és kb. 1 hónapja hasmenése van. A kedve nem rosszabb, látszólag semmi baja, sőt közben átesett egy lázas betegségen. Még napjában 3-szor szopott a hasmenés kezdete előtt, de azóta annyiszor ahányszor csak kér, főként mert szerintem keveset iszik. Természetesen azóta nem hízott, de ez nem nagy probléma, hiszen 10 és fél kg. Lehet, hogy egyébként sem hízott volna.
Hasmenése napjában 2-5-szor van. Az idő során változott a szaga és az állaga is. Néha borzalmasan büdös, és lágytól a teljesen folyósig változik. Az ennivaló szinte emésztetlenül van benne. Természetesen voltunk vele orvosnál. Diétán van, amit mar nagyon utál, minden egyebet enne. Amikor tudtom nélkül megetették hússal nem láttam semmi változást. Kapott homeopátiás kezelést is.
Kérdéseim az alábbiak:
A doktornőnk csináltatott széklet vizsgálatot, ami negatív lett (baktériumra). Erre a homeopátiás doktornőnk azt mondta, hogy legalább három vizsgálatot kellene csináltatni, a tényleges negatív eredményhez, mert a baktériumok nem minden alkalommal ürülnek.  Kérjek-e további széklet vizsgálatot?

Válasz

Az okok tisztázására  véleményem szerint gasztroenterológiai vizsgálatra lenne szükség (a gyermekek emésztési, felszívódási tehát gyomor-bél problémáival foglalkoznak). Azt tanácsolom kérjen beutalót a háziorvostól a szakrendelésre. Ott egy alapos kikérdezés és vizsgálat után elrendelik a további vizsgálatokat. Széklet: nemcsak baktériumra, gombára, féregpetére, protozoonra, emésztettségre is. Laboratórium: ezek sokfélék, sokirányúak. A májműködés, az emésztési és felszívódási viszonyok, az estleges táplálékallergiák vizsgálatára irányulnak. Szükség esetén hasi ultrahang vizsgálatot is végeznek. Az eredmények összegzése a gyermek fejlődése és fizikai állapota alapján dönti el a szakorvos, hogy betegségről van-e szó, vagy a táplálkozás 1 éves korban bekövetkező alapos változásából eredő átmeneti állapotról.
Dr. Gömöri Ágnes

19 hónapos iker fiaim vannak. Eddig sohasem volt ilyen jellegű problémánk, de most már 5. n ...

19 hónapos iker fiaim vannak. Eddig sohasem volt ilyen jellegű problémánk, de most már 5. napja híg széklete van az egyikőjüknek. Általában ugyanazt az ételt kapják, de most már nem tudom eldönteni, hogy kóros-e ez a folyamat. Egy nap 4-5-ször van híg széklete. Szeretném a segítségüket kérni, abban, hogy ezt természetes úton kezeljem, vagy gyógyszeresen? És mivel?

Válasz

A nyár sajnos kedvez a hasmenéses betegségek megszaporodásának. Az emberek, gyerekek sokkal többet mozognak társaságban, strandon, utaznak. Másrészt a nyári melegben könnyebben elszaporodnak a hasmenéses betegségeket okozó vírusok, baktériumok. Idegen országba utazva pedig az ottani lakosság számára szokásos baktériumok (melyek vízben, élelmiszerekben vannak) okozhatnak hasmenést. Enyhébb esetben a beteg gyakran ürít laza, híg székletet, ilyenkor többé-kevésbé fáj a hasa. Étvágya viszonylag megtartott, közérzete tűrhető, nem gyenge. Ilyenkor elegendő lehet a diéta: tea, buborékmentes ásványvíz, alma, banán, répa, krumpli, rizs, kekszek, kétszersült, sovány hús. Ha erre a székletek száma nem csökken, vagy eleve azok száma nagy, és ez már folyadékveszteséget okozhat, célszerű a diétát ún. Smecta por adásával kiegészíteni. Nagyobb gyermeknél alkalmazhatjuk az orvosi szenet, vagy az ún. Bolus adstringens tablettát. Ezek vénymentesek. Ha a hasmenés továbbra sem rendeződik, érdemes székletvizsgálatot végeztetni és a továbbiakban az orvos az eredményeknek megfelelően jár el.
Dr. Gömöri ÁgnesMit jelent a "0" diéta?
...

Mit jelent a "0" diéta?

Válasz

Gasztroenterológus és immunológus szakorvosok ajánlják ezt a diétát, amikor feltételezhető, hogy a panaszok hátterében un. alimentáris antigének játszanak szerepet. Ezek az étkezés során  szájon, bélcsatornán át felszívódó olyan anyagok, amelyek a szervezetbe jutva allergiás reakciót - bőr, légúti, emésztési panaszokat, tüneteket - váltanak ki . Ilyen esetekben a cél az, hogy igen kis valószínűséggel allergizáló ételekkel (pl. burgonya, rizs, répa) kezdve két, három naponta haladva bővítjük a diétát egészen a megszokott táplálkozásig. Közben figyeljük a gyermek tüneteit és amennyiben azok jelentkeznének, a megfelelő vizsgálatokat, majd a feltételezett étellel történő újraterhelését szakember ellenőrzése mellett újra elvégzik. A "0" diéta valóban ma már kissé háttérbe szorult, az utóbbi időben széles körben elérhető és elvégezhető laboratóriumi vizsgálatok mellett. Ezek eredménytelensége esetén és leginkább csalánkiütéses panaszok fennállásakor azonban alkalmazzuk.
Dr. Gömöri Ágnes

A gyermekem csalánkiütéses lett. Szigorú diétára ítélte az orvos. Érdeklődnék, hogy ...

A gyermekem csalánkiütéses lett. Szigorú diétára ítélte az orvos. Érdeklődnék, hogyan lehet a legkíméletesebben visszaszoktatni a normális étkeztetésre? 30 hónapos a kicsim.

Válasz

A csalánkiütés gyakori betegség, amely az emberek 20%-ánál az élet folyamán előfordul. Ezek általában jól körülírt, néha összefolyó, változó méretű, bőrből kiemelkedő vörös bőrelváltozások. Többé-kevésbé viszketnek, és 48 órán belül eltűnnek, néha azonban folyamatosan újak keletkeznek, és a folyamat krónikussá válhat. A csalánkiütés kialakulásának jelenleg háromféle mechanizmusát tartják számon. Az ezekben végbemenő biokémiai reakciókat (amelyeknek a végeredménye a csalánkiütés lesz), immunológiai és nem immunológiai reakciók egyaránt aktiválhatják, beindíthatják! Pl.: ételek, adalékok, színezékek, gyógyszerek, növényi anyagok, rovarok pora, nyála, csípése, belélegzett anyagok, állatok szőre, pikkelye (immunológiai mechanizmussal); DE: vírusok, baktériumok, gombák, hideg, meleg, nyomás, napfény, víz (nem ismert mechanizmussal). Valamint ismertek genetikai rendellenességekkel kapcsolatban öröklődő csalánkiütéses megbetegedések is. Sőt létezik pszichés eredetű csalánkiütések is. Néha krónikus betegségek kísérő tünete is lehet.  Tehát a tüneteket nem feltétlenül valamilyen étel okozza, habár ez kisgyermekkorban viszonylag gyakori, és talán a legegyszerűbb a kiütéses gyermekkel az ún. "0" diétát kezdeni, amelyet kb. 10-14 nap ill. a tünetek elmúlása ( ha erre elmúlnak ) után tervszerűen és fokozatosan elkezdünk bővíteni. 3-4 naponta adunk vissza 1-1 új ételt ill. alapanyagot (mint pl tej, tojás, déligyümölcs, eper, konzerv, pácolt húsféle stb ). Erre pontos  menetrendet dolgozunk ki a gyermek korának és étrendjének megfelelően! Tartósan szigorú diétát tartani fejlődő kisgyermeknél indokolatlanul nem szabad. Amennyiben ennek során kiderül, hogy melyik étel okoz gondot ezt kihagyjuk egy időre az étrendből. Ha ez eredménytelen érdemes immunológiai, allergológiai, sőt gasztroenterológiai  vizsgálatokkal megpróbálni kideríteni a valódi okot.
Dr. Gömöri Ágnes

9 hónapos kislányom szemén apró vörös, viszkető hólyagok jelentek meg a szeme sarkába ...

9 hónapos kislányom szemén apró vörös, viszkető hólyagok jelentek meg a szeme sarkában. A körzeti orvos tanácsára Irgamiddal kentem, amitől már az első alkalommal elterjedt az egész szemén. Ezután felkerestük a szemészetet, ahol Ultracortenolt írtak fel. 2-3 nap alatt szépen rendbe is jött, de 2 hét múlva újra elkezdte dörzsölni a szemét, és a hólyagok újra ott voltak. Ekkor már hiába kentem Ultracortenollal, nem javult. Visszamentünk a szemészetre, újabb kenőcsöt, ezúttal Cetapredet kaptunk. Semmit nem használt. Ezután a szemészorvos tanácsára bőrgyógyászhoz fordultunk, ahol az orvos a sötét rendelőben kb. fél méteres távolságból ránézett a kislányomra, és kijelentette hogy ekcémás. Újabb kenőcs, ezúttal Pimafucort. Miután kiváltottam, elolvastam a betegtájékoztatót, amelyben az állt, hogy vigyázzunk szembe ne kerüljön, ezért szem környékére nem alkalmazható. Így aztán a szemét nem kentem be, a hólyagok még mindig ott vannak, és már nem tudom kihez forduljak.

Válasz

A leírt elváltozás a szem környékén nagy valószínűséggel allergiás eredetű. Az ekzema diagnózist azonban a gyermekgyógyászok, gyermekbőrgyógyászok nem mondják ki könnyen, minimális bőreltérés esetén. Sőt, ha az ekzema - ami az allergia egyik megjelenési formája - felmerül, megpróbáljuk az okot felderíteni, és azt lehetőség szerint a környezetből, vagy az étrendből kizárni. Ez célravezetőbb és jobb eljárás, mint kenőcsök, gyógyszerek állandó használata. Sajnos, ezt nem mindig sikerül elérnünk, habár mindenféle, allergiának tűnő elváltozásnál megpróbáljuk. Véleményem szerint gyermek-allergológussal kellene felvenni a kapcsolatot, aki gondos kikérdezéssel esetleg laborvizsgálatokkal megpróbálja kideríteni az okot. Amennyiben ez nem sikerül (3 éves kor alatt ez nem egyszerű), akkor is meg lehet kísérelni különböző diétákkal - szakemberrel konzultálva - megkeresni, hogy esetleg melyik étel okozza ezt, vagy akár a környezetben újra keresgélni (állat, növény, habfürdő, mosószer). Ha mindez nem vezet eredményre, bizony időnként gyulladáscsökkentő kenőcsöket is használni kell. A Pimafucortot a szem környékén nem használjuk.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó