Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Ha a férjem nagymamája cukorbeteg volt akkor mennyire lehetséges az, hogy a betegség a gyermek ...

Ha a férjem nagymamája cukorbeteg volt akkor mennyire lehetséges az, hogy a betegség a gyermekünknél is jelentkezik?

Válasz

Kisgyermeknél 2 éves kor után gyermek-endokrinológiai - diabetológiai- szakrendelés keretén belül elvégezhetőek ma már Magyarországon is olyan speciális laboratóriumi vizsgálatok, amellyel meg lehet erősíteni ill. ki lehet zárni a cukorbetegségre való hajlamot. Az ún. juvenilis - fiatalkori - cukorbetegséget valóban inkább az apák örökítik át. Az apa nagymamája azonban - leveléből ez nem derül ki - lehetséges, hogy időskori cukorbeteg volt. Ez gyermekkorban még nem jelentkezhet, és idős korban is diétával, szájon át szedhető gyógyszerrel sokáig kézben tartható. Inzulin adást csak végső stádiumban igényel. Kérdésére a fentiek figyelembevételével, és ha szükséges (juvenilis típus esetén) a megfelelő laboratóriumi vizsgálati eredmények után az endokrinológus tud válaszolni.
Dr. Gömöri ÁgnesHa az apa cukorbeteg (1-es típus), azt a baba örökölheti? Az 1-es típusú cukorbetegség cs ...

Ha az apa cukorbeteg (1-es típus), azt a baba örökölheti? Az 1-es típusú cukorbetegség csak inzulinnal kezelhető, vagy diétával is megfelelő szinten tartható a vércukorszint? Esetlegesen az inzulinadagolás csak átmenetileg szüneteltethető?

Válasz

Az I típusú-fiatalkorban kezdődő cukorbetegségre jellemző az inzulin- beviteltől való függőség. Előfordulhat a betegség indulása körüli olyan időszak, amikor inzulin igénye kicsi, vagy alig van a betegnek, ez azonban sajnos csak átmeneti állapot. Más néven tehát az I típusú cukorbetegséget inzulin függő cukorbetegségnek nevezik. A betegség lényege - a tudomány mai állása szerint-, hogy a szervezet immunrendszerének sejtjei elpusztítják a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit. A folyamat sajnos biztosan halad előre és ma ezt megakadályozni nem lehet.  Végeredmény ezeknek a sejteknek a teljes pusztulása, az inzulintermelés megszűnése. Természetesen az inzulin megfelelő adagolása mellett diétára szükség van, amelyet a diabetológus szakorvos a vércukor vizsgálatok, a beállított inzulinmennyiség és beteg életkora alapján határoz meg. A szoros és rendszeres kontroll elengedhetetlenül fontos e betegek gondozása során. Az I-es típusú diabétesz elsősorban apai ágon öröklődik. Ma már megfelelően felszerelt centrumokban, ahol gyermek cukorbeteg ellátás működik, a kisgyermek két éves kora után laboratóriumi vizsgálattal megállapítható, hogy hajlamos-e cukorbetegségre.
Dr. Gömöri Ágnes

Vőlegényem 8 éves kora óta I. típusú, azaz inzulin függő diabéteszes. Familiáris erede ...

Vőlegényem 8 éves kora óta I. típusú, azaz inzulin függő diabéteszes. Familiáris eredetű öröklődésre nem igazán lehet gondolni, mivel családjukban nem volt diabéteszes. Mennyi annak a valószínűsége, hogy majdan megszületett kisbabánk is hordozója lesz vőlegényem cukorbetegségének?

Válasz

Kérdésükkel forduljanak a területükön működő családtervezési tanácsadás akár telefonos szolgálatához. Ezen megbeszélhetnek egy időpontot, amelyen a leendő férjjel kellene megjelenniük, mivel a válaszhoz sajnos szükség lenne egy egészen pontos családi anamnézisre, akár az apa vér, bizonyos esetekben genetikai vizsgálatára. A megszületett kisgyermeknél 2 éves kor után ma már mód van olyan laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére, amelyekből kiderül, hogy a gyermeknél a diabétesz megjelenése várható-e, vagy sem. Ezt csak gyermek-endokrinológiai osztályon végzik el.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó