Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiunk szeptemberben volt két éves.  Tejet csak 1,5 éves kora után adtunk neki, amit 2 h ...

Kisfiunk szeptemberben volt két éves.  Tejet csak 1,5 éves kora után adtunk neki, amit 2 hónapon keresztül elfogadott, azóta viszont egy cseppet sem.
Joghurtokat, túró rudit, tejbegrízt hajlandó enni.
A tej el nem fogadása és mivel nagyon keveset evett bármit, elvittük gasztroenterológiára ahol vérből tejfehérje érzékenységet állapítottak meg és szigorú diétát javasoltak. A gyerekorvosunk adott egy tejcukor allergiásoknak szóló listát, hogy kb. ezt kellene betartani. A leletet megmutattuk egy másik gyerekorvosnak is, ő azt mondta mivel a tej el nem fogadáson kívül más tünet nem jelentkezik, a kevés evés ellenére súlya majdnem eléri a korának megfelelő átlagot ezért ne tartsunk diétát.
Kérdésem kinek a tanácsát kövessük? Ha szigorú diétára fogjuk a gyereket, a joghurtot, rudit is elvesszük tőle, még annyit sem fog enni mint eddig.

Válasz

Ha a kisgyermeknél laboratóriumi vizsgálattal tejfehérje érzékenységet ki lehet mutatni és a gyerek a tejet nem fogadja el, vagy egyéb allergiára utaló tünete van az allergiát komolyan kell venni. Amennyiben  Önök betartják ill. betartatják az egyenlőre szigorú de az életkor előrehaladtával bővíthető diétát, a kisfiú nagy valószínűséggel "kinőheti" azt, 4 éves kora körül. Ha ezt nem sikerül tartani a tejfehérje allergia végigkísérhet a fiúk gyermekkorát. Szerintem nem ér annyit egy kis joghurt és 1-2 rudi. Ez eddig a tejfehérje allergiára vonatkozott, de Ön tejcukor érzékenyeknek  szóló listáról ír. A kettőt ne keverjék össze!. A tejcukor  érzékenyek (és nem allergiások- ez egy csökkent enzimműködés eredménye!) fogyaszthatnak  un erjesztett tejtermékeket: sajt, túró, kefír, joghurt. A tejfehérje allergiás gyerekek bizonyos ideig egyáltalán nem és később is csak korlátozással, néhány évig. Mindkettőnél, de főleg a tejcukor érzékenységnél jellemző, hogy a diéta be nem tartása emésztési zavart, étvágytalanságot, súlyosabb esetben fejlődésbeni elmaradást okozhat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányunk 7 hónapos, már régebben is hasfájós volt. Az orvosunk azt mondta, hogy valósz ...

Kislányunk 7 hónapos, már régebben is hasfájós volt. Az orvosunk azt mondta, hogy valószínűleg azért, mert sokat eszik. A Gripe Water valamennyire segített. Mostanában éjszaka felébred, szerintem a hasa ébreszti fel, borzasztóan morcog, bugyborékol a hasija, nagyon nagyon hangosan. Ez a hang normális jelenség? Ilyenkor beadok neki egy-két kanál GW, amint lenyeli, meg hangosabban rázendít a hasa, aztán egy idő után megnyugszik. Egyébként nagyon sokszor pukizik napközben is. Evés után természetesen böfiztetem (jön is), bukni nagyon ritkán szokott, széklete általában egyszer van egy nap. Mostmár eszünk más ételeket is, de semmi összefuggést nem fedeztem fel, hogy amiatt csinálná ezt a hasa, hiszen ez előtte is így volt. Ez a nagyon hangos bélműködés, gyomorműködés (vagy nem is tudom mi), és az, hogy olyankor sír is, normális jelenség?

Válasz

Kislányát célszerű lenne megmutatni gasztroenterológus szakorvosnak. A 7 hónapos körüli babák már ritkán hasfájósak, főleg ha anyatejes kisbabák. Nem kizárt, hogy az új ételeknek, esetleg azokban lévő valamelyik tápanyagnak is szerepe lehet abban, hogy ahogy Ön írta, a korábban is hasfájós babája "mostanában" komolyabb panaszoktól szenved. Nem szokásos és mindenképpen odafigyelést igénylő jelenség a nagyon hangos, korgós bélmozgás. Ennek számos oka lehet: emésztési, felszívódási zavar, esetleg a gyomor-bélrendszer fejlődésének kisebb-nagyobb eltérései. Ezek kizárására, ill. megtalálására, ill. a megfelelő táplálkozás és terápia érdekében keressék fel a szakembert.
Dr. Gömöri ÁgnesA kisfiam   1 éves lesz. Január környékén nagyon komoly hasi görcsök jelentkeztek nála ...

A kisfiam   1 éves lesz. Január környékén nagyon komoly hasi görcsök jelentkeztek nála. Eleinte naponta csak 1-2 órán át tartott és akkor még nem volt mindennapos. A későbbiekben viszont mindennapossá vált, és időnként 4-5 órán keresztül is eltartott. Megkönnyebbülést csak az hozott ha büfizni tudott. Pokoli fájdalmai voltak, időnként szinte az eszméletlenségig sikoltozva ordított, marcangolt, és fetrengett a fájdalomtól. Kaliforniában élünk, hiába vittem orvoshoz, itt nem lehet csak simán besétálni a rendelőbe időpontot kell kérni. Amit napokkal későbbre adnak, amikor a gyerek éppen nem ordít és nincsenek éppen fájdalmai. Emésztési problémákra gyanakodtam ezért elkezdtem megváltoztatni az étrendjét. Semmi nem vezetett eredményre. (javarészt ENFAMIL tápszert kapott) Mikor orvoshoz jutottunk az orvos nem tudott vele mit kezdeni, gyógyszert így nem írt fel, korházba utalt de oda hónapokkal később mehetünk kivizsgálásra.  Elkeseredésemben lecseréltem a tápszert és a hasfájás soha többet nem fordult elő. Viszont van helyette azóta nagyon bőséges napi 4-5 hasmenés. 7 kg. Elkeseredésemben megpróbáltam édességgel tömni, hogy egy kicsit hízzon. Ez volt a legrosszabb amit tehettem, de itt nincs senki aki tanácsot adhatna. Mostmár gombás fertőzésre gyanakszom, de nem vagyok orvos. Születése után szájpenésze volt ami végig vonult az egész szervezetén. Nystatint kapott. A szájából akkor elmult. )nehezen). A fején hónapokig sebes volt. (ezt Neutrogéna samponnal kikezeltem). Az arcán kétoldalt vörös száraz területek voltak, itt próbálkoztam mindennel végül a Hydrocortisone segitett. Az orvosok egyik tünetre sem adtak semmit. Ez után jöttek a komoly hasfájások. Lecseréltem a tápszert (először egy laktózmentesre de a hasfájás maradt). Ezek után tejet kapott. Hasmenések, étvágytalanság.  A nyelve fehér. lepedékes. Ezt előszőr az emésztési problémáknak tudtam be, de idővel észre vettem 3 (kb 2-4 mm átmérőjű kört) amiknek a szegélye erősebben fehér, a területe viszont normál rózsaszín. Ezek az elmult hónapok folyamán többször eltűntek, de bizonyos idő múlva megjelennek újra szinte ugyanott és akkor megint hetekig? ott vannak. Most naplót vezetek. Nagyon sok gáz fejlődik nála (ez is gombás fertőzésre utalhat). Nem akar enni szinte csak falatokat, vannak napok amikor a 3-4 decilitert nem éri el a fogyasztása a szilárd táplálékkal együtt. Ezért adtam időnként a magas kalóriatartalmú csokoládét neki. Húst egyáltalán nem eszik. Egy ideje már a gyümölcsöt sem szívesen. Talán még a Cereálokat ette a legszívesebben, de abból is csak keveset. Kb. 7 hónapos koráig jól evett szinte büfiztetni sem kellett. Most már el van maradva a súlya is a normálistól a hossza most normális, eddig átlagon felüli volt 
Kérdésem: ha a leírt tünetek valóban gombás fertőzésre utalnak, mit adjak neki enni ezek után amivel addig is egy kicsit javítani tudok az állapotán .

Válasz

Csecsemőkorban az emésztésbeli zavarok oka számtalan lehet. Bakteriális vagy gombás fertőzés, elsődleges vagy következményes cukoremésztési zavarok (tej, gyümölcs), lisztérzékenység, tejfehérje allergia, cystás fibrózis (sűrű nyákképzés), a gyomor és a bél passage (táplálékot továbbító) zavara, a bél fejlődési rendellenességei, stb. Ezenkívül a szervezet egészét érintő megbetegedés - leginkább anyagcsere betegségek - részeként is jelentkezhet. Ezek következménye gyakran hasmenés, haspuffadás, hasfájás, ill. fejlődésben való elmaradás. A leírt tünetek komoly és tartósan fennálló emésztési zavarra utalnak. Az emésztési zavar, ill. annak talaján kialakuló bélflóra egyensúlyfelbomlás persze kedvező körülményeket teremthet a gombák elszaporodásának. A nyelven látható elváltozás lehet un térképnyelv is, amely nem gombás eredetű. Kisfiát tehát ki kell vizsgálni, és meg kell találni a kiváltó okot. Addig is, ha nincs arra mód, hogy másik intézetbe, esetleg másik városban működő ún. gasztroenterológiai centrumba hamarabb eljussanak, úgy csak gondosan megválogatott roboráló táplálást javasolhatok. Hogy ez mi minden lehet (tápszer, vitaminkészítmény) ezt egy másik földrészről az eltérő kínálat miatt megmondani szinte lehetetlen. A gyümölcs és zöldség fogyasztásának forszírozása mellett megfelelő fehérjebevitelről (hús, szója - akár elrejtve), vas és kalcium, vitaminpótlásról is gondoskodni kell, akár addig mesterségesen.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 10 éves. 1,5 éves korában egy rossz diagnózis folyományaként vizes mellhártyag ...

Kislányom 10 éves. 1,5 éves korában egy rossz diagnózis folyományaként vizes mellhártyagyulladása volt. Kórházban kezelték, csapolták a tüdejét, az utolsó pillanatban. Azóta szinte minden évben többször beteg lesz, lázas stb. Kb. 4-5 éves kora óta egyre gyakrabban hasfájásra, görcsökre panaszkodik. Néha hány és hasmenése is van, láza viszont nincs. Négy alkalommal éjjel kellett ügyeletre vinni, ahol minden alkalommal valamilyen étkezési problémát vagy az influenza  hasra-gyomorra húzódását állapították meg. Utóbbi alkalommal  ultrahangos vizsgálattal is ellenőrizték. Mi erősen gyanakszunk vakbélre, de az orvosok ezt kizárják. Miért? Úgy tudjuk a vakbél gyanú kizárásához nemcsak ultrahang, hanem vizelet és vérvizsgálat is kell. Miként zárhatnánk ki ezt a betegséget? Hová vihetném lányomat ha egy ilyen vizsgálatot szeretnék? Mi lehet egyéb ok ha nem vakbél?


Válasz

Gyermeke visszatérő hasi panaszainak a hátterében nagyon valószínűtlen, hogy vakbélgyulladás állna. A vakbélgyulladás csaknem minden esetben heveny betegség. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti tünetek (hányinger, rossz közérzet, bizonytalan hasfájás, esetleg hőemelkedés) jelentkezését követően 24-48 órán belül a betegség annyira előrehalad, hogy műtét nélkül a vakbél kilyukad, perforál. Ezen a típusos történeten kívül általában jellegzetes a vizsgálati lelet is (hol és mennyire érzékeny a has és ez hogyan változik). Általában ennyi elég a vakbélgyulladás igazolásához vagy kizárásához. Kétes esetben segítséget jelenthet az ultrahang vizsgálat és a laboratóriumi leletek, de ezek nem feltétlenül szükségesek a vakbélgyulladás igazolásához vagy kizárásához. Nagyon ritka az, hogy a vakbélgyulladás (inkább vakbél körüli összenövések, hegesedés) elhúzódó, visszatérő panaszokat okoz. Ezért ilyen panaszok esetén elsősorban egyéb dolgokra kell gondolni. Nagyon sok betegség, állapot okozhat ilyen panaszokat, ezért ilyenkor gastroenterológiai kivizsgálás lehet szükséges. Csak néhány azok közül a kórképek közül, amelyek ilyen panaszokat okozhatnak: székrekedés, emésztési zavarok, húgyuti vagy bélrendszeri fertőzések, lányoknál petefészekcysta. Csak ha ezt az összes lehetőséget kizárták és a panaszok mindig a jobb alhas területén jelentkeznek akkor merül fel a krónikus vakbélgyulladás lehetősége, amit igazolni csak a hasüreg tükrözésével lehet. Ezen az úton a vakbél el is távolítható, a körülötte lévő összenövések oldhatóak.

Dr. Kálmán Attila
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó