Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom másfél éves. 10 hónapos kora körül vettük észre, hogy egyik füléterősen ...

Kislányom másfél éves. 10 hónapos kora körül vettük észre, hogy egyik füléterősen kaparja, a másiknak pedig kellemetlen illata van fürdés után. A szakorvos megállapította, hogy felgyülemlett a fülzsír. A tisztítás, valamint a Hydrocortisonos krémezés ellenére a panaszok nem enyhültek, sőt, mindkét fülét kaparni kezdte a gyerek. Sampon és fürdető váltások következtek, legalább öt különböző fülcsepp és kenőcs lett kipróbálva, nem sok eredménnyel. Végül is egy Pimafucort nevű készítmény hozta meg a legnagyobb javulást. Az egyik füle teljesen rendbejött, a másikat azonban rendületlenül kaparja, függetlenül attól, hogy csöppentjük v. nem, ill. kenjük-e Hydrocortisonnal v. sem. Számomra úgy tűnik, hogy a bőrét irritálja valami.
Világos, rendkívül érzékeny bőre van. Egyébként makk egészséges. Milyen vizsgálatlatnak lenne értelme, hogy ettől a rettenetesen kellemetlen tünettől megszabaduljon végre?

Válasz

Említette, és ebben igaza van, hogy világos bőrű lévén a gyermeke, a bőre érzékenyebb. Azonban azt nem tudom, látnak-e valami elváltozást - pírt, beszűrődést, finom, korpázó hámlást- akkor, amikor vakarja a fülét.
Ugyanis vannak gyerekek, akiknek ez egyszerűen szokása, és nincs mögötte semmi bőrfolyamat. Tehát alapvető, van-e valami bőrjelenség az érintett területen.
Másrészt, a felgyülemlett fülzsír eltávolítása után, pusztán ennek okán nem gondolom indokoltnak további kenőcsös - főleg steroid tartalmú kenőccsel történő - kezelést.
Ugyan nem említette, de kérdezném, nincs-e gyermekének fülbevalója?
Amennyiben a probléma nem oldódik meg, bőrgyógyászhoz fordulnék.
Természetesen mindig a gyermekorvosnak kell összefogni és koordinálni a
vizsgálatokat.

 Dr. Péter GyörgyX
EZT MÁR OLVASTAD?