Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Sok helyen látok "idilli" fényképeket: Apuka vagy anyuka együtt fürdik a nagykád ...

Sok helyen látok "idilli" fényképeket: Apuka vagy anyuka együtt fürdik a nagykádban a csecsemővel. Biztosan jó élmény lehet, de kellően higiénikus?

Válasz

A baba ugyanabban a közegben él, mint a szüleik. Vagyis nagyjából egyforma a baktérium-vírus "flórájuk". Jó dolognak tartom az együttfürdést, persze csak abban az esetben, ha a szülők egészségesek, nincs semmiféle bőr, esetleg nemi betegségük, stb. Gondolj csak a babaúszásra járókra, én a három gyerekem 5 éve alatt nem találkoztam olyan babával, aki babaúszáson fertőződött volna valamitől!
Makai Kinga
2004.02.27


2002.05.31

2 és fél hónapos kisfiunk van. Erős, egészséges, kiegyensúlyozott kisbaba. Egyedül a ...

2 és fél hónapos kisfiunk van. Erős, egészséges, kiegyensúlyozott kisbaba. Egyedül a fürdéssel van gond, körülbelül 5 napja, amint beleér a lába a vízbe elkezd sírni (inkább üvölteni), amikor kivesszük a vízből a sírást mintha elvágták volna. Próbálkoztunk hidegebb, melegebb, kevesebb mennyiségű vízzel . Mindhiába. Az édesapjával ketten fürdetjük, ő fogja, én pedig mosdatom. Körülbelül 3 héttel ezelőtt ügyetlenkedtünk és véletlenül belekortyolt a fürdetővízbe, borzasztó sírás lett belőle. De nem hinném, hogy így 3 héttel később ez lenne a probléma ?!

Válasz

Egészen biztosan valamilyen átélt kellemetlen élmény váltja ki ezt a fürdetéskor észlelt heves tiltakozást. Ez lehetett egy megbillenés, a légutak pillanatnyi víz alá kerülése / amint arról Önök is beszámoltak , a víz nem megfelelő hőmérséklete, a víz fülbe, szembe kerülése, a f ej mosása , vagy valami olyan apróság amit Önök észre sem vettek, viszont a baba esetleg több elszenvedett kellemetlenség után szinte fél a fürdéstől. Ez biztosan el fog múlni, hiszen  előbb-utóbb inkább nehéz a kicsiket kicsalogatni a vízből Akár azt is megpróbálhatják átmenetileg, hogy 2-3 napig a hajatok gondos tisztogatása után csak mosdókesztyűvel mossák le Őt. Utána újra és újra próbálják meg a babát kevés vízbe tenni.
Dr. Gömöri Ágnes

Meddig ajánlatos a kisbabát naponta fürdetni?
...

Meddig ajánlatos a kisbabát naponta fürdetni?

Válasz

A csecsemőket és a kisgyermekeket is ajánlatos, lehetőleg naponta megfürdetni. A babáknak az összefekvő hajlataik - nyak, hónalj, popsi - kényes területek. Ezeken a helyeken könnyen felázik, begyullad a nem jól szellőző bőr. A bukós kisbabának a nyak, ill. fül mögötti bőre is fokozott ápolást kíván. A nyári melegben, vagy ha a lakás nagyon meleg, ill. ha túl melegen öltöztetik a babát, a verejtékezéstől apró kiütések jelenhetnek meg a csecsemő testén. Ezek összefolyhatnak, viszkethetnek. Ma már elterjedt az olajos papírtörlők használata. Ezért a csecsemőt nem mossák meg a szülők a kakis pelenka cseréjekor. A popsi bőre azonban igényli a naponta legalább egyszeri, alapos lemosást is. Mindezek alapján tehát célszerű a csecsemőt naponta egyszer megfürdetni, ahogy az örökké mozgó, naponta többször megizzadó, estére bizony főleg a nyári időszakban nem tiszta bőrű kisgyermeket is.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó