Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

3 éves kislányomnál mintha koszmót látnék a fejbőrén... Lehetséges ez? Mi okozhatja? Mi ...

3 éves kislányomnál mintha koszmót látnék a fejbőrén... Lehetséges ez? Mi okozhatja? Mi a teendő?

Válasz

Még ebben az életkorban is előfordulhat koszmós felrakódás a fej bőrén. Főleg, ha ez csecsemőkorban is előfordult, ha a kislány bőre száraz, kissé vagy akár feltűnően ekcémás jellegű. Ez tehát alkati adottság. A gyógyszertárakban kapható egy emulzió, amelynek a használata egyszerű, és a szer igen hatékony. Ekkora hajat olajozni már nem nagyon lehet, így az nem hatékony.
Dr. Gömöri ÁgnesÖt hónapos babámnak a fejbőre még mindig koszmós. Mivel tudnám kezelni, valójában kell- ...

Öt hónapos babámnak a fejbőre még mindig koszmós. Mivel tudnám kezelni, valójában kell-e?

Válasz

A kisbabák egy részének általában az első hónap végére koszmóssá válik a fejbőre. Ez általában együtt jár az arcon észlelt un. tejkiütésekkel. Ez azonban 5-6 hónapos korra általában szelídül, vagy el is múlik, a koszmó azonban gyakran tart 8-10-12 hónapos korig is. Ha sokáig nem távolítjuk el a megvastagodott hámréteget, alatta a bőr fénylő, hámló, lassan regenerálódó lesz. A legegyszerűbb fürdetés előtt 2-3 órával a fejbőrt napraforgó olajjal beolajozni, fürdetés után pedig sűrű kefével eltávolítani a felesleges hámot ( fokozatosan ). Ha ez nem jár sikerrel, létezik egy szaliciles kenőcs is , amely azonban vényköteles. Ezzel kell fürdetés előtt megfelelő ideig bekenni a fejbőrt. A legkorszerűbbnek tekinthető az un. Kouriles emulzió használata- kis csecsemőnek is ajánlott. Vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, tehát a pontos használati utasítás benne van.
Dr. Gömöri Ágnes

15 hónapos kislányomnak az arcán és a fejbőrén fibrómák jelentek meg. Szeretném tudni ...

15 hónapos kislányomnak az arcán és a fejbőrén fibrómák jelentek meg. Szeretném tudni, mit lehet ezekkel tenni, mi az eredetük, nem okoznak -e gondot, és esetleg eltávolíthatóak-e? Gyufásfejnyi nagyságúak, vagy még kisebb méretűek, és kiemelkednek az arc/fejbőrből.

Válasz

Nem tudom biztosan, mit ért fibroma alatt.
Ha azt, amit én, akkor egy meghatározott, örökletes betegségre, amit Recklinghausen kórnak nevezünk. Típusosan ennek részeként a jellemző pigment-eloszlási zavarok mellett a perifériás idegek mentén változó méretű göbök jelentkezhetnek. Ezek hátterében az idegek borító hüvelyét alkotó sejtek felszaporodása áll.
Ameddig nem okoznak funkcionál panaszokat, csak kozmetikai eltérésnek kell tekinteni, és akként kell kezelni, illetve megítélni. Az Ön által leírt esetben nem gondolnék sebészi eltávolításra, bár ezt úgy mondom, hogy gyermekét nem láttam.

Dr. Péter György
 14 éves nagylányunknak legnagyobb elkeseredésünkre kihullott hajának mintegy 80%-a. Hossz ...

14 éves nagylányunknak legnagyobb elkeseredésünkre kihullott hajának mintegy 80%-a. Hosszas töprengés után, végig gondolva az elmúlt 3 hónap esetleges változásait (semmi nem változott, sem étkezés, sem szokás) rájöttem, hogy a kislány fejbőre megfázott. Ez január-februárban történt, majd erős korpásodás, viszketés és kisebesedés és végül hajhullás. Mit tegyek!? Mi a legjobb gyógymód?

Válasz

A foltos, vagy diffúz hajhullásnak bizony számos oka lehet. Lehet örökletes (főleg a foltos forma), előfordulása 100.000/17. Valószínűleg ez egy autóimmun betegség következménye. Előfordulhat mechanikai hatás (dörzsölés, húzás, esetleg szándékos tépés) következtében. Okozhatja láz, hormonális hatások, gyógyszerek, stressz. Létrehozhatják gyulladásos folyamatok a fejbőrön, amelyek következtében a hajhagymák elpusztulnak. Ez lehet vírusok, baktériumok, gombák okozta folyamat, és legalább egy tucat bőrgyógyászati betegség következményeként is létrejöhet  az ilyen eredetű hajhullás, ill. kopaszodás. Az ok tisztázása érdekében feltétlenül keressenek fel bőrgyógyász szakorvost, aki a haj, fejbőr vizsgálatát, valamint a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat elvégezteti. A lehetséges oki kezelést minél előbb érdemes elkezdeni.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó