Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

6 hetes a baba, és hasfájós. Espumisant, sabsimplex kipróbáltuk, sajnos nem használ. Próbá ...

6 hetes a baba, és hasfájós. Espumisant, sabsimplex kipróbáltuk, sajnos nem használ. Próbálkoztunk édes köménnyel, az mintha használna, csak gondolom az íze miatt azt a lehetetlen megitatni vele. Büfizésnél elalszik és nem sok eredménnyel büfiztetünk, aztán sokat ki hány. (A baba szopik, anyatej van bőven)

Válasz

Sajnos, az első 2-3 hónapban a legtöbb babánál jelentkezik hasfájás, ennek erőssége azonban különböző lehet. Bizony, rontja a helyzetet, ha a csecsemő a lenyelt levegőtől sem szabadul meg böfizéssel, és így az is végighalad a belekben, fájdalmat okozva. Célszerű már szopás közben is- azt megszakítva -megpróbálni böfiztetni a kicsit, talán akkor nem alszik el. Keressenek különböző testhelyzeteket (mozgassák a csecsemőt, mint egy palackot), hogy a gyomorban lévő légbuborékok a gyomorszáj felé kerüljenek. Fekvő testhelyzetben a kitörő légbuborék az előtte lévő tejet is kilöki - bukik a csecsemő. Ha ez nem vezet eredményre, vagy a belekben képződő levegő még mindig görcsöket okoz, ki lehet még próbálni 6-8 hetes kortól a Batynos, Water Gripe, vagy az orvos által felírandó ún. papaverines oldatot. Egyik görcsoldó sem szűnteti meg teljesen a görcsöket, de mérsékli azokat. A 3. hónap után pedig már általában jobban emésztenek a csecsemők, és így a görcsök elmaradnak.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiúnk négyhetes.Kb.2,5-3 óránként szopik, s majdnem minden szopás után elalszik. Prób ...

Kisfiúnk négyhetes.Kb.2,5-3 óránként szopik, s majdnem minden szopás után elalszik. Próbáltuk függőlegesen tartva büfiztetni, de csak csúszott lefelé, a büfi pedig elmaradt. A vállra fektetést is kipróbáltuk, de úgy sem büfizett, csak aludt nyugodtan. Nem tudjuk, hogy ilyenkor ébresszük fel, hogy mindenáron büfizzen, vagy hagyjuk aludni? Ehhez jó-e, ha az oldalára fektetve altatjuk? Egyébként gyakran fájdogál a hasa, általában szoptatás után másfél órával. Összefügghet-e ez azzal, hogy sokszor nem büfizik?

Válasz

Nem minden baba büfizik, de azért mindig meg kell próbálni. Az oldalra fektetés nagyon jó, kispárnával ki lehet támasztani. Sajnos elég sok gyerek hasfájós - és azt kell mondjam, a büfiző gyerekek körében is szép számmal akad - és nem tudunk tenni ellene semmit. Illetve nagyon sok mindent ki lehet próbálni, aztán van akinek használnak a praktikák, van akinek nem.
Patikákban lehet kapni mindenféle kegyszereket, amik nem minősülnek gyógyszernek, de némelyik segít.  Aztán ami használható jó tanács, három órán belül csak azonos mellből szoptass! Így nem borul fel az előtej és a hátsó tej aránya a gyomorban, talán nem fog fájni a hasa. Ezt én is a harmadik gyerekemnél tanultam és bizony bevált!
És kitartás, eljön a 3-4 hónapos kor, a hasfájás el fog tűnni!
Makai Kinga
 X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó