Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Mi értendő azon, hogy a felnőtt korban kapott bárányhimlő "súlyosan" zajlik? Un ...

Mi értendő azon, hogy a felnőtt korban kapott bárányhimlő "súlyosan" zajlik? Unokám 5 éves, ma derült ki, hogy bárányhimlős. Nem tudjuk, hogy a családban ki esett már át ezen a betegségen. Mire számíthatunk mi, felnőttek, akik rendszeresen kapcsolatban vagyunk kis betegünkkel?

Válasz

Valóban úgy áll, hogy a gyermekkorban banálisnak tekinthető - egyszerű, ártalmatlanul zajló - fertőző betegségek a felnőtteket sokkal jobban megviselik. Ez alatt a lokális tünetek és az általános tünetek, panaszok is értendők.
A bárányhimlő igen fertőző betegség: a még fogékonyak könnyen, magas arányban megkaphatják, ezért vannak különböző közösségekben sokszor járványok. 
A felnőttek nagy százalékban - jóval 90 % fölött - átestek bárányhimlőn. Vannak, akik tudják, mások viszont nem. Azt is tudni kell, hogy ugyan általában a bárányhimlő meglehetősen nyilvánvaló tünetekkel zajlik, de előfordul szubklinikusan, alig észrevehetően, csupán néhány bőrjelenséggel járó forma is. Ez utóbbi esetben joggal nem emlékezik az illető a már korábban zajló betegségére.
Tehát: a felnőttek, amennyiben fogékonyak és megkapják, számíthatnak jó két hetes, kellemetlen állapottal, elesettséggel, lázzal, viszkető bőrjelenségekkel járó folyamatra. Természetesen nekik is minden esélyük adott a gyógyulásra.
Remélem, nem kapják el.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó