Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Aziránt érdeklődnék, hogy a kisbabák közelébe szabad-e macskákat vinni, ill. hozzáérhetn ...

Aziránt érdeklődnék, hogy a kisbabák közelébe szabad-e macskákat vinni, ill. hozzáérhetnek-e a cicákhoz?

Válasz

Úgy éreztem, hogy ezt a kérdést meg kell konzultálnom egy állatorvos barátommal is. Így elmondhatom, hogy cica és cica között is nagy különbségek lehetnek. A legtisztább, lakásban tartott macska is hordozója lehet egyes betegségeknek. A legveszélyesebb talán a toxoplasma és az úgynevezett "macskakarmolási betegség". Ezeket gyakorlatilag csak a "felnőtt" macskák terjesztik. A lakásban tartott és rendszeresen féregtelenített, illetve fürdetett állatok nagy veszélyt nem jelentenek. A macska szőre viszont gyakran vált ki allergiás köhögést, náthát önmagában is. Azt javaslom, hogy lehetőleg elszeparáltan tartsák az állatokat és az állatorvos által javasolt tisztító kúrákat rendszeresen végezzék el. Kóbor állat, vagy kint tartott macskát viszont sosem engedjenek be a lakásba a gyermekek közelébe (bolha, veszettség, stb.!) Háziállatos környezetben a fokozott tisztaság és fertőtlenítést különösen fontos!
A tiszta cica "nyúzása" nem ítélhető el a nagyobb gyerekeknél, sőt jó hatással van a gyerekek szociális érzelmi fejlődésére.
Dr. Varga László

6 eves Unokahúgomnál megállapították hogy, ótvaros másnéven impetigo! Sajnos nem tudok er ...

6 eves Unokahúgomnál megállapították hogy, ótvaros másnéven impetigo! Sajnos nem tudok erről semmit és azt sem hogy miként fog ez nála elmúlni és marad e heg a sebek helyén! Sajnos az egész teste tele van! Nem értjük hogy kaphatta ezt meg, amikor nagyon tisztán van tartva és normális rendezett körülmények között élnek!

Válasz

Az impetigo vagy ótvar Staphylococcus nevű baktérium által okozott felületes bőrfertőzés. Főleg gyermekkorban (és gyermekközösségekben) fordul elő. Erősen fertőz.
Körülírt, plakkos elváltozások alakulnak ki, melyeket először nedvező, majd később beszáradó, pikkelyes pörkök fednek. (Ezen réteg alatt tenyésznek a baktériumok.)
Kezelése a pörkök leválasztásából, illetve az alatta levő, nedvező, fellazult, sokszor hámfosztott terület szárító-fertőtlenítő kezeléséből áll. A helyi kezelésen túl, kiterjedt elváltozások esetén, antibiotikum adására is sor kerülhet. Ilyenkor átmenetileg lehet és érdemes fertőtlenítő hatású szappanokat, tusfürdőt használni.
Megelőzősében, kezelésében igen fontos szereppel bír a személyi higiéne. Bár kifogástalan körülmények között élőknél is előfordulhat.
Gyakorlatilag minden esetben nyom nélkül gyógyul. Kezelését általában a gyermekorvos, adott esetben bőrgyógyász irányíthatja.
Dr. Péter György

 6 hetes kislányomnál 3 hetes korában szájpenész és ezzel együtt pelenkatáji gombás fe ...

6 hetes kislányomnál 3 hetes korában szájpenész és ezzel együtt pelenkatáji gombás fertőzés jelentkezett. A szájpenésztől sem sikerült teljesen megszabadulnunk (erre előszőr borax glicerint kapott, most Pimafucint használunk). Igazán a fenekén levő gombák aggasztanak, mivel átterjedtek mindkét lábszárára és olyan, mintha felfele is terjedne. Canestennel kenem, a lábát napi kétszer, a pelenka alatt minden pelenkázásnál kenem, de nem látok javulást. Próbálkoztunk Mycosolonnal is, ezt négy nap elteltével abbahagytuk, mert nem javult és féltünk mellékhatásoktól. Olvastam, hogy ilyenkor segít, ha pelenka nélkül levegőztetik. Mennyi ideig kell levegőztetni? Hogyan lehet biztosítani, hogy ne fázzon meg? Milyen melegen kell tartani a gyereket? Próbálkoztunk infra lámpával, de az egyenetlenül melegít, félek, hogy megégeti. Van esetleg más módszer is, hogy megszabaduljunk a gombáktól? 
Az anyatej mellé tápszert is kap, mivel nincs elég tejem. A mellemet szoptatás előtt borax glicerinnel kenem.

Válasz

Az ún. szájpenész a csecsemőkor első felében igen gyakran észlelt elváltozás, amelyet a Candida albicans nevű gomba okoz. A béltraktusban él, a szájüregben, nedves hajlatokban, hüvelyben élősködik. Fertőzés akkor következik be, ha a szervezetben valamilyen oknál fogva az immunrendszer gyengébben működik. Ilyen a kiscsecsemőkor, időskor, cukorbetegség, rosszindulatú- vagy immunrendszeri betegségek ill., ha a bőr és nyálkahártya védekezőképessége helyi okoknál fogva csökken (pl.: protézist viselőknél, csecsemők a pelenkás területén a felázás, dörzsölés miatt). Már újszülöttkorban sok csecsemő fertőződik és hordozza a gombát. Innen fertőzi saját bőrét. Abban az esetben, ha az Ön által leírt (végtagokon, háton) terjedő formát észleljük, a baba szinte biztosan hordozza a bélcsatornájában a gombát. A kezelés, tehát nemcsak külső, hanem belő kezelést is jelent. A száj borax-glicerin, vagy Pimafucinos kitörlése kb. 6x, lehetőleg szopás után, a popsi Pimafucinos, vagy Canestenes kezelése, minden tisztálkodáskor. A látható bőrelváltozások elmúlása után is néhány hétig célszerű ún. Boraxos popsikenőcsöt használni. A test bőrét Pimafucin, vagy eleinte Pimafucort kenőccsel kenhetjük az elváltozások helyén, és ilyenkor feltétlenül adjunk szájon át Nystatint. A kapható tablettából a baba súlyának megfelelő adagokat készítenek (por). A beteg bőrnek bizony jót fog tenni a levegőztetés. A legjobb megoldás az infralámpa, ahogy Önök is hallották. Ezt viszont megfelelő távolságra és magasságra kell szerelni, nagyon stabilan, biztonságosan, a pólyázó fölé. Itt fektessék hason a babát pucér popsival, ill. bőrrel és tegyenek rá egy pelenkát. Ez jól szellőző anyagból készült. Így alhat a baba akár 1 óra hosszat is. Minden használati tárgyat, cumit, kanalat, az Ön mellét borax-glicerinnel minden használat, ill. szopás után töröljön át.
Dr. Gömöri Ágnes

Négy éves a lányom.  Családi barátaink méhekkel foglalkoznak és többek között méhp ...

Négy éves a lányom.  Családi barátaink méhekkel foglalkoznak és többek között méhpempőt is termelnek.  Tőlük kaptam egy kis adagot, kb. két kanálnyit, amit egy közepes méretű befőttes üvegbe kevertem.  Így magyarázták hogy kell csináljam.  Ebből mondták, hogy adjak a gyermeknek naponta egy kis kanalat.  Segítek e a gyermek fejlődésén, hogy ha méhpempőt adok neki ?  Úgy tudom, hogy testsúlya gyarapodhat, igaz hogy nem ártana, egy kicsit sovány.  De segít e az immunrendszeren ?  Nagyon sokat volt megfázva.

Válasz

A propoliszt a méhek termelik és bevonják vele a méhkaptárt, ezzel védik magukat a baktériumoktól. Tehát ennek csíraölő, fertőtlenítő hatása van. A népi gyógyászat régóta alkalmazza gyulladások, fertőzések kezelésére külsőleg. vagy belsőleg alkalmazva. Azt tapasztalták, hogy a betegek ezzel könnyebben küzdik le a betegségeket és talán kevésbé alakulnak ki fertőzések a szervezetben. Hogy a méhpempő mennyire erősít közvetlenül az immunrendszert, mennyire roborál arról tudományos adatokat nem ismerek, habár nyilvánvaló hogy ha egy kisgyerek kevesebbet beteg akkor jobban fejlődik, gyarapodik. Adják kislányuknak a méhpempőt, ártani biztosan nem fog.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó