Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Vesemedence-tágulat: szükséges a műtét?

Van egy 4 hónapos kisfiam életvidám! 2014.07.25.-én született minden renden zajlott a szülésnél viszont 1-2 napos lehetett a fiam amikor észre vettem, hogy lilul a keze és a lába szóltam a kórházba a csecsemős orvosnak, hogy szerintem nem stimmel valami de azt mondta, hogy csak fázik! Kérdem én 35 fokba fázik a gyerek? Haza engettek minket a kórházból de a kéz és láb lilulás csak nem akart múlni! Majd el telt 7 nap mire a gyerek nem igen evett ivott a láza felszökött 40 fokra felhívtuk az ügyeletet azt mondták csillapítjuk le a lázát és vigyük gyerek orvoshoz mert ők nem tudnak mit kezdeni a láza nem akart lemenni ezért felhívtuk a mentőt és azt mondták azonnal küldenek egy eset kocsit! Kijöttek megvizsgálták a gyerekekt, majd közölték, hogy azonnal kórházba kell vinni! Kiderült, hogy a gyereknek sulyos szepszise van és íntenzív osztályra vitték ott 10 napot volt! Most a fiam 4 hós és kb 1 hete megint magas láza volt bevittük a kórházba 40,1 fokod lázzal és közölték velünk, hogy a gyereknek hugyuti fertőzése van és bent kell neki maradni megnézték UH-n a veséjét és azt mondták, hogy vese tágulata van a gyereknek! Beszéltem bent a kórházba a gyerek orvossal aki azt mondta, hogy ha megkapjuk a záró jelentést a kórházból akkor neurológushoz kell vinni aki valószínűleg műtétet fog javasolni!!! Kérdésem az lenne, hogy Ez a műtét valóban fontos lenne e vagy nem is biztos, hogy meg kell műteni és, hogy ez egy ilyen vissza térő próbléma lesz e a kicsinél ! Válaszát előre is köszönöm! Melinda
 

Válasz

Kedves Melinda!Levele alapján úgy értem, hogy a kisfiának (talán már életében második alkalommal) súlyos, a veséket érintő fertőzése zajlott. Mindenképp ki kell deríteni, hogy van-e bármi eltérés, például húgyúti fejlődési rendellenesség, ami hajlamosítja egy ilyen fertőzésre. A húgyútakban a vesékből a húgyvezetékeken át a hólyagig illetve a húgycsövön keresztül a külvilágba elvben „egyirányú” forgalom van, a szervezet meggátolja, hogy a kórokozók a húgycsőnyílás környékéről bekerüljenek ebbe a rendszerbe. Előfordulhatnak azonban olyan eltérések, amelyek ezt a biztonságot gyengítik, például ha nem megfelelően működik a szelep a húgyvezeték és a hólyag között és emiatt pisilésnél vissza-, a vese felé is van vizeletáramlás. Másféle hiba lehet, ha a csőrendszerben valahol szűkület van, ami nehezíti a vizelet áramlását. Ezeket az eltéréseket pontosan fel kell tárni, és súlyosságuktól függően valamilyen módon (akár sebészileg, akár gyógyszerrel) kezelni kell.A vesemedence-tágulat, amit az ultrahangon láttak, felveti annak a lehetőségét, hogy valahol nem megfelelő a vizelet áramlása, szűkület nehezíti vagy visszafolyás zavarja meg. Nagyon fontos lenne pontosan kideríteni, hogy mi okozza ezt a tágulatot, mert előfordulhat, hogy egy olyan eltérésről van szó, amely megkönnyíti a kórokozóknak, hogy bekerüljenek és megtelepedjenek a kicsi húgyrendszerében, és ott súlyos fertőzést okozzanak. Ebben az ultrahangon kívül más képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok segíthetnek. A talált eltérésektől függ, hogy milyen kezelésre (gyógyszeres vagy sebészi) van szükség. Mindenképp vigyék el olyan szakorvoshoz, aki jól ért ezekhez a kórképekhez, ez lehet gyermeknefrológus vagy gyermekurológus is. A későbbiekben elvégzett vizsgálatok és a kórtörténet alapján ő fogja tudni pontosan megmondani, hogy milyen fajta kezelésre van szükség.Üdvözlettel,

Kisebb lányom ez év márciusában múlt két éves. Szeptembertől került bölcsődébe. Az e ...

Kisebb lányom ez év márciusában múlt két éves. Szeptembertől került bölcsődébe. Az első ott töltött napok után elkezdett folyni az orra, amit sajnos még ma sem tud rendesen kifújni. Antibiotikumos kezelésre először november 10-én került sor, mert belázasodott.1-2 nap után látványosan javult, de sajnos 1 hét múlva más fertőzést szedett össze és megint antibiotikumra lett szükség. Közben feltűnt, hogy a nagyon halk beszédet nem mindig hallja. A fül-orr gégész orrmandula műtétet javasol. Feltétlenül szükséges ez az első probléma miatt ? Eddig nem volt beteges, fül-orr gégésznél is most voltunk először.

Válasz

A közösségbe kerülő kisgyermekek közül sokan az első  1-2 évet szinte állandó betegeskedéssel töltik. Ezek általában láz nélkül, vagy lázzal járó hurutos megbetegedések. Nagyon sok baktérium és főleg vírus létezik amelyek ilyenkor kórokozóként szerepelnek. Vannak azonban olyan  gyerekek is akik  ősztől tavaszig szinte ki sem gyógyulnak az állandóan hurutos állapotból. Ennek általában az az oka, hogy az orrmandula krónikusan gyulladt állapotban nagy méretet elérve állandóan váladékot termel és akadályozza az orrlégzést. A szülő előbb-utóbb  észreveszi, hogy a gyermek nem jól hall, horkol, nyitott a szája állandóan. Majd az esetek egy részében megérkezik az első arcüreg vagy középfülgyulladás is. Ebben az esetben a problémák még csak most kezdődtek, és ha a halláscsökkenést csak a náthás állapot alatt észlelték és az említett szövődmények még nem jelentkeztek lehet még várni. Minél fiatalabb korban történik a műtét annál valószínűbb, hogy az visszanő. Ha viszont a tünetek fokozódnak, a szövődmények megjelennek  nem érdemes a műtétet halogatni.
Dr. Gömöri Ágnes

A Hepetitis-A nevű betegségről szeretnék  Önöktől információt kérni. A hétvégén Sz ...

A Hepetitis-A nevű betegségről szeretnék  Önöktől információt kérni. A hétvégén Szabadkára szerettünk volna elutazni családostul, a két éves kislányunkkal, és a pocaklakó " Kisöcsivel", de a programunkat lefújtuk, mivel úgy hallottuk, hogy Hepatitis-A nevű  betegség ütötte fel a fejét. Kérdésem, mekkora az esély, hogy esetleg mi is elkaphassuk, hogyan és milyen gyorsan terjed,....mit kell tudni a betegségről, milyen veszéllyel jár a kisgyermekekre...

Válasz

A Hepatitis A a gyomor-bélrendszeri fertőzések között korábban igen gyakori, ma már azonban -  a higiénés viszonyok javulásával - ritkábban előforduló betegség.
Előfordulhat egyedi, izolált megbetegedések, de kisebb-nagyobb járványok formájában is. Napjainkban inkább már Európán kívül vannak csak olyan helyek, amelyeket járványügyi szempontok alapján veszélyeztetett területnek kell tekintenünk.
A megbetegedés lappangási ideje kb. két-három (négy) hét. Ezt követően jelentkeznek első tünetei: rossz közérzet, étvágytalanság, hasi teltségérzet, hasi fájdalom, majd láz, illetve a bélrendszeri tünetek: hasmenés, hányás.
Az esetek többségében sárgasággal jár, azonban van olyan forma, amikor ez a tünet nem jelentkezik. Időnként egyéb, nem jellegzetes tünetek: izületi panaszok, bőrjelenség stb. Szövődménymentes, enyhe esetben két-három hét alatt lezajlik.
Terjedése a vírusürítő beteg által szennyezett környezetből szájon át történik. Zárt közösségben ennek nagyobb a veszélye. Főleg korábban, és a rosszabb higiénés környezetben élőknél, víz közvetítette járványokat is leírtak.
Megelőzésére a fokozott és gondos személyi és közösségi higiéne az alapvető.
A betegek környezetében ezekre a szabályokra még fokozottabban kell ügyelnünk.
Azt gondolom, hogy - ha csak a szigorúan vett szakmai szempontokat veszem számításba, és nincs nagyobb járvány - akkor nem kell nagyon félni a fertőzéstől, ha következetesen betartják a megfelelő higiénés szabályokat, élén a szigorú és rendszeres kézmosással.
Azonban mint szülő, megértem döntésüket az utazás elhalasztásáról. Azonban a hírek szerint nem volt olyan komoly járvány.

Dr. Péter GyörgyKisfiam 3,5 éves, 13kg, 96cm, igen aktív, izgő-mozgó, érdeklődő. Férjem hazájában él ...

Kisfiam 3,5 éves, 13kg, 96cm, igen aktív, izgő-mozgó, érdeklődő. Férjem hazájában élünk, de minden nyáron és télen 1,5 hónapra hazautazunk. A sok jövés-menés ellenére gyermekem kiegyensúlyozott, nyugott, és ritkán beteg, akkor is csak náthás. Két és fél éves koráig szopott (1 éves kora után persze csak kiegészítésként a "rendes" étel mellé), 3 éves korától szobatiszta. Szerintem eleget eszik, bár kissé válogatós: zöldséget nyersen egyáltalán nem fogad el, a főzelékekről (borsó, bab, krumpli és tök) meg lehet győzni, gyümölcsből pedig csak mazsolát és narancsot fogad el. Sok gyümölcsös joghurtot eszik. Gyakran adok neki kamilla illetve csipkebogyó teát és dobozos narancslevet, valamint gyerek vitamin tablettát. Az aggodalmam az, hogy az elmúlt két évben csak 1-1 kilót hízott, miközben átlagosan havonta 1cm-t nő. Emellett, szobatisztasága óta gondok vannak a széklet gyakoriságával, általában hetente egyszer kakil. Előtte egy-két nappal már látszik, hogy valami készül. Maga a kakilás könnyen megy, a széklet nem kemény vagy száraz, én normális színűnek, mennyiségűnek és állagúnak gondolom. Hasfájásról nem panaszkodik. 
Egy hete szívesen megissza a tejeskávét, ez mintha segítene. A nagymamája állandóan azt mondogatja, a gyerek azért kicsi és azért nem kakil mert férges lehet. Nem tudom miből gondolja ezt, nem igazán tudom, mik ennek a tünetei. Ő arra alapozza "diagnózisát", hogy kisfiam sokat dörgölgeti az orrát (ami szerintem inkább a megfázással van összefüggésben). A posiját viszont egyáltalán nem vakarja. Itt az utcák valóban nagyon szennyesek, de állatokkal nincs kapcsolatunk azon kívül, hogy látjuk őket. Oviba még nem jár. A kérdésem az, hogy valóban van-e alapja a férgességtől való félelemnek, illetve, hogy mi lehet a ritka széklet oka.

Válasz

Kisfia súlya, de magassága is eltér kora átlagától. Ebben az életkorban ez 15.7 kg, és 99 cm. A ritka székletürítésnek oka egyrészt lehet genetikai adottság (családban halmozottan előforduló székrekedés), de sokkal gyakoribb ok a rostanyagot nem megfelelő mennyiségben tartalmazó táplálkozás. Azt hiszem, Önöknél is ez utóbbi a valószínű oka ennek a problémának. Lehetőleg minél több káposztafélét, karfiolt, brokkolit, karalábét, lencsét, körtét, nyáron paradicsomot, szőlőt, barackféléket, szilvát kellene beépíteni a gyermek étrendjébe. Ez utóbbiakat télen akár aszalva is. Érdemes a gyümölcsös joghurtokba müzlit is keverni ½-1 órával fogyasztás előtt. Ha a főzelékek kevésbé mennek, próbáljanak sűrű, zöldségekkel és hússal teli leveseket etetni a gyermekkel. Mivel Ön nem írta meg, hogy hol élnek, a férgesség felmerülésének valószínűségére vonatkozóan válaszolni csak általánosságban tudok. Egyébként is földrajzi elhelyezkedéstől függően különböző típusú férgességek léteznek, ill. az előfordulási gyakoriság változó. Természetesen a tünetek is. Azonban bármely élősdiről is legyen szó, az emésztés - felszívódás romlását, vérszegénységet és a testi fejlődés elégtelenségét okozhatják, amennyiben a fertőzés egy ideje fennáll, és bizonyos mértéket elér. A fertőzés bármely esetben okozhat allergiás és egyéb tüneteket is, mint pl. orrviszketés, bőrkiütés. A helyi irritáció miatt pedig a végbéltáj viszketését. Pontos diagnózist csak a széklet féregpete vizsgálata vagy egyéb laboratóriumi vizsgálat adhat. A bélférgességen kívül egyéb bélben élősködő parazitafertőzés is előfordulhat kisgyermeknél. Ma már ezeket is ki lehet mutatni.

Dr. Gömöri ÁgnesKérdésem az orbánc betegséggel kapcsolatos. Sima kézfogással terjedhet- e a kór akkor, ha ...

Kérdésem az orbánc betegséggel kapcsolatos. Sima kézfogással terjedhet- e a kór akkor, ha a nyilvánvalóan beteg, előbb a beteg részt vakargatta ugyanazzal a kezével?

Válasz

Az orbánc a Streptococcus pyogenes-nek nevezett baktérium által okozott, a bőrre lokalizált fertőző betegség. (Ez a baktérium a bőrfelületen egyébként megtalálható, és csak akkor okoz betegséget, ha valami ok folytán a véráramba, nyirokerekbe kerül.)
Sima kézfogással nem terjed, a bőr sérülése, hámhiánya a fertőzés belépési kapuja. (Az ép bőr egyébként képletesen az immunrendszer első védelmi bástyájának tekinthető.)
Az orbánc jellegzetes klinikai tünetekkel jár: az érintett bőr beszűrt, feszes, élénken lobos, fájdalmas, a bőrpír - ahogy ezt leírni szokták - lángnyelv-szerűen terjed. Általános tünetek: láz, rossz közérzet, hányás kísérhetik. Bármely életkorban előfordulhat. Egyéb, a bőr sérüléséhez vezető állapotok, betegségek, pl.: égés, bőrfekélyek hajlamosítanak rá.
Kezelése: szisztémás antibiotikum adásából, és helyi bőrnyugtató kezelésből áll. Ugyancsak szükséges az esetleges alapbetegség kezelése, továbbá a bőr integritásának helyreállítása.
Dr. Péter GyörgyKisfiam most lesz 3 éves. Észrevettem, hogy hullik a haja. Az a kérdésem, hogy van-e már ...

Kisfiam most lesz 3 éves. Észrevettem, hogy hullik a haja. Az a kérdésem, hogy van-e már ilyen korban is bizonyos fokú temészetes hajhullás, s ha igen, ez hány szálig normális. Kell-e orvoshoz fordulnom, vagy próbálkozzam vitaminkészítményekkel? A haja a kicsinek nem csomókban, hanem szálanként hullik. Próbaképpen többször átnéztem a fejét, és 1-1 szál többször a kezemben maradt. Kérem segítsen, mit tegyek?

Válasz

Egy gyermeknek általában 100000 hajszála van Naponta 50-100 hullik ki és képződik újra. Kb. az összes hajszál negyedének kell kihullnia ahhoz, hogy a haj megkevesbedése szembetűnő legyen. Számtalan inger változtatja meg a hajnövekedés ritmusát, a hajhullás mindig a folyamat végső fázisa. A lehetséges okok: fertőzések, gyulladásos állapotok, /lázzal, vagy anélkül/, gyógyszerek, mechanikai tényezők, a hormontermelő szerveket érintő zavarok, a fejbőr gombás, vírusos, bakteriális fertőzései. Anyagcserezavarok: fehérjehiány, komplex felszívódási zavarok, vitaminhiány, főleg A, cinkhiány, Stressz stb. Tehát, ha valóban hajhullásról van szó, keressenek fel bőrgyógyász szakorvost az okok tisztázása érdekében.
Dr. Gömöri Ágnes

Férjem nővére  psoriasisban szenved kamasz kora óta. Egész testére kiterjedten jelentkezne ...

Férjem nővére  psoriasisban szenved kamasz kora óta. Egész testére kiterjedten jelentkeznek a psoriasis tünetei, amiket elmulasztani, illetve csökkenteni 30 év után sem sikerült. Úgy tudom csecsemő és kisgyermek korban fokozottan érzékenyek a gyerekek erre a betegségre is, ezért kerülendő lenne találkozniuk. Különösen ha örökölte a betegséget. Azt szeretném megtudni, hogy meddig tanácsos a gyereket "távol tartani" nagynénjétől?

Válasz

A psoriasis nem fertőz, tehát a nagynénitől így nem lehet elkapni. 
Több tényezős öröklésmenettel jellemezhető, genetikailag meghatározott betegség, tehát örökletes elemek is szerepet játszanak. Jellegzetes klinikai tünetekkel, változatos lefolyással, spontán javulással, és romló klinikai tünetekkel járó, krónikus bőrbetegség. Időnként egyéb szervi érintettséggel is jár.
Bármely életkorban - tehát csecsemőkorban is - megjelenhet, azonban nem gondolom, hogy a fiatal gyermekek bármi szempontból fogékonyabbak lennének a betegséggel szemben.
Tehát az a véleményem, hogy emiatt nem kell a nagynénitől eltiltani a gyermeket.
Dr. Péter György
Kislányom ebben a hónapban tölti az első életévét, és sajnos három hónapja nagyon so ...

Kislányom ebben a hónapban tölti az első életévét, és sajnos három hónapja nagyon sokat betegeskedik.  Van úgy, hogy csak náthás, de volt már neki valamiféle fertőzése a vékonybélben (nagyon magas láza volt, többször egymás után) és hörghurutja, amivel kórházba is kerültünk. A doktornő szerint vírusos fertőzés okozta a hörghurutot, amit nem tudom hol kaphatott meg, mert  nem voltunk levegőzni a rossz idő miatt. Most a vizeletében találtak egy bacilus fajtát (aeronomas caviae, ha jól jegyeztem meg) és enyhe torokgyulladása is van. Éppen összeszámoltam, most szedi a hetedik fajta antibiotikumot. Amióta korházban voltunk szinte állandóan tüsszög, az orrát dörzsöli, néha folyik az orra.
Szóval a kérdéseim:
Nem túlzás ez a rengeteg antibiotikum? Hogyan lehetne egy kicsit az immunrendszerét munkára késztetni?

Válasz

Nehéz feladat elé állított, mivel rövid, konkrét kérdésein túl, érzésem szerint arra vár, hogy valamely szakember mintegy szintetizálva az eddigieket, arra próbáljon választ adni, hogy: egy-egy akut betegség esetén megfelelő volt-e gyermeke kezelése illetve, a sok fertőzés mögött van-e esetleg olyan folyamat, ami mindezeket - közös okra visszavezetve - magyarázhatja.
Az akut, lázas fertőzések gyermekkorban igen gyakoriak, mondhatnám az élet "természetes" velejárói. Az nem annyira rendkívüli, hogy egy gyermeknek légúti vagy a beleket érintő fertőzése van, a húgyúti fertőzés azonban már nem olyan gyakori.
Az is igaz, hogy a csecsemőkorban az anyai védőanyagok felhasználódása, átépülése után van egy immunológiai mélypont, amelyből azután a gyermek saját védekező rendszerének megfelelő aktivitása vezeti ki a szervezetet.
Az antibiotikum adásról nem tudok véleményt mondani, csak nagy általánosságban: akkor kell azokat adni, ha bakteriális fertőzésről van szó. Tehát a lázas állapot, illetve a fertőzés önmagában még nem indokol antibiotikumot.
Valóban, nem szokványos, hogy egy hasonló korú gyermek ennyi gyógyszerre szoruljon, de ez nem lehet - nem is annak szánom - a kezelés bírálata.
Légúti (csepp) fertőzést akkor is meg lehet kapni, ha nem mozdulunk ki a lakásból. Nem attól leszünk betegek, hogy "megfázunk".
Úgy gondolom, az egész problémakört csak a gyermeket ismerő és ellátó orvossal lehet jól megbeszélni.
Dr. Péter Györgyp

Négy éves a lányom.  Családi barátaink méhekkel foglalkoznak és többek között méhp ...

Négy éves a lányom.  Családi barátaink méhekkel foglalkoznak és többek között méhpempőt is termelnek.  Tőlük kaptam egy kis adagot, kb. két kanálnyit, amit egy közepes méretű befőttes üvegbe kevertem.  Így magyarázták hogy kell csináljam.  Ebből mondták, hogy adjak a gyermeknek naponta egy kis kanalat.  Segítek e a gyermek fejlődésén, hogy ha méhpempőt adok neki ?  Úgy tudom, hogy testsúlya gyarapodhat, igaz hogy nem ártana, egy kicsit sovány.  De segít e az immunrendszeren ?  Nagyon sokat volt megfázva.

Válasz

A propoliszt a méhek termelik és bevonják vele a méhkaptárt, ezzel védik magukat a baktériumoktól. Tehát ennek csíraölő, fertőtlenítő hatása van. A népi gyógyászat régóta alkalmazza gyulladások, fertőzések kezelésére külsőleg. vagy belsőleg alkalmazva. Azt tapasztalták, hogy a betegek ezzel könnyebben küzdik le a betegségeket és talán kevésbé alakulnak ki fertőzések a szervezetben. Hogy a méhpempő mennyire erősít közvetlenül az immunrendszert, mennyire roborál arról tudományos adatokat nem ismerek, habár nyilvánvaló hogy ha egy kisgyerek kevesebbet beteg akkor jobban fejlődik, gyarapodik. Adják kislányuknak a méhpempőt, ártani biztosan nem fog.
Dr. Gömöri ÁgnesVan egy három éves kislányom, aki az utóbbi időben sokat volt beteg, most kivették az orrma ...

Van egy három éves kislányom, aki az utóbbi időben sokat volt beteg, most kivették az orrmanduláját, mert azt találták gócpontnak, és megállapították nála, hogy gyenge az immunrendszere. A kérdésem igazából az lenne, hogy mitől függ az immunrendszer erőssége? Soha nem volt körülötte fertőtlenítés, nem óvtuk mindentől, ritkán, és csak nagyon indokolt esetben kapott antibiotikumot, két hetes korától órákat volt levegőn időjárástól függetlenül, és még sorolhatnám az elvileg immunrendszer erősítő "nevelés" pontjait. Amióta bölcsibe került (18 hónapos) azóta volt csak beteg, korábban soha semmi baja nem volt. Nem tudom mitől lehet? Ha a leírt nevelési módszerek nem segítettek az immunrendszerének erősítésében, akkor a következő gyermekemnél mivel próbálkozhatnék? Tud valamit tanácsolni?

Válasz

Válaszomat a végéről kezdeném: nem tudok semmit sem tanácsolni, ami az immunrendszer érését segítené. Másodikként rögtön hozzáteszem, az elmondottak alapján erre nincs is szükség. A következő gyermeknél sem kell előre valamiféle praktikákkal felkészülni.
Ugyanis gyermekénél nem gondolnék immunológiai hiányállapotra.
Az a gyerek, akinek súlyosabb fertőzése nem volt, a védőoltásokat zavartalanul megkapta, és a családban sem fordul elő ilyen betegség, annál nem kell gondolni immunhiányra. Az, hogy a közösségbe kerülése óta gyakrabban beteg, az egy természetes folyamat: a gyermekek egymástól több akut, leggyakrabban banális légúti fertőzéseket szednek össze, és zárt közösségben erre - járványtani szempontok szerint - igen nagy az esély. Mivel gyermekkorban átesünk ezeken, a kor előrehaladtával ilyen jellegű megbetegedések esélye, gyakorisága lényegesen kisebb. Tehát mi már immunizáltak vagyunk. Ezt tekinthetjük immunológiai érésnek is. Vagy azt is mondhatjuk: "ilyen az élet". Ennek ez a természetes zajlása.
Való igaz, nem kell, nem szabad burokban felnőnünk, mivel azzal nem előzünk meg semmit sem, inkább csak elodázzuk a bajokat. (Ez talán nem csak a fertőzésekre értendő.)
Az, hogy kivették az orrmanduláját ahhoz járult hozzá, hogy orrlégzése felszabaduljék, ezzel egyébként több betegség kockázata csökken.
Azt nem tudom, milyen módon állapították meg gyermeke immunrendszeréről, hogy az gyenge. Ugyanis erre - szükség esetén vannak - jól definiált laboratóriumi módszerek. De még egyszer mondom, az Önök esetében - a leírtak alapján - nem kell ilyenre gondolni.
Dr. Péter György

Két éves kislányom vizelete elég üledékes volt. Ez minek a jele lehet? Komolyabb problé ...

Két éves kislányom vizelete elég üledékes volt. Ez minek a jele lehet? Komolyabb probléma, vagy felfázás eredménye?

Válasz

Egészséges egyén - gyermek - vizelete úgy mondjuk áttetsző, szalmasárga. Ha a vizeletben üledéket látunk, annak több oka lehet. Egyrészt egészséges gyermek többnyire koncentrált, vagy több-kevesebb időt álló vizeletében lehet, ill. lerakódhatnak bizonyos kristályok (vegyhatástól függően más), ill. a vizelettel normálisan is ürülhet kis mennyiségű nyák is.  Másrészt azonban húgyúti fertőzés, vesebetegségek, esetleg anyagcserezavarok jele is lehet, főleg, ha szaga, színe is változik. Ez utóbbiak azonban általában egyéb tünetekkel is társulnak. Érdemes lenne tehát - reméljük csak az Önök megnyugtatása végett is - kérni egy laboratóriumi vizeletvizsgálatot. Amennyiben az teljesen negatív, nagy valószínűséggel megnyugodhatnak.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó