Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

14 hónapos a kisfiam és 14 foga van. Az első 4 metsző kibújása után elkezdtem mosni neki pi ...

14 hónapos a kisfiam és 14 foga van. Az első 4 metsző kibújása után elkezdtem mosni neki pici babakefével, és eleinte úgy tűnt hogy működik a dolog. De pár hónapja egyre inkább elutasítja az egész procedurát. A fogorvosom azt mondta, hogy semmiképpen ne engedjem neki hogy, a fogkefét rágja. Pedig majdnem ez az egyetlen, amit csinál vele. Mozgáskoordinációja nincsen meg egy fogmosáshoz (szerintem nem is lehet) nekem meg már azt sem hagyja, hogy nedves gézzel a szájába nyúljak. Függesszem fel az egészet egy időre vagy erőszakoskodjak vele? Mennyire fontos a fogmosás ebben a korban? Szívesen rágcsál almát, répát és nem eszik cukrozott dolgokat, italokat, cukros tejet, csokit, sütit. Soha nem cumizott és nem volt cumisüvege, ellenben szopja az ujját (csak ha álmos vagy valamije fáj). Az ujjszopásért fogászati szempontból nem kell aggódnom, ugye?

Válasz

Kb.2 éves korára lesz meg a gyerek 20-tejfoga. 2-3 éves korig  a fogmosás nehezen megoldható, de ha a gyerek nem eszik cukros dolgokat, nem lóg a szájában állandóan cukrozott teás cumisüveg, akkor nagy valószínűséggel nem fognak romlani a fogai. Lehet kapni osztrák gyártmányú eperízű öblögetőt -[Dorplan]-, ami megakadályozza a fogakon a lepedékképződést. 
Az ujjszopás, ha nem állandósul, akkor nem okoz problémát, viszont ha azt vesszük észre, hogy naponta egyre többet szopja az ujját a gyerek, akkor inkább vegyünk neki fogszabályzós cumit (lapított alakút). A tartós ujjszopás rendkívül komoly, nehezen  (fogszabályzóval) kezelhető problémákat okozhat: nyitott harapás és gótikus szájpad lehet a következménye.

Dr. Poduszló Ernő

X
EZT MÁR OLVASTAD?