Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

"Femoden" nevű fogamzásgátló tablettát szedek. Úgy hallottam, hogyha elkezdem ...

"Femoden" nevű fogamzásgátló tablettát szedek. Úgy hallottam, hogyha elkezdem a menses előtt a következő levelet szedni, akkor el fog maradni. Kérdésem, hogy ez igaz-e? Mennyire zavarja meg a szervezetemet?

Válasz

Ha csak pár nappal szeretné eltolni a vérzését, akkor egy következő levélből vett tablettákkal a szükséges pár napig folyamatosan szedje tovább a gyógyszert, utána jön a szokásos hét nap szünet. Elvben, igen ritkán megengedett, hogy szünet beiktatása nélkül két levelet (42 nap!) folyamatosan beszedjen és csak utána tartson 7 nap szünetet, ez azonban a közti vérzések előfordulását elősegítheti. Tapasztalataim szerint a 4-5 napos "továbbszedés" az, ami még nem szokta felborítani a szervezet belső, megszokott rendjét. Ezt is csak nagyon indokolt esetben tegye meg.

Dr. Nagy László

3 fázisú (Triodena) tablettát szedek, és azt szeretném megtudni, hogy a tabletta szedés ...

3 fázisú (Triodena) tablettát szedek, és azt szeretném megtudni, hogy a tabletta szedés módosításával valahogy kitolható/előrehozható-e a menstruáció. Konkrétan +10 vagy -7 napos változtatásra lenne szükségem. Ha ez valahogy megoldható, az mennyiben káros a hormonrendszerre, mennyire zavarja össze? És a fogamzásgátló hatás változhat emiatt?

Válasz

Én pontosan tudom, hogy miért merül fel időnként a menses eltolásának igénye, pl. nyaralás, egyebek miatt, de, ha szabad ezt mondanom ez nem a legjobb ötlet. Egy jól működő ciklust így felborítani, majd aztán újra megpróbálni beállítani elég értelmetlen. A gond egyébként, hogy egyáltalán nem garantált, hogy működik a dolog, és lehet, hogy éppen a legrosszabb pillanatban jön egy erős vérzés. Ha korábban abbahagyja a tabletták szedését, hogy a vérzést előrehozza, akkor természetesen a fogamzásgátló hatás sem működik. Az Ön esetében még plusz gond, hogy háromfázisú tablettát szed. Itt leginkább még az jöhet szóba, hogy rögtön az utolsó levél befejezésekor elkezd egy monofázisos tablettát szedni. De még egyszer mondom, nem jó ötlet.

Dr. Ács Nándor
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó