Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

25 éves lány vagyok, többféle panasszal, melyek lehet, hogy ugyanarra vezethetőek vissza? Az ...

25 éves lány vagyok, többféle panasszal, melyek lehet, hogy ugyanarra vezethetőek vissza? Az első problémám az lenne, hogy a menstruációm elég szabálytalan és nagyon erős (az ob super tampont is 2-3 óránként kell cserélnem, amivel elméletileg egy éjszakát is ki lehet húzni) illetve nagyon intenzívek a fájdalmaim is közben, főleg az első 2-3 nap. Nemegyszer mentőt hívtak ki hozzám az iskolában, mert annyira remegtem, leizzadtam ées elájultam. A nőgyógyászok, akiket felkerestem uazt a két három féle görcsoldót írták fel, de ők is megmondták ilyen erős fájdalomnál (remegett alattam az egész vizsgálóasztal) nem fog hatni. Az ultrahang nem mutatott ki semmilyen szervi elváltozást. Próbálkoztam betét használatával, így próbáltam kizárni a TSS-t, de akkor is 10 napig tartó, fájdalmas volt.
Másik gondom: kb 1 éve igen erős, sárgás váladékom van, amit égő érzés kísér, és a szeretkezés is nagyon fájdalmas, a bőröm pedig olyan tőle, mintha teljesen ki lenne száradva. Pisiléskor szintén kellemetlen csípő érzésem van, és elég sűrűn van vizelési ingerem. 
Szeretnénk egy kisbabát és az utóbbi időben már emiatt gumi nélkül is szeretkeztünk, félek megfertőzöm vmivel a babát

Válasz

A sárgás folyás inkább bakteriális fertőzésre utal, nem gombára.. A gombára jellegzetes a durva, túrós fehér folyás. Okaként pedig nem kell hűtlenséget keresni: lehet a párjának akár tünetmentes prosztata-gyulladása, ami gócként viselkedik, de a bőrünkről, a végbéltájékról is "be lehet szerezni" a kórokozót. A görcsös menstruáció egy borzalmas dolog. A görcsoldók rendszerint nem igazán hatásosak, illetve van egy módszer: olyan gyógyszert kell választani, ami prosztaglandin ellenes (ilyen pl. az Apranax) és azt a vérzés elõtt 4-5 nappal el kell kezdeni folyamatosan szedni, hogy blokkolja a pg-szintetáz enzimet. Szabálytalan ciklusnál persze nehéz számolni. Az ön esetében kicsit félretenném az gyermek utáni vágyat: ezalatt korrekt hüvelyváladék vizsgálattal (kenet, tenyésztés) kideríteném és kezelném a kórokozót, kivizsgálnám és szükség szerint kezelném a partnerét is. Ezekben a hónapokban pár hónapra fogamzásgátlót szedetnék Önnel, ami berendezi a ciklust, csökkenti a menstruációs görcsöket és a pár havi kezelés abbahagyása utána fogamzási valószínűség is nő. Ami a jó hír, hogy egy sikeres terhesség és szülés után nagy valószínűséggel elmúlnak ezek a görcsös panaszok.

Dr. Nagy László
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó