Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Simon fiunk nagyszerűen fejlődik, 2 hetes korára meghaladta születési súlyát, jelenleg 32 ...

Simon fiunk nagyszerűen fejlődik, 2 hetes korára meghaladta születési súlyát, jelenleg 3200g. Folyamatosan eszik, anyagcseréje is rendben működik. Persze így minden túl szép lenne, ezért apró problémaként szájpenésznek tűnő lepedék jelent meg nyelvén, melyet borax-glicerinnel kezelünk. Kérdésem csupán az, mi a kezelés helyes módja? Naponta többször távolítsuk el a lepedéket, függetlenül attól, látjuk-e igazán (hiszen az állkapocs végi lerakódást nem is nagyon láthatjuk), vagy csak ha egyértelműen látható az? Étkezések előtt, után végezzük-e el az erőteljes tisztítást?
Kisfiunk a probléma jelentkezése óta nyugtalan, mintha állandóan szomjas lenne, az eddig eszményien nyugodt gyerek, kicsit mintha szenvedne. Összefügghet-e ez az állapotváltozás a szájpenésszel, avagy másban keresendő az ok?

Válasz

A szájpenész kezelésének módja a következő: a gombaölő folyadékot egy kisebb méretű steril gézlapocskára cseppentik, azt a mutatóujjukra hajtják, és a baba nyelvét, ínyét, a pofanyálkahártyáját kétoldalt, ill. az ajkak belső oldalát ezzel erősen áttörlik. Nem bekenni kell a lepedékes nyálkahártyát, hanem eltávolítani, akár ledörzsölni a gombatelepeket. Eközben a géz akár kissé véressé is válhat a szívósan tapadó telepek leválása során. Ezekkel azonban bajt nem csinálnak, fájdalmat nem okoznak. Hátul, az állkapocsszögletből csak tisztítópálcával lehet eltávolítani a telepeket. Ez nem könnyű, de nagyon fontos művelet, mivel a fertőzés onnan terjed vissza a nyálkahártya többi részére. Minél szigorúbb a kezelés, annál rövidebb idejű. Sajnos azonban ez az állapot hetekig is eltarthat. A kezelést lehetőleg minden szoptatás előtt, vagy inkább után végezzék el. Ez attól is függ, hogy a baba mikor tűri jobban. Szopás előtt általában már türelmetlenek, az ujjat bekapják, szopni akarják, így a kezelés nem tökéletes. Sok pici pedig a szoptatás után elalszik, nehéz felébreszteni, vagy a szülő sajnálja is megzavarni a pihenést. Ezért ezt a szülőkre bízzuk. Fontos tanács még, hogy minden tárgyat, cumit, cumisüveget, kanalat, ami a baba szájába kerül, valamint szopás előtt az anya mellét is töröljék át a gombaölő szerrel. Nem szoktunk sem nyugtalanságot, sem szomjúságot tapasztalni szájpenész kialakulásakor. Ez a csecsemőket cseppet sem zavarja, tehát a panaszok hátterében más ok keresendő, mint pl. száraz, meleg környezet, kevesebb anyatej, stb.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiúnk 3 hetes. Már második hete kezeljük -bórax glicerin - szájpenésszel. A javulás m ...

Kisfiúnk 3 hetes. Már második hete kezeljük -bórax glicerin - szájpenésszel. A javulás mindig csak átmeneti. A popsiján pelenkakiütés jelei láthatók. Mennyi idő után múlnak el ezek a tünetek?

Válasz

A szájpenész a szájnyálkahártya gombás fertőzése. Ez nem betegség, hanem egy állapot. A csecsemőknek, mint az idős embereknek is ,gyenge az un sejtes típusú immunvédekezése. Ezért hajlamosak a gombás fertőzésekre (bél, bőr, nyálkahártya). Bizony előfordul, hogy a szájnyálkahártya kezelése akár hónapokig  tart. Ez leggyakrabban azért ilyen hosszadalmas, mert azt nem elég határozottan és  alaposan  végzik el. Nem ecsetelni kell a nyálkahártyát, hanem erősen le kell törölni a gombás felrakódást. Az álkapcsok találkozásának szögletében pedig nehéz azt észrevenni is és kezelni is. Csak pálcikával lehet. Ha ez nem alapos , onnan fertőződik vissza az egész szájnyálkahártya. Kb. 2 héttel a szájpenész megjelenése után megjelennek a gombás elváltozások a popsi bőrén is. A szájban leváló telepeket ugyanis a baba lenyeli, az a bélcsatornán végighalad és a széklettel ürül. Fontos tehát ilyen estekben gombaölő popsi kenőcs használata is. A tapasztalatok szerint a borax-glicerin megfelelő használat mellett nem gyengébb szer, mint bármelyik másik gombaölő folyadék és még az íze sem rossz.
Dr. Gömöri Ágnes

25 éves lány vagyok, többféle panasszal, melyek lehet, hogy ugyanarra vezethetőek vissza? Az ...

25 éves lány vagyok, többféle panasszal, melyek lehet, hogy ugyanarra vezethetőek vissza? Az első problémám az lenne, hogy a menstruációm elég szabálytalan és nagyon erős (az ob super tampont is 2-3 óránként kell cserélnem, amivel elméletileg egy éjszakát is ki lehet húzni) illetve nagyon intenzívek a fájdalmaim is közben, főleg az első 2-3 nap. Nemegyszer mentőt hívtak ki hozzám az iskolában, mert annyira remegtem, leizzadtam ées elájultam. A nőgyógyászok, akiket felkerestem uazt a két három féle görcsoldót írták fel, de ők is megmondták ilyen erős fájdalomnál (remegett alattam az egész vizsgálóasztal) nem fog hatni. Az ultrahang nem mutatott ki semmilyen szervi elváltozást. Próbálkoztam betét használatával, így próbáltam kizárni a TSS-t, de akkor is 10 napig tartó, fájdalmas volt.
Másik gondom: kb 1 éve igen erős, sárgás váladékom van, amit égő érzés kísér, és a szeretkezés is nagyon fájdalmas, a bőröm pedig olyan tőle, mintha teljesen ki lenne száradva. Pisiléskor szintén kellemetlen csípő érzésem van, és elég sűrűn van vizelési ingerem. 
Szeretnénk egy kisbabát és az utóbbi időben már emiatt gumi nélkül is szeretkeztünk, félek megfertőzöm vmivel a babát

Válasz

A sárgás folyás inkább bakteriális fertőzésre utal, nem gombára.. A gombára jellegzetes a durva, túrós fehér folyás. Okaként pedig nem kell hűtlenséget keresni: lehet a párjának akár tünetmentes prosztata-gyulladása, ami gócként viselkedik, de a bőrünkről, a végbéltájékról is "be lehet szerezni" a kórokozót. A görcsös menstruáció egy borzalmas dolog. A görcsoldók rendszerint nem igazán hatásosak, illetve van egy módszer: olyan gyógyszert kell választani, ami prosztaglandin ellenes (ilyen pl. az Apranax) és azt a vérzés elõtt 4-5 nappal el kell kezdeni folyamatosan szedni, hogy blokkolja a pg-szintetáz enzimet. Szabálytalan ciklusnál persze nehéz számolni. Az ön esetében kicsit félretenném az gyermek utáni vágyat: ezalatt korrekt hüvelyváladék vizsgálattal (kenet, tenyésztés) kideríteném és kezelném a kórokozót, kivizsgálnám és szükség szerint kezelném a partnerét is. Ezekben a hónapokban pár hónapra fogamzásgátlót szedetnék Önnel, ami berendezi a ciklust, csökkenti a menstruációs görcsöket és a pár havi kezelés abbahagyása utána fogamzási valószínűség is nő. Ami a jó hír, hogy egy sikeres terhesség és szülés után nagy valószínűséggel elmúlnak ezek a görcsös panaszok.

Dr. Nagy László

A kisfiamnak a tenyerén és a talpán nagy foltokban hámlik a bőr, amúgy a bőre teljesen ...

A kisfiamnak a tenyerén és a talpán nagy foltokban hámlik a bőr, amúgy a bőre teljesen tisztának, normálisnak tűnik. Mit tegyek vele?

Válasz

Bőrgyógyászati jellegű kérdésre válaszolni vizsgálat nélkül, szinte lehetetlen és nem is korrekt. Feltétlenül keressenek fel gyermekorvost, ha mód van rá bőrgyógyász szakorvost. A tenyér-talpi hámlásnak gyermekkorban leggyakrabban zajló, vagy lezajlott virális-, vagy bakteriális fertőzés az oka. Előfordul- az utóbbi években talán gyakrabban - okként gombás fertőzés is. Nem ritka az sem, hogy valamilyen toxikus ártalom, vegyszer okozza ezt. Akár allergiás betegség is kezdődhet ilyen formában. Célszerű tehát az okot kideríteni és az elváltozást ennek megfelelően kezelni.

Dr. Gömöri ÁgnesKisfiam most lesz 3 éves. Észrevettem, hogy hullik a haja. Az a kérdésem, hogy van-e már ...

Kisfiam most lesz 3 éves. Észrevettem, hogy hullik a haja. Az a kérdésem, hogy van-e már ilyen korban is bizonyos fokú temészetes hajhullás, s ha igen, ez hány szálig normális. Kell-e orvoshoz fordulnom, vagy próbálkozzam vitaminkészítményekkel? A haja a kicsinek nem csomókban, hanem szálanként hullik. Próbaképpen többször átnéztem a fejét, és 1-1 szál többször a kezemben maradt. Kérem segítsen, mit tegyek?

Válasz

Egy gyermeknek általában 100000 hajszála van Naponta 50-100 hullik ki és képződik újra. Kb. az összes hajszál negyedének kell kihullnia ahhoz, hogy a haj megkevesbedése szembetűnő legyen. Számtalan inger változtatja meg a hajnövekedés ritmusát, a hajhullás mindig a folyamat végső fázisa. A lehetséges okok: fertőzések, gyulladásos állapotok, /lázzal, vagy anélkül/, gyógyszerek, mechanikai tényezők, a hormontermelő szerveket érintő zavarok, a fejbőr gombás, vírusos, bakteriális fertőzései. Anyagcserezavarok: fehérjehiány, komplex felszívódási zavarok, vitaminhiány, főleg A, cinkhiány, Stressz stb. Tehát, ha valóban hajhullásról van szó, keressenek fel bőrgyógyász szakorvost az okok tisztázása érdekében.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam decemberben múlt 2 éves.5 hónapja küszködök elmulasztani a szája körül időről ...

Kisfiam decemberben múlt 2 éves.5 hónapja küszködök elmulasztani a szája körül időről -időre megjelenő, vagy el sem múló piros foltokat, melyek közepén kis fehér pötty is megjelenik időnként. Végeztek rajta allergia vizsgálatot vérvétel útján, de az mindenben negatív eredményt mutatott. Az IgE átlaga 18,3 , mely alacsonynak mondott az orvosok által. Sajnos nekem volt gyermekkori és felnőttkori ekcémám is, ezért , hogy kisfiamnál elkerüljem az esetleges ekcéma kialakulását, így 1 éves koráig szoptattam.
Már 1 éves kora előtt tapasztaltam, hogy csalánkiütések jelentek meg a szája körül, amikor tejtartalmú ételt kapott (pl. Hipp bébiétel, ami tejet tartalmazott, vagy tejpépek) . Ezek 15-20 perc múlva nyomtalanul eltűntek. A szoptatás befejezése után nem fogadta el a tápszert és a tejes tápszerektől egyébként is csalános lett. Így nagy nehezen, de sikerült elfogadtatnom Vele a Milupa szójás tápszerét. Ezt itta 15 hónapos koráig, amikor is megpróbáltam a NaN 2 Bifidusszal tápszert, amit elfogadott és már kiütései sem voltak. Innentől nyugodtam adtam Neki a tejtartalmú ételeket. Semmi nem látszódott rajta. 
Nyárom időnként előjött néhány petty, ami 1-2 nap alatt elmúlt, nem is nagyon foglalkoztam velük. A cumira fogtam, mert a cumi alatti részen jöttek ezek elő. Aztán október elején már egyre csúnyább lett, és nemcsak a cumi alatti részen, hanem az orra alatt is , a szeme körül, illetve a szemhéján is. A szája körül Elocom kenőccsel (ointment) kentem, a szemén elmúlt magától. 
Több orvosnál jártunk, akik felírtak különböző kenőcsöket (Locoid, Locoid Lipocream, Elocom cream bőrpuhítóval együtt, Locoid Crelo, Zyrtec csepp, stb.). Sajnos egyik sem vált be. Most télen vannak időszakok, amikor rettenetesen csúnya, gyulladt a szája körül, és láthatóan viszket.A hidegben még inkább előjön. 
Az orvos 3 hete tejmentes étrendet írt elő, amit be is tartunk. 1,5 hétig nem javult, sőt nagyon csúnya lett. Tej helyett Humana szójás tápszert iszik reggel-este. Ekkor megint az Elocom-hoz nyúltam, ami 5 nap alatt szinte teljesen eltüntette a pöttyöket. 
Azt szeretném tudni, hogy mennyire káros, ha az Elocom krémet (nem kenőcsöt) használom (nagyon kis mennyiségben) naponta, mert ez az egyetlen, ami javít az állapotán. Milyen káros hatásai vannak, ha 5 napnál tovább használom, mint , ahogy az a tájékoztatón is le van írva. Adhatok-e neki kálciumot (calcimusc formájában - ½ ampulla) , ha előjönnek a pettyek? Különösen most, hogy tejet nem iszik.
Emellett homeopátiás drazsékat is szed a kisfiam. Meddig tartsam a tejmentes diétát ? Ha nem kenem krémmel és ismét előjönnek a pöttyök, valószínű, hogy tejallergiás ?

Válasz

Nagyon nehéz helyzet elé állított. Alapvetően azért mert nem láttam a gyereket. Másodjára mert csak egy átlagos gyermekorvos vagyok, nem bőrgyógyász.
Amit így tudok mondani: az ekzema több okú betegség, részben endogén, részben exogén tényezők állnak hátterében, tehát az örökletes tényezők mellett külső ágensek is felelősek kialakulásáért. Az exogén tényezőkre vonatkozó vizsgálatok nem mindig adnak egyértelmű választ. A téli időszak a valóban rosszabb az ekzemasok számára.
Sokszor valóban a tejet vonjuk felelősségre - okkal vagy ok nélkül. A tejallergia laboratóriumi módszerekkel vizsgálható.
Az említett krémmel kapcsolatban az a véleményem, hogy nem okoz több napos alkalmazásnál sem komolyabb problémát. Elvileg a bőr elvékonyodásához, elfajulásához esetleg gombás fertőzésekhez vezethet. De mondom, nem gondolom, hogy ennyi idő alatt. És az újabb steroid tartalmú készítmények már jók.
A homeopathiához nem értek. De van betegem, akinél ezek beváltak, tehát értő kezekben ez alternatív módszer lehet.
A tejmentes diéta időtartamáról nem tudok mit mondani, véleményem szerint nem lehet ebben így pontos időtartamot kijelölni. Azt viszont gondolom, meg kell vizsgálni van-e ilyen allergiája.
Javaslom, hogy válasszanak egy bőrgyógyászt, akiben megbíznak, ő kezelje és kövesse a gyereket, nem érdemes több orvoshoz fordulni. Még akkor is hozzá fordulnék, ha az első terápiás választása nem válik be, mert minél jobban megismer egy gyermeket az orvos, annál értékesebb tanácsokat tud adni.
Dr. Péter György

Kilenc hónapos kisfiamnál öt hete szájpenész lépett fel. A borax-glicerines ledörzsöl ...

Kilenc hónapos kisfiamnál öt hete szájpenész lépett fel. A borax-glicerines ledörzsölés nem használt, a gomba átterjedt  mindkét mellemre is. Nystatinos ceppentést rendelt az orvos a kisfiamnak, nekem pedig Canestent, hogy azzal kenjem a melleimet. A héten pedig bórvizes lemosást javasolt még emellé. A nystatinos cseppentés feleslegessé vált a gyerekorvos szerint, mivel a kisfiam szájából eltűnt a gomba. A székletén  azonban fehéres külső réteg látható. A popsiján nem fedezhető fel gomba. A melleim felrepedeztek, szoptatás után véresek. A szoptatás fájdalmas. Az orvosom nem tud más ellenszert, mivel ilyen makacs gombánk van, mint hogy abbahagyjam a szoptatást. Én még nem akarom elválasztani a gyermeket. Megjegyzem, hogy mindig betartottam az orvosi utasításokat, és a borax-glicerint is rendesen dörzsöltem, nemcsak töröltem vele a gyermek száját.  
Kérdéseim: Milyen más gyógyszerrel, gyógynövénnyel próbálkozhatnánk meg? Mivel kenhetném a mellemet, hogy valamilyen javulás következzen be? Ártana-e a Kouriles emulzió esetenkénti használata? Javít-e a Mamilla melltörlőkendő használata valamit? (ez utóbbiak használatáról ismerős anyukák számoltak be)

Válasz

Ilyen makacs, és babán-mamán egyaránt jelentkező gombás fertőzés esetén feltétlenül tartós, és mindkettőjüket érintő kezelés szükséges. Ön levelében csak 3 külső szerként használható gombaellenes készítményt említett, holott ezeken kívül még van néhány, az Önök esetében is használható (akár szájon át, belsőleg szedhető) szer. Ezeknek alkalmazását azonban az orvossal pontosan meg kell beszélniük, főleg a baba esetében. Kifejezetten gombaölő, a babának szájon át adható (bél, széklet tünetek) gyógynövény készítményről nem tudok. A melleit pedig feltétlenül mutassa meg bőrgyógyász szakorvosnak, ugyanis ő vizsgálat után el tudja dönteni, hogy egy még valóban gombás elváltozásról van-e szó, vagy pedig egy száraz, irritált, megviselt bőrről. Erre egészen másféle kenőcs kell. Az említett emulziót addig ne használja, azt nem elsősorban ilyen jellegű bőrelváltozásra javasolják. A törlőkendő lehetséges, hogy jótékony hatású lenne a benne lévő bőrápoló anyagokkal, de az is lehetséges, hogy rontaná a meglévő panaszokat. A szoptatást egyelőre ne hagyja abba. Az anyatej még a gombák szaporodását is fékezi, tehát lehetséges, hogy kisfia tünetei még fokozódnának is (emésztési zavar, hasmenés).
Dr. Gömöri Ágnes6 hetes kislányomnál 3 hetes korában szájpenész és ezzel együtt pelenkatáji gombás fe ...

6 hetes kislányomnál 3 hetes korában szájpenész és ezzel együtt pelenkatáji gombás fertőzés jelentkezett. A szájpenésztől sem sikerült teljesen megszabadulnunk (erre előszőr borax glicerint kapott, most Pimafucint használunk). Igazán a fenekén levő gombák aggasztanak, mivel átterjedtek mindkét lábszárára és olyan, mintha felfele is terjedne. Canestennel kenem, a lábát napi kétszer, a pelenka alatt minden pelenkázásnál kenem, de nem látok javulást. Próbálkoztunk Mycosolonnal is, ezt négy nap elteltével abbahagytuk, mert nem javult és féltünk mellékhatásoktól. Olvastam, hogy ilyenkor segít, ha pelenka nélkül levegőztetik. Mennyi ideig kell levegőztetni? Hogyan lehet biztosítani, hogy ne fázzon meg? Milyen melegen kell tartani a gyereket? Próbálkoztunk infra lámpával, de az egyenetlenül melegít, félek, hogy megégeti. Van esetleg más módszer is, hogy megszabaduljunk a gombáktól? 
Az anyatej mellé tápszert is kap, mivel nincs elég tejem. A mellemet szoptatás előtt borax glicerinnel kenem.

Válasz

Az ún. szájpenész a csecsemőkor első felében igen gyakran észlelt elváltozás, amelyet a Candida albicans nevű gomba okoz. A béltraktusban él, a szájüregben, nedves hajlatokban, hüvelyben élősködik. Fertőzés akkor következik be, ha a szervezetben valamilyen oknál fogva az immunrendszer gyengébben működik. Ilyen a kiscsecsemőkor, időskor, cukorbetegség, rosszindulatú- vagy immunrendszeri betegségek ill., ha a bőr és nyálkahártya védekezőképessége helyi okoknál fogva csökken (pl.: protézist viselőknél, csecsemők a pelenkás területén a felázás, dörzsölés miatt). Már újszülöttkorban sok csecsemő fertőződik és hordozza a gombát. Innen fertőzi saját bőrét. Abban az esetben, ha az Ön által leírt (végtagokon, háton) terjedő formát észleljük, a baba szinte biztosan hordozza a bélcsatornájában a gombát. A kezelés, tehát nemcsak külső, hanem belő kezelést is jelent. A száj borax-glicerin, vagy Pimafucinos kitörlése kb. 6x, lehetőleg szopás után, a popsi Pimafucinos, vagy Canestenes kezelése, minden tisztálkodáskor. A látható bőrelváltozások elmúlása után is néhány hétig célszerű ún. Boraxos popsikenőcsöt használni. A test bőrét Pimafucin, vagy eleinte Pimafucort kenőccsel kenhetjük az elváltozások helyén, és ilyenkor feltétlenül adjunk szájon át Nystatint. A kapható tablettából a baba súlyának megfelelő adagokat készítenek (por). A beteg bőrnek bizony jót fog tenni a levegőztetés. A legjobb megoldás az infralámpa, ahogy Önök is hallották. Ezt viszont megfelelő távolságra és magasságra kell szerelni, nagyon stabilan, biztonságosan, a pólyázó fölé. Itt fektessék hason a babát pucér popsival, ill. bőrrel és tegyenek rá egy pelenkát. Ez jól szellőző anyagból készült. Így alhat a baba akár 1 óra hosszat is. Minden használati tárgyat, cumit, kanalat, az Ön mellét borax-glicerinnel minden használat, ill. szopás után töröljön át.
Dr. Gömöri Ágnes

Lányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, ame ...

Lányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, amennyi kellett, vagy túl sok, vagy túl kevés. Ha sok volt, előfordult, hogy akár 5 óráig is aludt, utána persze kevés lett, akkor gyakran szopott, és több lett. Csakhogy amíg kevés volt, addig persze éhes is volt... Nem lehet ezt az egészet egy kicsit egyenletesebbre szabályozni? Keltsem fel a lánykát, hogy szopjon, ha esetleg 5 óra hosszat is alszik?
A másik kérdésem a saját mellemmel kapcsolatos. Normális jelenség az, hogy a melleimen piros csíkok, illetve bevérzések vannak? Nem fájnak, csomó sincsen bennük, szóval nem kellemetlen, csak nem tudom, hogy normális-e ez a jelenség. Fájdalmat csak akkor érzek, mikor a baba bekapja a mellemet szopás elején, de utána elmúlik.

Válasz

Ismerem jól ezt a jelenséget. Én úgy tudtam áthidalni, hogy, amikor túl sok volt a tejem, és nem akart fölébredni a lány, fejtem egy kicsit, így nem volt nagyon sokáig tele a mellem, és nem csapott át a dolog a kevés tejbe, legalábbis nem olyan szélsőségesen. A túl sok tej, feszes mell és a ritka szopás miatt a szervezet túltermelést jelent az agynak, és az hirtelen
csökkenteni kezdi a tejtermelést. Ezt előzheted meg úgy, hogy nem hagyod túltelni a melledet. 
A piros csíkokról nekem a striák (terhességi csíkok a kötőszövet megrepedése miatt) jutottak eszembe, arról viszont, hogy nagyon fáj, amikor bekapja a baba, gombás fertőzés. Szerintem bőrgyógyásztól kérj tanácsot.

Sződy Judit


X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó