Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

2 hónapos pici babám van. Én most egy kicsit meg vagyok fázva, kérdésem, hogy szedhetek-e gy ...

2 hónapos pici babám van. Én most egy kicsit meg vagyok fázva, kérdésem, hogy szedhetek-e gyógyszert a szoptatás alatt.

Válasz

Enyhe nátha esetében szoptató anyának csak C-vitamin szedését és nagyon kímélő orrcsepp használatát javasolnám. Ha ez az állapot köhögéssel is jár, használhatók a gyári váladékoldó gyógyszerek, természetesen a legkisebb hatékony mennyiségben. Kiegészítő terápiaként a nyálkahártya duzzanatok csökkentése érdekében Calcium pezsgőtablettát is be lehet venni. Komolyabb panaszok, esetleg láz esetén esetenként használhat láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert. Lehetőleg ez azonban ne legyen szalicilát-tartalmú, célszerűbb a paracetamol származékokat tartalmazó gyógyszereket választani. Természetesen ezek is átmennek az anyatejbe, mint minden, ami a vérkeringésbe bekerül. Ezért tehát fokozottan be kell tartani a szedésre vonatkozó utasításokat, és lehetőleg a legkisebb hatásos dózist alkalmazni. Előfordulhat, hogy az anya bármilyen gyógyszer szedése alatt/után a babánál nyugtalanságot, hasmenést, esetleg bőrkiütést, bágyadtságot észlel. Ilyen esetekben hagyjuk el a szedett gyógyszert, konzultáljunk a gyógyszert rendelő orvossal, ill. esetleg gyerekgyógyásszal is, ha a tünetek erősek. Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, további terápiával kapcsolatban kérjék ki orvosuk tanácsát.
Dr. Gömöri Ágnes

Feleségem főzelékes hozzátáplálás mellett döntően még szoptatja 7 hónapos kislányunk ...

Feleségem főzelékes hozzátáplálás mellett döntően még szoptatja 7 hónapos kislányunkat. Tegnap fájt az egyik melle, és 37,7 C°-os hőemelkedése lett. A nőgyógyászati ambulancián kezdődő mellgyulladást diagnosztizáltak és a PROSTAPHLIN kapszula 4x1 adagban való szedését írták elő. Állítólag lehet mellette folytatni a szoptatást, nincs káros hatása a babára.
A gyógyszerész viszont figyelmeztetett minket, hogy esetleg penicillin érzékennyé teheti a babánkat ez a gyógyszer, ha a szedése alatt is folytatódik a szoptatás. A gyógyszer leírása is azt írja, hogy szoptatós anyák csak nagyon indokolt esetben szedhetik ezt a gyógyszert. Tanácstalanok vagyunk, hogy szedheti-e feleségem a gyógyszert szoptatás mellett. A tápszerre való ideiglenes áttéréstől ódzkodunk, nehogy a kezelés után (40 kapszula elvileg 10 nap alatt fogyna el) a kisbabánk már ne akarjon szopni. Más, természetes módszer, mint pl. a mell jegelése elégséges lehet-e a gyulladás megszüntetéséhez ?

Válasz

A mellgyulladás kezelése elsősorban nem gyógyszeres. Antibiotikumhoz csak akkor szoktunk folyamodni, ha nagy a baj (tartós láz, influenza szerű érzés, levertség stb.) A lényeg a minél gyakoribb szoptatás az érintett mellből, méghozzá különböző testhelyzetekben ( ülve, fekve, madonna - ill. hónaljtartásban). Arra kell törekedni, hogy a beteg mellből minél jobban kiürüljön a tej. Ezt régen fejéssel oldották meg, de kiderült, hogy a fejéssel járó nyomkodás, masszírozás inkább árt a gyulladt területnek, ha nem nagy szakértelemmel csinálják. Most inkább azt ajánljuk, hogy minden szoptatást a gyulladt mellel kezdjen a kismama, és csak utána tegye át a babát a másik mellre. Szoptatás közben - beolajozott ujjakkal - simítgassa a mellét a baba szája felé, ezzel is segítve a tej
ürülését. Szoptatás előtt nagyon hatékony a meleg borogatás, mert ettől jobban ürül a tej. Szoptatás után egy tíz perces hideg borogatás csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot.
Néhány nap alatt rendeződni szokott a probléma. Nagyon fontos azonban, hogy a szoptató anya kerülje a szoros ruhadarabokat, szűk melltartót, széles pántú hátizsákot, mert ezek is okozhatnak tejcsatorna-elzáródást, amiből mellgyulladás alakulhat ki.
A gyógyszerről annyit: azt, amiről írtál, nem ismerem. Maripent vagy Semicillint szoktak ilyenkor adni, ezek nem ártanak a babának. A kúrát végig kell szedni, hogy a kórokozók teljesen eltűnjenek a szervezetből. Ha félbehagyja a gyógyszer szedését, a bacik ellenállóvá válhatnak a gyógyszerrel szemben, és csak egy erősebb antibiotikummal lehet őket kiirtani.

Sződy Judit


X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó