Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Egy hete kínálgatjuk kisfiunkat almával; most a héten lesz 6 hónapos, eddig csak szopott. Miv ...

Egy hete kínálgatjuk kisfiunkat almával; most a héten lesz 6 hónapos, eddig csak szopott. Mivel tiszta levet nem sikerül a direkt babának készült reszelőn produkálnunk, inkább pépes az, amit adunk neki, és mostanra 7-9 kanálkával is elfogad. Viszont úgy látom, mintha a székletében ki is jönne belőle a pép; megváltozott az állaga is, folyósabb, és naponta 3x ürít (eddig 1-2 alkalommal volt széklete). Földolgozza a szervezete az almát, vagy csak átmegy rajta?

Válasz

Az természetes dolog, hogy a csecsemő széklete gyümölcs bevezetésekor megváltozik. A gyümölcstől függően, de néha attól függetlenül is állaga hígabb, vagy sűrűbb lesz, néha kifejezetten kásás jellegűvé válik és a rostokat is fel lehet benne fedezni. Ez nem kóros állapot, a rostokat  a bélnek meg kell tanulnia megemészteni. Ezért fontos a fokozatos bevezetés. Előbb utóbb egyre jobban emésztődnek a rostok és hasznosul a táplálék. 8-9 hónapos korban már a puffasztónak tartott zöldségeké is (borsó, karfiol). Bátran adják tovább a gyümölcslevet és előbb, utóbb a sűrű pépet is.
Dr. Gömöri Ágnes

A kislányom 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott és naponta többször is volt széklete. ...

A kislányom 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott és naponta többször is volt széklete. Most már kap szilárd táplálékot is és előfordult egyszer-kétszer hogy erősen meg kellett dolgoznia kakiláskor és "nyúlbogyókat" produkált. Az anyukám, aki velem is mindig küzdött gyerekkoromban ez ügyben - az orvos azt mondta, hogy lusták a beleim, ami örökletes - rögtön aszaltszilva levet adott volna a gyereknek. Jómagam úgy érzem, hogy amíg van széklete, nem baj, hogy néha egy kicsit meg kell dolgoznia érte, egyéb segítség nélkül - meg kell szoknia az új táplálékot. Persze ha valamin észreveszem, hogy szorulást okoz, mint pl. a banán, azt nem erőltetem. Úgy érzem, hogy ha már most "praktikákat" alkalmazunk minden kisebb gond esetén, akkor úgy jár majd mint én, azaz folyton valami segítséggel (az aszalt szilvától a gyógynövény piruláig már mindent kipróbáltam) tud majd csak székelni. Ön szerint adjak neki aszalt szilva levet, vagy más lehetőleg természetes segítséget?

Válasz

Anyatejes csecsemőnek jelenleg - és Európában elfogadott - táplálási ajánlás szerint 6 hónapos korban kezdjük el a főzelék adását. Az első főzelékek azonban szinte a hasmenéses betegnek ajánlott székletfogó diétával azonosak: répa-burgonya, alma-burgonya, cékla-burgonya, sütőtök. Ez utóbbi kettő kevésbé fog. Ráadásul a télen adható gyümölcspüré is (alma, banán) szintén fog. Nem csoda tehát, ha az örökletes tényezők - melyek nem hagyhatók figyelmen kívül -, ilyen táplálás mellett bizony érvényesülnek. Ha ilyen problémák jelentkeznek egy 7 hónapos babánál, először is gyors áttérést javasolunk a rostosabb gyümölcsök, majd főzelékek felé. A téli időszakban ez a mandarin, ill. narancslé (ha a család nem erősen allergiás), ill. tél végén, amikor már kevés a natúr gyümölcs, bizony érdemes a cégek székletlazító gyümölcspüréit is bevezetni (ezek őszibarack, sárgabarack, ananász, paradicsom tartalmúak). Főzelékek közül érdemes elkezdeni a vegyes zöldséget, brokkolit, cukkínit, gyári készítményben zöldborsó, zöldbab, spenót, kelbimbó, spenót tartalmút. Ez utóbbiak kevésbé puffasztanak, mintha Ön készítené el őket, valamint magas rosttartalmúak. Az aszaltszilvalét, ill. egyéb babáknak is adható székletlazítót csak mindezek kipróbálása és eredménytelensége után alkalmazzanak.
Dr. Gömöri Ágnes

8 és fél hónapos a kislányom. Legalább ötször szopik még - reggel kiadósan - de az egy ...

8 és fél hónapos a kislányom. Legalább ötször szopik még - reggel kiadósan - de az egyéb étkezések előtt vagy után is. Tízóraira gyümölcsöt kap, ebédre főzeléket, délután gyümi, szopi, este szopi. 5 hónapos kora után kezdtem nagyon lassan a gyümölcsök bevezetését. Kérdésem az ő székletével kapcsolatos - tudom, hogy csak anyatejes táplálás mellett akár 10 napig is kimaradhat a széklet - de ő már kap mást is. Nincs nagy gond - egy két napja gombóckaki. Látom az arcán, amikor nagyon erőlködik - nem akarom, hogy ez fájjon neki. A kérdés lényege: lehet-e székrekedése a babának amiatt, mert én elkezdtem vastablettát szedni? Ferrofolgamma a készítmény neve. Ő természetesen nem kap külön vasat. Szoptatással átmehetnek-e az ő szervezetébe a székletfogó anyagok? Abbahagyjam a vasat? Azért kezdtem szedni, mert azt tapasztaltam, hogy az immunrendszerem legyengült, mindenféle apróságokat kezdtem elkapni.

Válasz

Nagyon valószínű, hogy kislánya székrekedését az Ön általi szedett vaskészítmény okozza.. Mivel Ön még napi 5x is szoptat, elképzelhető, hogy a gyógyszernek olyan mennyisége jut át a baba szervezetébe, amely a leírt panaszokat kiválthatja. Ez annál is inkább valószínűsíthető, mivel a babánál ilyen panasz a 8 hónap alatt sem a csak anyatejes táplálás, sem a gyümölcsök, főzelékek bevezetésekor nem jelentkezett. Próbálja meg tehát elhagyni az említett vaskészítményt és helyette inkább valamilyen arányosan összeállított vitamin-ásványi anyag tablettát szedjen. Amennyiben ez nem javítana az állapotán, keresse fel orvosát és beszélje meg vele az esetlegesen elvégzendő vizsgálatokat( pl laboratóriumi). Ezek során kiderülne, hogy  Ön egyáltalán vashiányos-e, azt szükséges-e pótolnia. Ha igen, lehetőleg un 3 vegyértékű vasat tartalmazó készítményt válasszon orvosa, mert az általában kevésbé okoz székrekedést.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó