Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam 1 éves múlt októberben. Még a nyáron feltűnt, hogy sárgásak a körmei, hámlik ...

Kisfiam 1 éves múlt októberben. Még a nyáron feltűnt, hogy sárgásak a körmei, hámlik a bőr a lábujjain és közötte, de azt hittem először hogy csak izzad. 3 hétig nem volt rajta se zokni se semmi, ami irritálhatta volna a lábát, de a tünetek maradtak. Az orvos azt mondta gomba, de miért zavar ez? Most itt a tél, állandóan izzad a lába kicsimnek, néha még szaga is van(!), a körmei továbbra is sárgásak, a lábujjközei néha ki is sebesednek. Mit tehetnék akkor ha ez valóban gomba? Túl fiatalnak tartom, hogy erős gyógyszert adjak erre, de ez nem higiénikus, nem szeretném hogy a család más tagjai esetleg elkapjak tőle, meg hát főleg szeretném ha megszabadulna ettől a nyavalyától!

Válasz

Kisfiának a levelében leírt tünetek alapján nagy valószínűséggel gombás fertőzése van. Ez kicsi gyermeknél ugyanúgy kezelendő, megszüntetendő, mint a későbbi életkorban. Az időben kezdett kezeléssel egyrészt el lehet kerülni erősebb szerek használatát, amely már szükséges akkor, ha a fertőzés nagyon elhatalmasodott, másrészt megakadályozzuk a körmök deformitását, tönkremenetelét. A gombás fertőzéseknek egyéb következményei is lehetnek: a berepedezett bőr felülfertőződése, allergizálódás a gombával szemben, stb. Mutassa meg kisfiát bőrgyógyász szakorvosnak, aki a megfelelő gyógyszerrel ellátja Önöket. Amennyiben az elváltozás nem gyógyul, a kézen is megjelenik, esetleg immunológiai vizsgálat is szóba jöhet az 1 éves gyermeknél.
Dr. Gömöri Ágnes

A kisfiamnak a tenyerén és a talpán nagy foltokban hámlik a bőr, amúgy a bőre teljesen ...

A kisfiamnak a tenyerén és a talpán nagy foltokban hámlik a bőr, amúgy a bőre teljesen tisztának, normálisnak tűnik. Mit tegyek vele?

Válasz

Bőrgyógyászati jellegű kérdésre válaszolni vizsgálat nélkül, szinte lehetetlen és nem is korrekt. Feltétlenül keressenek fel gyermekorvost, ha mód van rá bőrgyógyász szakorvost. A tenyér-talpi hámlásnak gyermekkorban leggyakrabban zajló, vagy lezajlott virális-, vagy bakteriális fertőzés az oka. Előfordul- az utóbbi években talán gyakrabban - okként gombás fertőzés is. Nem ritka az sem, hogy valamilyen toxikus ártalom, vegyszer okozza ezt. Akár allergiás betegség is kezdődhet ilyen formában. Célszerű tehát az okot kideríteni és az elváltozást ennek megfelelően kezelni.

Dr. Gömöri ÁgnesFiam a zárójelentés szerint a 39. héten született. Bőre azonban nagyon száraz volt. Err ...

Fiam a zárójelentés szerint a 39. héten született. Bőre azonban nagyon száraz volt. Erre a kórházban is azt mondták és itthon is a körzeti doktor néni azt mondta, hogy biztos túlhordtam, azért hámlik, majd rendbe jön. Fürdető krémmel fürösztjük, kaptunk gyógyszertári testápolót, nem használok semmilyen gyári terméket, baba mosóporral mosok és nem használok öblítőt. A fiam 5 hetes, a bőre mégsem javult, ezért elmentem bőrgyógyászatra. Ott egy olyan papírt kaptunk, hogy a gyereknek Ichthyosisa van, de semmit nem mondtak arról, hogy ez mit jelent, mik a kilátások, mitől van. Itthon próbáltam utána nézni a dolognak, de csak annyit tudtam meg, hogy nem lehet gyógyítani, örökké tart és mindenféle számomra rémisztő belsőszervi problémával is járhat. Ez nagyon elkeserít és megrémít. Nem tudom, hogy ténylegesen mit remélhetek. A gyereknek időnként remeg az alsó ajka, állkapcsa, nyelve. Szopás közben, után. Ez miért van? Lehet, hogy a bőrproblémával van ez is összefüggésben? A doktor néni azt mondta, hogy biztos fázik, de most már biztos vagyok benne, hogy nem attól van.

Válasz

Az ichtiozis örökletes, veleszületett betegség, a hámlással járó elszarusodási zavarok formája. Az elnevezés több különböző öröklődésmenetű betegséget foglal magába. Ezek a súlyossági fok és a társuló betegségek szempontjából eltérőek. Természetesen ettől függenek a terápiás lehetőségek, a prognózis is. Célszerű tehát megfelelően felszerelt intézetben genetikai, szövettani és az egész szervezetre kiterjedő szűrővizsgálatok elvégzése. Ezután minden bizonnyal megkapják kérdéseikre a választ - kisfiuk betegsége melyik csoportba tartozik. A kezelési elvek általában azonosak: a szaruréteget, bőrt hidratálni kell, lehetőleg minimálisra kell csökkenteni a vízveszteséget, a bőrt óvni kell a kiszáradástól, puhítani kell. Sok esetben viszketéscsillapításra is szükség van. Sajnos létezik olyan betegségforma is, ahol ezek alig eredményesek. Reméljük, kisfiánál a betegség enyhébb formája áll fenn, erre utal, hogy újszülöttkorban inkább túlhordásból adódó hámlásnak imponált bőrelváltozása. Feltétlenül és mihamarabb keressenek fel gyermek-bőrgyógyászati szakrendelést (intézeti háttérrel rendelkezőt!).
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó