Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A fiam 5 éves és elkapott a cicánknál diagnosztizált microsporiasis nevű gombát. A bőrgy ...

A fiam 5 éves és elkapott a cicánknál diagnosztizált microsporiasis nevű gombát. A bőrgyógyászaton nem mondanak semmit, kezeljük, de szeretném tudni ez a betegség miből áll és meddig tarthat, milyen következményekkel?

Válasz

A Microspriasis állatokról emberre terjedő gombás fertőzés. Felületes, gyulladásos elváltozást okoz, amelynek kezelése nem mindig könnyű. A terápiában helyi, komolyabb esetekben szájon át történő (szisztémás gombaellenes) módszereket alkalmaznak.
Azt gondolom, speciálisan bőrgyógyászati problémáról van szó, ezért kérem kérdéseivel, aggályaival forduljon a kezelő orvoshoz. Ha "nem mond semmit az orvos", tessék nyugodtan kérdezni.
Dr. Péter György

A kislányom két éves lesz egy hónap múlva, 93 cm magas, 15 kg.
Egy este vettük és ...

A kislányom két éves lesz egy hónap múlva, 93 cm magas, 15 kg.
Egy este vettük észre, hogy a jobb csuklóján fehér hólyagocskák keletkeztek, elég szép számban. Másnap az orvos napallergiát állapított meg nála, Fenistil géllel kellett kenegetni, s nem vihettük ki a napra. El lehet képzelni, mit jelentett ez egy egészséges, futni vágyó kisgyereknek.
Azon a hétvégén a hólyagok  tovább terjedtek, megjelentek a másik kézfején, majd a hátán is. Kedden ismét orvos, egy másik, aki azonnali ránézésre homokallergiát (szilícium-érzékenységet) állapított meg, eltiltott minket a homokozótól. (Itt jegyzem meg, a szemét és a kosz, valamint a baktériumok miatt eddig sosem engedtem a lakótelepi homokozóban játszani, a nagyapa épített neki kb. egy hónapja fedett, friss, új homokkal teli homokozót a kertben.) Ekkor fehér, gyógyszertárban kevert, kénes púdert kaptunk, kenjük azzal.
Tíz napja nem mentünk homok, azaz játszótér közelébe sem!!! A fehér göböcskék a lábfején is megjelentek, a többi helyről nem múltak el, sőt, az első keletkezési helyen, a jobb kézfejen összefüggő, piros, ekcéma szerű területté álltak össze. Nem viszket, hálistennek!!
Szombaton találkoztunk egy ismerőssel, aki szerint Lili az ő kétéves kislányától kapta el a  rühöt, ugyanis öt hete rühes lett valamilyen tyúkoktól, s míg erre nem derült fény (három hétig cipelték orvostól orvosig, mire a sok allergiamegnevezés után már egész testén összefüggő, viszkető piros foltokból rájöttek, hogy rühes), addig megfertőzhette a lányunkat. Erre vettem Jacutint, s már két napja azzal kenem félelmemben.
Ma, 24-én ismét elvittük egy másik bőrgyógyászhoz,  a gyerekkórházba, aki lehordott a sok mindenféle kenegetésért, főleg a Jacutin miatt, megnézte nagyítóval, és kizárta a rühet, és megerősítette az előző orvos diagnózisát: homok-, föld-és kőallergia, de ne érjen állathoz sem ( van egy kutyánk), és ne érjen hozzá növényekhez sem . Ezen teljesen kiborultam . Állítólag három-négy héten belül a fehér göbök maguktól elmúlnak, ha ezt betartom, de könyörgök, hogyan? Zárjam be a gyereket? Eddig sem ért homokhoz, kőhöz, mégis egyre csúnyább. A doktornő szerint örüljünk, hogy  nem viszket, de ha viszketni vagy vérezni! kezdene, vigyük vissza.
Teljesen kétségbe vagyok esve, úgy érzem, csak találgatnak, mindent megpróbálnak kizárni, ezzel lehetetlenné téve a gyerek életét, de segíteni nem segítenek. Mit tegyek? Hova vigyem még?

Válasz

A bőrgyógyászati problémák pontos diagnózisa sokszor időt igénylő feladat. Sokféle hatás ugyanolyan elváltozást okoz, és ugyanaz a hatás sokféle bőrjelenséget eredményezhet. 3 éves kor alatt allergiás okot feltételezve tovább nehezíti a diagnózis felállítását az, hogy ebben az időszakban a kisgyermek bőre még alkalmatlan az un bőrpróba elvégzésére. Az un inhalatív (belélegzett) és kontakt (érintés) allergének által okozott allergiák kimutatására ezek a vizsgálatok is szükségesek. Kisdedkorban tehát legfeljebb vérvizsgálattal megállapíthatunk egy un IgE szintet, amely megmutatja hogy a gyermek egyáltalán allergiás megbetegedésekre hajlamos-e, ill. ma már bizonyos étel-ellenes antitestek is kimutathatók a szérumból. Tehát a szakorvosok nem tájékozatlanságuk és nem túlzott szigorúságuk miatt tiltják el a feltételezett allergénektől a kisgyermeket. Ilyen esetekben ugyanis nagy türelemre van szükség a szülő, a gyermek, az orvos részéről egyaránt. Közösen kell megkeresni a bőrjelenség okát. Ez sok esetben úgy működik, hogy a gyermeket eltiltjuk attól a környezettől, kedvenctől, ételtől, kozmetikai ápoló szerektől, amelyekkel a tünetek óta érintkezett, főleg ha a tünetek indulása a találkozással egybeesik. Amint a tünetek lényegesen enyhülnek, megszűnnek fokozatosan, egyenként adjuk vissza ezeket, és bizony ekkor nem ritkán kiderül, melyik volt a bajok okozója. Egy kialakult bőrallergia-bőrgyulladás gyógyulásához az allergén kerülése után is hosszabb-rövidebb idő kell,  kezelés (gyulladáscsökkentő, antiallergikum) mellett is. Véleményem szerint a korlátozások akkor teszik lehetetlenné a kisgyermek életét, ha ebben a szülő nem segíti. Homokozó, házi kedvenc nélkül is lehet élni, a napon pedig sokfaktoros fényvédő krémet és könnyű szellős ruhát  viselve, lehet tartózkodni. Kérem egyenlőre legyenek türelemmel és működjenek együtt a gyermek bőrgyógyász orvossal. Az alig 3 hét ebben az esetben nagyon rövid idő, a javulás megítéléséhez főleg, ha a feltételezett allergéneket nem távolították el.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó