Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

2 éves kislányom augusztus elején kezdett bölcsődébe járni. A 3. hét után megbetegedett. ...

2 éves kislányom augusztus elején kezdett bölcsődébe járni. A 3. hét után megbetegedett. Ettől kezdve minden második héten beteg lett.
Október elején a gyermekorvossal egyetértve 1 hónapra felfüggesztettük a bölcsődébe járást. Kb. 2 héttel később figyeltem fel arra, hogy a kislányomnak állandó hőemelkedése (37,3 - 37,4) van. Ez az érték nem megy se le, se fel. Emiatt az orvos laborvizsgálatot kért.
A labor eredmények alapján a gyermekorvos "csak" vérszegénységet állapított meg nála. A kiírt terápia 3 hónapig 1 x 20 Maltofer csepp.
A kislány egyébként jó kedvű, eleven, jól eszik, szépen fejlődik. Az egyetlen ami aggaszt az a hőemelkedés.

Válasz

Nehéz a válasz, nem tudom, tudok-e így olyat mondani, ami tökéletesen megnyugtatja.
Az nem ritka hogy közösségbe kerüléskor a gyermekek igen gyakran megbetegszenek.
Az is előfordul, hogy tartósan ilyen hőemelkedés észlelhető (bár nem tudom, hogy ezt a hőt hol mérték) - minden komolyabb következmény nélkül.
A labor leletekben valóban megállapítható a vérszegénység, ennek hátterében - ha annak fertőzéses eredete kizárható - az esetek többségében vashiány állhat. Az kérdés, mikor kezeljük.
A süllyedés alacsony, így komolyabb fertőzéses folyamat - ami általában a láz mögött állhat - nem valószínű.
Meg kell jegyeznem, ha gyermeke állapota aggasztja, forduljon gyermekorvoshoz, annak segítségével győződhet csak meg arról, van-e baja, vagy sem. A szülő önmagában - több ok folytán - erre nem képes.
Emellett viszont egy ilyen válasz sem lehet semmilyen irányban bizonyító erejű.
Dr. Péter György

Kislányom most 3 hónapos. Kb. 3 hete végbélben mérve 37,7 - 38 fok közötti a hőmérsékle ...

Kislányom most 3 hónapos. Kb. 3 hete végbélben mérve 37,7 - 38 fok közötti a hőmérséklete, de csak az esti órákban. Már vettek tőle vért, nézték a vizeletet /rutint és tenyésztést is/, de nem találtak semmit. Mi lehet ennek az oka? Ez elfogadható?

Válasz

A szokásosnál valamelyest emelkedettebbek az Ön által mért értékek. Azonban előfordul ilyen. Mindenesetre, ha a gyermeke jól fejlődik, egyéb, betegségre utaló jel vagy tünet nincs, a folyamatos orvosi felügyelet eltérést nem talál, továbbá a laboratóriumi vizsgálatokkal eltérést kimutatni nem lehet, akkor elfogadható. Tehát: legfontosabb a gyermek szoros észlelése, és esetenkénti vizsgálata. Ezt nyilván meg tudja beszélni a kezelő orvosával.
Dr. Péter GyörgyX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó