Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom fején, a jobb oldalon kialakult egy málnafolt. Születésekor nem volt ott, kör ...

Kislányom fején, a jobb oldalon kialakult egy málnafolt. Születésekor nem volt ott, körülbelül két hetes korában vettük először észre, azután rohamosan nőni kezdett. Egy-két hónapja változatlan nagyságúnak tűnik (a lányom most hét és fél hónapos), csak egy kicsit jobban kitüremkedik. Nem fáj és nem is viszket neki, de bennünket igencsak zavar. A gyermekorvos szerint van esély rá, hogy elmúlik (ezt én nehezen tudom a jelen helyzetben elképzelni), de ha nem akkor egy egyszerű műtéti beavatkozással a későbbiekben eltávolítható. Kérdésem az lenne, hogy adódhat-e ebből komplikáció, mondjuk ha véletlenül megkarmolja; illetve létezik-e valamilyen egyéb, mondjuk krémes kezelés?

Válasz

Kislányuk fején feltehetően ún. haemangioma, egy jóindulatú érdaganat alakult ki. A csecsemők nagy részénél- akiknél ezt észleljük- ez pontosan úgy viselkedik, mint a kisbabájuknál. Néhány hetes korban megjelenik, majd rohamosan nő akár hónapokig is. A bőrfelszín mentén is, sőt egyre jobban ki is dudorodik. A növekedés egyszer csak megáll, az állapot stagnál, majd észrevehetően kis szigetekben szürke foltok jelennek meg benne. Ezeken a területeken a kapillárisok elzáródnak. Ezek a területek egyre nőnek, mígnem úgy széltében, mint kiemelkedésében zsugorodni kezd az elváltozás. Ez indulhat akár 6 hó után is, de általában 1-2 éves kor között a legszembetűnőbb.. Tehát ha ez nem túl nagy méretű, nem zavar semmilyen életműködést, nem érdemes hozzányúlni. Kétségtelen, hogy előfordul olyan helyzet, amikor ez megsérül. Ebben az esetben valóban ijesztő vérzés jelentkezhet. Ilyenkor feltétlenül és sürgősen fel kell keresni gyermeksebészetet, ahol a sürgős műtétet elvégzik. Érdemes tehát egyelőre óvni ezt a területet, kenőccsel, ill. bármilyen edzőszerrel való kezelésétől óva intik a szülőket a szakemberek. Amennyiben ez tehát nagyon zavaró, keressenek fel gyermeksebészeti szakrendelést!
Dr. Gömöri ÁgnesA kislányunk most két hetes. A jobb combjának hátsó részén egy kb. 2 cm átmérőjű sz ...

A kislányunk most két hetes. A jobb combjának hátsó részén egy kb. 2 cm átmérőjű szürkéskék, lapos, korong alakú, kissé kiemelkedő dudor található, melynek középső részén halvány piros foltok vannak. A baba már így született, azóta a dudor alakja és mérete nem változott. A kórházi zárójelentésbe hemangiómát írtak. Mi a teendő ilyenkor? Melyik kórházba, milyen szakrendelésre célszerű elvinnünk a kicsit és milyen idős korában?

Válasz

A haemangiómák a csecsemőkor leggyakoribb daganatai, amelyeknek kevés kivételtől eltekintve genetikai alapja nincs. A bőrön észlelt haemangiómák 60%-a felületes, a többi ún. mély, ill. kevert forma. Ezek eleinte általában gyorsan növekednek, ezt egy stagnáló időszak követi, majd a lassú visszafejlődés időszaka következik. Várható a visszafejlődés, ha az elváltozásban szürkés szigetek jelennek meg, ill. az egész elváltozás halványodni kezd. Egyes felmérések szerint a felületes elváltozások 60%-a már 5 éves korra, 9 éves korra pedig már 95 %-a visszafejlődik. Néha, az aktív szakban szövődményként kifekélyesedés, vérzés, felülfertőződés létrejöhet, de ez ritka. Az elváltozás milyenségéről (mély, felületes), esetleges további teendőkről gyermeksebész tud nyilatkozni (gyermekklinikák, gyermekkórházak). Érdemes már most az elváltozásra áttetsző másolópapírt tenni, azt körülrajzolni, fölé dátumot írni. Ezt kb. havonta ismételjék meg, és a szakorvosi vizsgálatra vigyék magukkal. Kb. 6 hónapos korban elegendő az első vizsgálat, ha az elváltozás nem nő túl rohamosan. Ha pedig addig már észlelhető az elváltozás visszafejlődése, akkor a vizsgálat nem is szükséges.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó