Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Három és fél éves kislányomnál azt vettük észre, hogy mostanában többször visszakérd ...

Három és fél éves kislányomnál azt vettük észre, hogy mostanában többször visszakérdez. Nem hallotta, hogy mit mondtunk neki. Elvittük egy hallásvizsgálatra, aminek igen rossz lett az eredménye. A doktornő orrmandulakivételt, fülfelszúrást javasolt. Állítólag a lerakodott savótól hall rosszul a gyerek. Soha nem volt gond a fülével, nem fájlalta, nem folyt,... Attól félek, ha egyszer megpiszkálják, utána már csak gond lesz vele. A mandulákról meg azt olvastam több helyen is, hogy természetes, hogy meg vannak nagyobbodva.

Válasz

Amennyiben kislányuknál nem csak Önök észlelték a hallászavart, hanem objektív vizsgálat során is kiderült ez, sőt igen rossz eredményt mutatott, a helyzetet sürgősen meg kell oldani. A hallásvizsgálat során un. hallásgörbét vesznek fel, amely jellemző eltérést mutat az oknak megfelelően. Kisdedkorban a leggyakoribb ennek a görbének (ha nem normális lefutású) az un. "adenoidos görbe" formája. Erről a szakember rögtön látja, mielőtt a gyermek orrgaratjába belenézne, hogy bizony a  baj fő forrása a jócskán (és nem csak a gyermekkorban szokásosan nagyobb!) megnagyobbodott orrmandula, amelynek előbb, utóbb velejárója a középfül gyulladása, arcüreggyulladás hosszantartó náthás állapotok, az éjszakai horkolás. Ilyen esetekben nem ritka, hogy fülfájós előzmény nincs. De az is lehet, hogy eddig nem volt, de előbb utóbb kialakulhat a nagy orrmandulák miatt nem szellőző középfülben. Ez egy gyakori és rossz (régi) vélemény, amelyről Ön is ír, miszerint ha egyszer hozzányúlnak egy fülhöz, azt utána többször is szúrni kell. Azért kell először is, és sajnos nem egy esetben többször is "felszúrni" egy fület, mert valamilyen veleszületett, vagy szerzett ok (leggyakrabban a megnagyobbodott orrmandulák) miatt a gyermek középfülének nem jó a szellőzése, emiatt a felső légúti hurutos állapotok náluk gyakrabban vezetnek fülgyulladás kialakulásához. Amennyiben ez az ok megoldható, mint az orrmandulák esetében, célszerű azt rendezni, mivel ha az Ön által leírt állapot hosszú ideig fennáll, a halláskárosodás maradandóvá válhat, ez pedig a gyermeke egész életét befolyásolhatja.
Dr. Gömöri Ágnes

A fiamnak három hónaposan felszúrták a jobb fülét egy hosszantartó középfülgyulladás ...

A fiamnak három hónaposan felszúrták a jobb fülét egy hosszantartó középfülgyulladás miatt, amit a háziorvos nem vett észre, pedig mi többször jeleztük, hogy gond lehet. Önként vittük el a picit a F-O-G-re és persze igazunk volt. Most nyolc és fél hónapos és piszkálta a fülét így rögtön szaladtam vele az orvoshoz. Picit fénytelennek találta a dobhártyát és javasolta, hogy melegítsük a fülét. Mit jelent az, hogy fénytelen? Félek, hogy károsult a hallása, nem tudom mit tegyek?

Válasz

A konkrét kérdésére válaszolva: a fénytelen dobhártya nem jelent komolyabb bajt, enyhe felső légúti hurutnál is ilyen lehet. Ennek kezelése a melegítés és szükség esetén az orrcsepp. Azt le kell szögezni, hogy ennek alapján nem kell arra gondolni, hogy ez halláskárosodás jele lenne. (Egyébként egy ilyen korú gyermeknél - igaz ez nem tekintendő szakmailag kifogástalan vizsgálatnak, csak megközelítő értékű - de a szülői hangra való reakcióin lemérhető a gyermek hallása.)
A kérdés bevezető részére engedjen meg egy megjegyzést: ugyan nem ismerem a pontos körülményeket, az akkori klinikai tüneteket és panaszokat, de egy három hónapos gyermeknél a gyermekorvos nem mindig gondol azonnal középfül-gyulladásra, ha az észlelt panaszokat más vizsgálat eltéréssel magyarázhatónak véli. A középfül-gyulladás diagnózisa általában gyermek-gégész feladata - és lehetősége - bár sok esetben a gyermekorvosok is vizsgálnak fültükörrel is. Nem tudom, ez akkor így történ-e.
Azt gondolom, hogy a fénytelen dobhártya mögött álló légúti hurutot meg kell gyógyítani, hogy a fülkürt és középfül szellőzése visszaálljon. Utána - ha valóban arra van gyanú - hogy a gyermek hallása csökkent, van lehetőség objektív hallásvizsgálatra is. Ebben kikérheti a gégész véleményét.
Egyébként felső légúti hurutnál - náthánál - átmenetileg csökkentebb lehet a hallás, és ez kifejezettebb a középfül-gyulladás esetén. De még egyszer mondom, ezek meggyógyulnak.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó