Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Olvastam a napokban egy cikket (egy helyi újságban) és nem tudom szó nélkül hagyni. Arról t ...

Olvastam a napokban egy cikket (egy helyi újságban) és nem tudom szó nélkül hagyni. Arról tudósít, hogy brit okosok kimutatták, hogy az eldobható pelenkák rovására írható a mai fiatal férfiak meddőségi problémái. Azt állítják, hogy a műanyag borítású eldobható pelenkák szigetelő tulajdonsága miatt a herék pár fokkal melegebbek és ezek károsítják azt. Ellentétben a hagyományos textil pelenkákkal, amelyek "hidegebbek". Csak azt nem értem miért lenne jobb a textilpelenka, amelyre ugyebár szintén műanyag bugyit, kendőt tekersz. És még szorosabb is mint a másik. És ha jól tudom már léteznek olyan eldobható pelenkák, amelyeknek nincs műanyag borítása. Ezekre is érvényes lenne?

Válasz

Köszönöm érdekes kérdését, amelyre részben már Ön adta meg a választ. A cikkben idézett vizsgálat módszerei, állításai és következetései egyaránt vitathatók. A szakmai közvélemény azóta részletekbe menően cáfolta a szerzők hibás következtetéseit is. (Hibásak voltak a mérési módszerek is, és a vizsgálat során műanyag fólia, illetve bugyi nélkül használták a textilpelenkákat!!!) 
Kimutatták azt is, hogy az európai férfiak nemzőképessége a vizsgálatok tanúsága szerint az 1960-as években csökkent a legjelentősebben - amikor Európában még senki sem használt eldobható pelenkát!!!
Nagyon sajnálom, hogy a szenzációhajhászó újságírók ismét feleslegesen rémisztgették az aggódó szülőket.
Dr. Körmendi Miklós

A here fejlődése szempontjából nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet már csecsemő kort ...

A here fejlődése szempontjából nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet már csecsemő kortól. Kérdésem: ezek a szorosan záródó nadrágpelenkákban nem emelkedik meg a hőmérséklet annyira, hogy ez már befolyásolná?
Azonkívül elképesztő mennyiségű hulladékkal is járnak. A régi textilpelenkák pedig nem igazán kényelmesek, munkaigényesek. De mégis inkább azt választanám, ha tudom, hogy jobbak. Sőt, azt hallottam, hogy könnyebben rászoknak a szobatisztaságra a hagyományos pelenkás gyerekek, mert a nadrágpelenka mindent felszív, így nem zavarja őket a nedves pelenka. Sajnos azt is el tudom képzelni, hogy még ha tényleg vannak olyan eredmények, hogy a nadrágpelenkákon felnőtt férfiaknál csökkent a spermiumszám, a pelenkagyártók elnyomják. Mi erről a szakmai állásfoglalás?

Válasz

A kérdésfeltevés teoretikusan jogos, habár a textilpelenkák fölé használt fóliát is igen szorosan meg kellett kötni, hogy a vizelet ne szivároghasson ki abból, tehát nem hiszem, hogy abban alacsonyabb lett volna a hőmérséklet, mint egy hagyományos nadrágpelenkában. Sőt ma már egyre gyakrabban használják a szülők az ún. légáteresztő pelenkákat, amelyekben nem fülled be a baba bőre. Ezekben nyilván alacsonyabb már a hőmérséklet is az előbbinél. Ma még Magyarországon éppen hogy "szülőkorba" kerültek azok a fiúk, akiknél már ilyen nadrágpelenkákat használhattak, tehát hazai adatok még nem is lehetnének, de urológus kollégáktól érdeklődve a külföldi szakirodalomban sem tudnak ilyen  vizsgálatokról, ill. adatokról.  
A szobatisztaságra szokást vagy szoktatást textilpelenka használata esetében a inkább a szülő szorgalmazta, mivel 1 - 1.5 év múlva bizony már megelégelte az állandó pelenkamosást, - főleg, ha megszületett a kistestvér is és sokkal intenzívebben, naponta foglalkozott gyermekével ebből a szempontból. Azt tapasztalom, hogy a szülők ma teljesen a kicsikre bízzák ezt kétéves korig, utána kezdenek csak próbálkozni a szoktatással.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó