Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Lányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, ame ...

Lányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, amennyi kellett, vagy túl sok, vagy túl kevés. Ha sok volt, előfordult, hogy akár 5 óráig is aludt, utána persze kevés lett, akkor gyakran szopott, és több lett. Csakhogy amíg kevés volt, addig persze éhes is volt... Nem lehet ezt az egészet egy kicsit egyenletesebbre szabályozni? Keltsem fel a lánykát, hogy szopjon, ha esetleg 5 óra hosszat is alszik?
A másik kérdésem a saját mellemmel kapcsolatos. Normális jelenség az, hogy a melleimen piros csíkok, illetve bevérzések vannak? Nem fájnak, csomó sincsen bennük, szóval nem kellemetlen, csak nem tudom, hogy normális-e ez a jelenség. Fájdalmat csak akkor érzek, mikor a baba bekapja a mellemet szopás elején, de utána elmúlik.

Válasz

Ismerem jól ezt a jelenséget. Én úgy tudtam áthidalni, hogy, amikor túl sok volt a tejem, és nem akart fölébredni a lány, fejtem egy kicsit, így nem volt nagyon sokáig tele a mellem, és nem csapott át a dolog a kevés tejbe, legalábbis nem olyan szélsőségesen. A túl sok tej, feszes mell és a ritka szopás miatt a szervezet túltermelést jelent az agynak, és az hirtelen
csökkenteni kezdi a tejtermelést. Ezt előzheted meg úgy, hogy nem hagyod túltelni a melledet. 
A piros csíkokról nekem a striák (terhességi csíkok a kötőszövet megrepedése miatt) jutottak eszembe, arról viszont, hogy nagyon fáj, amikor bekapja a baba, gombás fertőzés. Szerintem bőrgyógyásztól kérj tanácsot.

Sződy Judit


9 hetes a kisfiam egészséges, jól feljődik. Nagyjából igény szerint szoptatom, napközben ...

9 hetes a kisfiam egészséges, jól feljődik. Nagyjából igény szerint szoptatom, napközben kb. 3-4 óránként ( de 2 órán belül nem szoptatom meg kétszer) éjszaka jól alszik este fél 10-tol hajnali 5-ig, 6-ig. Mostanra már úgy érzem elég jól beállt a kereslet -kínálat kapcsolat -sohasem fejek. Igyekszem sok folyadékot inni és rendesen enni. Sok ismerősömtől hallottam és jómagam is tapasztaltam első gyermekemnél, hogy  a 3. hónap körül egy kicsit megborul  a tejtermelés. Egyesek szerint a baba hirtelen megnövekedett igénye miatt mások szerint egyszerűen csak kevesebb tej termelődik. Sajnos első gyermekemnél soha nem sikerült visszaállítani a tej termelődését a megfelelő mennyiségre, pedig elkezdtem 2 óránként szoptatni, éjszaka is felkeltem mégsem sikerült. Valóban van ilyen 3. hónapos válság vagy csak én találkoztam olyan anyukákkal akiknek problémájuk volt valami miatt. Meg lehet ezt előzni?  Mely ételek fogyasztását kell kifejezetten kerülni tejapasztó hatásuk miatt?

Válasz

Valóban előfordulhat ilyen "szoptatási krízis", épp a három hónapos kor környékén. Tényleg lehet, hogy a baba többet akar enni a rendelkezésre álló mennyiségnél, de az is lehet, hogy a hormonális ciklus visszatérése okozza a csökkent tejtermelést. A válságot megelőzni úgy lehetne, hogy fejsz, ezzel fokozod a tejtermelést, és amikor amúgy nem lenne elég, akkor örülsz, mert mégis elég lesz. Erre viszont azért nincs feltétlenül szükség, mert nem biztos, hogy most is be fog következni. A másik (amúgy természetes) módja a megoldásnak, hogy amikor látod a babán, hogy kevesebb a tej, akkor gyakran - legalább két óránként, vagy még gyakrabban - mellre teszed, és vársz türelmesen. Általában öt nap is kell ahhoz, hogy a szervezet reagáljon a megnövekedett tejigényre. Ha a ciklus visszatérése okozza a kevesebb tejet (megjön a menstruáció) akkor hiába fejés, és bármilyen praktika, a tej kevesebb lesz néhány napig. Itt is jó gyakrabban szoptatni. Sajnos, ilyenkor nincs sok segítség: ki kell várni, míg a hormonrendszer visszaáll. Szerencsére a babák kibírják ezt a pár napot. Nyugtasson meg, hogy amikor kevés a tej, akkor egyben sűrűbb is, táplálóbb, a gyerek nem éhezik olyan veszettül, mint gondolnánk.
Tejapasztó hatású ételről nem tudok. A nikotin, és néhány gyógyszer tudja csökkenteni a tejtermelést.

Sződy Judit


X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó