Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

35 éves 4 gyermekes anyuka vagyok. Fiatalabb koromban fogamzásgátló tablettákkal védekezte ...

35 éves 4 gyermekes anyuka vagyok. Fiatalabb koromban fogamzásgátló tablettákkal védekeztem a nem kívánt terhesség ellen. A második gyermekem születése után a Nőgyógyászom javaslatára áttértem a spirál használatára. Fél éven keresztül folyamatos vérzések, görcsök kísérték a jelenlétét. Levettük. Ezt követően elvégeztettem egy ún. Leiden mutációs tesztet, melynek eredménye homozygota-normal lett. Ezt látva Nőgyógyászom egyértelműen kijelentette, hogy a hormonális fogamzásgátlást a jövőben felejtsem el. Most, immár a negyedik gyermekem megszületése után ismét spirállal próbálok védekezni. Azonban a tünetek, mint az első alkalommal (kb.25 naponkénti ciklus, ebből 12-13 nap vérzés) most már 10 hónapja folyamatosan fennállnak. Ezen a helyzeten szeretnék változtatni, ezért a Mirena használatának lehetőségét fontolgatom. Kérem, hogy a fentiekben leírtak alapján írja meg, hogy Ön javasolná-e számomra a Mirenát

Válasz

A Leiden mutáció egy olyan örökletes genetikai hiba kimutatására szolgál, amely hordozóinál fokozott a trombózisos betegség veszélye. Tekintettel arra, hogy a kombinált fogamzásgátlók ösztrogén tartalma (egyes progesztagén komponensek feltételezhető együttműködésével) növeli ezt a hajlamot, a mutációt hordozóknak a kombinált fogamzásgátlók adása nem javasolt. A gyakorlatban a családi kórelőzményben - általában anyai ágon - már található erre utaló előzmény. A bajom az orvosi terminológiával van és nem Ön az első, aki a leírt megfogalmazású lelettel jön. Az egyértelmű megfogalmazás a leletben az lenne (és fel sem foghatom, hogy egyes laborok ezt miért nem így jelzik), hogy hordozza a mutációt az illető avagy sem? A szokásos szóhasználat alapján ugyanis számomra az következik, hogy a "homozygóta normál" NEM hordozza a genetikai hibát! Ezt a kérdést a vizsgálatot végző laboratóriummal kell tisztázni!!! Ha Ön nem hordozó, akkor - egyéb kizáró tényezők lehetőségének feltérképezése mellett - semmi elvi akadálya, hogy alacsony hormontartalmú kombinált készítményt szedjen. A Mirena nem tartalmaz ösztrogént, tehát elvben bármely esetben szóbajön. A Mirenaból lassan felszívódó és túlnyomóan csak helyi hatást kifejtő hormon kizárólagosan progesztagén hatású és jóllehet véralvadással járó betegségekben használatát illetően óvatosságra intenek, bizonyíték nincs arra a forgalomba hozatala óta eltelt másfél évtized alatt (külföldön), hogy fokozná a tromboembóliás kockázatot. Amit tudomásul kell venni: a felhelyezés után hónapokig ciklust nem tartó, akár folyamatos vérezgetés-pecsételés lehetséges, ami a méhnyálkahártya lassan bekövetkező elvékonyodásával szűnik. Csúcsban ez fél év is lehet, de ártalmatlan gyógyszerekkel csökkenthetők a tünetek és eddig mindenkinél normalizálódott.

Dr. Nagy László

Szeretnénk gyereket. Miután megjött a hónap elején a menstruációm, tovább próbálkozt ...

Szeretnénk gyereket. Miután megjött a hónap elején a menstruációm, tovább próbálkoztunk, majd rá két hétre újra elkezdtem vérezni. Elég sokat dolgoztam az utóbbi időben és kicsit stresszes is volt az életem, vajon ez lehet az oka, hogy újra megjött a menstruációm?

Válasz

Valószínűleg. A háborúkban az asszonyok vérzészavarai túlléptek minden elképzelhető határon. Tudnia kell: a görcsös gyermekvágyás is okozhat akár önmagában vérzészavart. Teljes testi és szellemi béke. Mondjuk egy nyaralás a félidő (!) körüli héten napos tengerparton (Kréta, Rodosz, Ibiza, Mallorca, stb). Ha a félidős vérzése összemérhető az igazival, célszerű orvosi vizsgálattal tisztázni esetleges ciszta vagy más rendellenesség létét és azt szükség esetén kezelni kell. A gyakori nemi élet is okozhat közti vérzést, de erre nincs objektív támpont. Maradjunk az első sorban leírt "görcsösség" leküzdésénél.

Dr. Nagy László

Módfelett érdekelne a rendszertelen, hosszú, barnás vérzésekkel tarkított ciklus oka is, ...

Módfelett érdekelne a rendszertelen, hosszú, barnás vérzésekkel tarkított ciklus oka is, mert míg édesanyámnak ilyen tünetek mellett háromszor sikerült spontán és nagyon hamar teherbe esnie (és megszülnie minket), nekem kellett hormonkezelés.

Válasz

A női ciklusban alapvetően két, petefészek eredetű hormon vesz részt: az ösztrogén(ek) és a progeszteron. Ezek egy bonyolult agyi szabályozás alatt állnak. Ösztrogén a ciklus teljes ideje alatt termelődik, progeszteron csak a ciklus második felében, és csak akkor, ha peteérés-petekiszabadulás (ovuláció) történt. Ilyenkor van mérhető progeszteron szint, laborfüggő, hogy mit tartunk alacsonynak, de, ha alacsony az azt jelzi, hogy a petefészek működése nem kielégítő, nem alakult ki kellően hatékonyan a sárgatest. Ezt kívülről bevitt progeszteronnal alig lehet javítani, inkább a peteérést kell serkenteni. Általában a progeszteron szint nem ok, hanem következmény ( a terhesség alatt is), ezért nem tüneti (progeszteron adás), hanem oki (a peteérés elősegítése) kezelést kell folytatni. A teherbe esés és a progeszteron szint között NINCS direkt összefüggés, a progeszteronnak a korai beágyazódásnál van szerepe, de az sem csak ettől függ. Azaz lehet alacsonyabb progeszteron szint mellett is terhes, de kicsit kisebb az esély a terhesség kihordására, mint magasabb értékek mellett. 
A méh nyálkahártya a ciklus alatt végig "vastagodik és érik". Ha elér egy bizonyos vastagságot (érettséget), akkor lelökődik: ez a menstruáció. Definíció szerűen menstruációról csak akkor beszélünk, ha a vérzést peteérés (ovuláció) előzte meg. Vérzés enélkül is lehet, ezt peteérés nélküli (anovulatios) ciklusnak nevezzük.
Normálisan a ciklus azért tart 28 napig, mert a peteérés a 14. nap körül van (13-15) és a progeszteron szak mindig 14 nap! Azaz, a normális ciklus tart a menstruációtól a peteérésig +14 nap! Az elsõ fázis lehet hosszabb, néha rövidebb is, de az ovulációt követő időszak meglehetősen kötött. 
Rendszertelenek az anovulációs ciklusok (ezekben teherbe esés nem lehetséges) és azok a ciklusok, ahol az elsõ (ösztrogén) fázis valamiért (agyi szabályozás pl) megnyúlt. Ezekben a ciklusokban lehetséges a teherbe jutás, csak az ideje nem jósolható meg elõre. Mivel ezekben a típusú ciklusokban a méhnyálkahártya érése sem szabályos, ezért a vérzés sem jelentkezik (nem mindig van így) szabályos formában: elhúzódik, elején-végén barnás folyással zajlik. Az okok megkeresése segíti a megszüntetést.
Tehát szabályos az a ciklus, mely 28-34 napos (és kimutatható benne peteérés, de ez már csak vizsgálatokkal). 42 nap felett már majdnem mindig baj van.

Dr. Csákány M. György

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó