Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Normális a vérnyomása?

Sziasztok, megkérdezhetem, hogy egy 10 éves gyereknek mennyi a normál vérnyomása és pulzusa? Az én lányomnak 130-140/ 80-90 körül mozog. az itteni orvos szerint ez normál. A kislányom nagyon magas, majdnem akkora, mint én, 164 cm.

andy11

Válasz

Andy11, nyugalmi állapotban a 80-100 pulzusszám abszolút normális, vérnyomásra átlagos magasság esetén 110/70-ig rendben van. A te kislányod viszont hatalmas a korához képest, ebben az esetben ez valóban normálisnak tekinthető! Jó magas lesz felnőtt korára!

Kisfiam 4 hónapos, eddig csak szopizott, néhány napja kezdtük el az alma, almalé kóstolgat ...

Kisfiam 4 hónapos, eddig csak szopizott, néhány napja kezdtük el az alma, almalé kóstolgatását. Jelenleg 7220 gr és 66 cm hosszú (születésekor 4000 gr és 52 cm volt), nyugodt baba. Tegnap kapta meg a 4 hónapos oltását, a vizsgálaton az orvosunk azt mondta, hogy sápadt a baba, szerinte vérszegény. Valamint szívzörejt hallott, szerinte ez is a vérszegénységgel függ össze. Kérdésem az lenne, hogy valóban okozhat e a vérszegénység szívzörejt, és a szívzörejnek milyen következményei lehetnek?

Válasz

Az élet első 3-4 hónapjában ismert jelenség az ún. "élettani vérszegénység". Ez tehát teljesen egészséges, jól táplálkozó kiscsecsemők esetén is fennáll. Ennek számos oka van: pl.: magzati vörösvértestek szétesése, gyors testtömeg növekedés, stb. Ha ez az ún. fiziológiás mértékű vérszegénység bizonyos szintet meghalad, a baba sápadttá, aluszékonnyá, rossz étvágyúvá, valamint a fertőzésekre hajlamosabbá válik. Amennyiben a gyanú felmerül, ma már a megfelelő laboratóriumi vizsgálatokkal ennek pontos mértékét tisztázzuk, és ezután kezdjük meg a korrekt, megfelelő idejű és dózisú vaspótlást. Szívzörejt komoly vérzékenység okozhat, valószínűleg olyan mechanizmus alapján (egészséges szívben!), hogy az oxigénhiányos (kevés vörösvértest) vér keringési sebességét a szervezet szabályozó mechanizmusai megnövelik. Így a szervek kicsit mégis több oxigénhez jutnak. A gyorsan áramló vérben áramlási turbulencia keletkezik, ez a szív felett hallható. A laboratóriumi vizsgálat mellett azonban én kardiológiai vizsgálatot is javasolnék a babánál, a vaskezelés megkezdése előtt, ez a csecsemő számára egyáltalán nem megterhelő.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó