Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Öt hónapos babámnak a fejbőre még mindig koszmós. Mivel tudnám kezelni, valójában kell- ...

Öt hónapos babámnak a fejbőre még mindig koszmós. Mivel tudnám kezelni, valójában kell-e?

Válasz

A kisbabák egy részének általában az első hónap végére koszmóssá válik a fejbőre. Ez általában együtt jár az arcon észlelt un. tejkiütésekkel. Ez azonban 5-6 hónapos korra általában szelídül, vagy el is múlik, a koszmó azonban gyakran tart 8-10-12 hónapos korig is. Ha sokáig nem távolítjuk el a megvastagodott hámréteget, alatta a bőr fénylő, hámló, lassan regenerálódó lesz. A legegyszerűbb fürdetés előtt 2-3 órával a fejbőrt napraforgó olajjal beolajozni, fürdetés után pedig sűrű kefével eltávolítani a felesleges hámot ( fokozatosan ). Ha ez nem jár sikerrel, létezik egy szaliciles kenőcs is , amely azonban vényköteles. Ezzel kell fürdetés előtt megfelelő ideig bekenni a fejbőrt. A legkorszerűbbnek tekinthető az un. Kouriles emulzió használata- kis csecsemőnek is ajánlott. Vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, tehát a pontos használati utasítás benne van.
Dr. Gömöri Ágnes

Napallegiával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy kinőheti -e a gyerek, vagy sem. Nem ...

Napallegiával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy kinőheti -e a gyerek, vagy sem. Nemsokára 4 éves lesz, már tavaly is előjött neki. Ahol a nap éri a bőrét tele lesz kisebb-nagyobb kiütéses hólyagokkal. Most a karja , nyaka hólyagos, tavaly az egész felsőteste az volt. Idén már a második fajta kenőcsöt kapja rá, de csak akkor múlik neki ha hűvösebb idő jön. A Fenistil nem használt, most kálciumot és valamilyen speciálisan kevert krémet kap, de ez sem segít túl sokat. Mik a kilátásaink és mivel lehet még próbálkozni?

Válasz

A nap-allergia - tudomásom szerint - nem nőhető ki. Tehát ehhez megfelelő módon, az életmód szabályozásával alkalmazkodni kell. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, van olyan belgyógyászati betegség, ami a bőr fokozott fény- érzékenységével jár együtt. 
Azt gondolom, bőrgyógyászhoz kell fordulniuk. (A Fenistilt és Calciumot valóban nem gondolom hatékonynak ebben az esetben.)

 Dr. Péter GyörgyA kislányunk 3 hetes, köldökén a vadhúst "lápiszos" oldattal kezelték kétsze ...

A kislányunk 3 hetes, köldökén a vadhúst "lápiszos" oldattal kezelték kétszer. Most a második kezelés után, mintha a rendes részen egy kicsit felmaródott volna a bőr. Szaliciles alkohollal kezeltük ill. hintőporral utána. A kérdésem van e más teendőnk ill. kell e aggódnunk a dolog miatt,  és mikor múlik el ez az egész?

Válasz

A lápiszolásnak esetenként lehetnek a környező - egyébként ép - bőrterületet érintő, negatív hatása. Amennyiben csak felületes elváltozásról van szó, ami enyhe bőrelszíneződést okoz, azzal nincs tennivaló, esetleg csak ezt a területet hámosító kenőccsel - praktikusan Neogranormonnal - kezelném. Amennyiben enyhe felmaródás is látszik, pírral, hámfosztottsággal, akkor fertőtlenítő szerrel - ennek több fajtája van: Betadine, Merbromid oldat - kezelném, majd miután az beszáradt, szintén hámosítanám.
Amennyiben esetleg mélyebbre terjedő kimaródás látható, menjenek vissza a beavatkozást végző szakemberhez tanácsért.
Egyébként egyszerűbb esetekben a folyamat néhány napos kezelés után rendbejön.
Az említett szaliciles alkoholt valamint a hintőport erre nem használnám. 
Dr. Péter GyörgyKisfiam (5 éves) veleszületett ichthyosis vulgarisban szenved. (Édesapám volt ilyen bőrbe ...

Kisfiam (5 éves) veleszületett ichthyosis vulgarisban szenved. (Édesapám volt ilyen bőrbeteg). Bár nem súlyos a bőrszárazsága, naponta többször is be kell kenni, hogy ne viszkessen neki, illetve hogy ne legyen "smirgli", viszont nem mindegy, hogy mivel. Hallottam egy olyan krémről, ami -rendszeres használatával - rendbe jön a bőre, s nem is annyira zsíros. Kérdésem lenne, hogy ez így van-e, vagyis tényleg létezik más krém is bőre problémájára, ami jobban szépítené az ichthyosisos bőrfelületet?

Válasz

Az ichthyosis vulgaris örökletes, az élet 3. hónapja után jelentkező betegség. A bőr száraz, a testen apró pikkelyszerű, korpaszerű hámlás látható. Ez a lábszárakon kifejezettebb. A tenyér és a talp bőre száraz, redős. A hajlatokat kevésbé érinti. A bőr csökkent védekező képessége miatt gyakrabban fordul elő a betegeknél helyi allergiás reakció, közöttük gyakoribb az ekzema, a köröm, haj és fog rendellenesség. A bőrt mikroszkóppal vizsgálva, annak hiányzik egy bizonyos rétege, emiatt az bizonyos anyagot nem, vagy alig képez. Sajnos oki terápiája a betegségnek napjainkban még nem ismert. A tüneti kezelés alapelve a vízveszteség csökkentése, a szaruréteg hidrálása, a bőr puhítása, a hámlás és a viszketés mérséklése. Tehát hidratálunk, puhítunk, zsírzunk és hámlasztunk. A bőrgyógyász a kenőcsöt a bőr aktuális állapotának megfelelően készítteti el ,amely természetesen változik. Függ ez az évszaktól, a beteg korától, életmódváltozástól stb. Így tehát egy betegnél is változtatni kell időről időre a kenőcsöt, annak hidratáló, zsírzó, hámlasztó, puhító arányát. Emellett ajánlják a bőrgyógyászok az un fürdő gyógy kozmetikumokat ( gyógyszertár). Ezeknek is olajos változatait. Ezek nem olcsóak, de rendszerint csökkentik a napi kenőcsmennyiséget. Sajnos tehát "csodakenőcs" nincs még, ez a bőr nem tud meggyógyulni, ezt folyamatosan  karban kell tartani. Talán még kisfia életében az oki terápiát is felfedezik. Beszéljék meg bőrgyógyászukkal az esetleges kenőcsváltást, nem biztos, hogy feltétlenül szükséges a zsíros jellegű kenőcs folyamatos használata.
Dr. Gömöri Ágnes9 hónapos kislányom szemén apró vörös, viszkető hólyagok jelentek meg a szeme sarkába ...

9 hónapos kislányom szemén apró vörös, viszkető hólyagok jelentek meg a szeme sarkában. A körzeti orvos tanácsára Irgamiddal kentem, amitől már az első alkalommal elterjedt az egész szemén. Ezután felkerestük a szemészetet, ahol Ultracortenolt írtak fel. 2-3 nap alatt szépen rendbe is jött, de 2 hét múlva újra elkezdte dörzsölni a szemét, és a hólyagok újra ott voltak. Ekkor már hiába kentem Ultracortenollal, nem javult. Visszamentünk a szemészetre, újabb kenőcsöt, ezúttal Cetapredet kaptunk. Semmit nem használt. Ezután a szemészorvos tanácsára bőrgyógyászhoz fordultunk, ahol az orvos a sötét rendelőben kb. fél méteres távolságból ránézett a kislányomra, és kijelentette hogy ekcémás. Újabb kenőcs, ezúttal Pimafucort. Miután kiváltottam, elolvastam a betegtájékoztatót, amelyben az állt, hogy vigyázzunk szembe ne kerüljön, ezért szem környékére nem alkalmazható. Így aztán a szemét nem kentem be, a hólyagok még mindig ott vannak, és már nem tudom kihez forduljak.

Válasz

A leírt elváltozás a szem környékén nagy valószínűséggel allergiás eredetű. Az ekzema diagnózist azonban a gyermekgyógyászok, gyermekbőrgyógyászok nem mondják ki könnyen, minimális bőreltérés esetén. Sőt, ha az ekzema - ami az allergia egyik megjelenési formája - felmerül, megpróbáljuk az okot felderíteni, és azt lehetőség szerint a környezetből, vagy az étrendből kizárni. Ez célravezetőbb és jobb eljárás, mint kenőcsök, gyógyszerek állandó használata. Sajnos, ezt nem mindig sikerül elérnünk, habár mindenféle, allergiának tűnő elváltozásnál megpróbáljuk. Véleményem szerint gyermek-allergológussal kellene felvenni a kapcsolatot, aki gondos kikérdezéssel esetleg laborvizsgálatokkal megpróbálja kideríteni az okot. Amennyiben ez nem sikerül (3 éves kor alatt ez nem egyszerű), akkor is meg lehet kísérelni különböző diétákkal - szakemberrel konzultálva - megkeresni, hogy esetleg melyik étel okozza ezt, vagy akár a környezetben újra keresgélni (állat, növény, habfürdő, mosószer). Ha mindez nem vezet eredményre, bizony időnként gyulladáscsökkentő kenőcsöket is használni kell. A Pimafucortot a szem környékén nem használjuk.
Dr. Gömöri ÁgnesKisfiam 2,5 éves kb. 1 éve a bőrgyógyász által megállapított ekcémában szenved. a b ...

Kisfiam 2,5 éves kb. 1 éve a bőrgyógyász által megállapított ekcémában szenved. a bőrgyógyász által javasolt gyógymódok hatástalanok voltak. Az elmúlt héten a tünetei erősödtek, a sebek terjednek.   A fürdést már a minimálisra csökkentettük, és kizárólag gyógyszertári mosakodót használunk. Pár nappal ezelőtt magas zsírtartalmú tejet ivott. Lehetséges, hogy ez váltotta ki a kiütéseket? Az orvostól kaptunk egy listát a lehetséges allergizáló ételekről, de legalább 30 ételfajta volt rajta, és ez alapján nem tudom kiszűrni mi okozhatja. Szeretném megtudni, hogy lehetséges-e megállapítani pontosan, hogy mi okozza nála az ekcémát?

Válasz

Az ekzema okát, kóreredetét még pontosan nem tudjuk, arról csak feltételezések vannak. A betegség veleszületett hajlama ismert, hullámzó lefolyású jobb, rosszabb periódusokkal járó bőrgyulladás jellemzi. Állandó tünete a száraz, gyakran viszkető bőr. A viszketés oka részben a száraz bőr, részben a bőr fokozott ingerelhetősége, mely ezeknél az egyéneknél jellemző. Csecsemő és kisgyermekkorban igen nagy valószínűséggel szerepe van a folyamat beindításában  étel allergéneknek, de akár belélegzett allergén is beindíthat ekzemát. Külön csoportot képez az ún. kontakt dermatitisz, ez az ekzema azon formája amely bizonyos anyagokkal való tartós, vagy ismételt érintkezés során alakul ki. Ezek pl nyál, gyapjú, fémek, habfürdők, mosószerek, illatszerek, stb. Sajnos gyakran előfordul, hogy az előírt, sokszor számos ételféleségre vonatkozó diéta sem hozza meg a tünetek enyhülését. Ilyenkor, ha mód van rá érdemes egyéb okokat is keresni. Azt hiszem mielőtt szigorú diétát kezdenének, kisgyermeküket mutassák meg allergológusnak is, aki a ma elérhető vizsgálatokkal már néhány, de lényeges étel allergiát (tojás, tej ) laboratóriumi vizsgálattal ki tud szűrni. Az egyéb allergének vizsgálata ebben az életkorban  még ,a mai módszerekkel bizonytalan eredményt ad. Ezt 4 éves kor körül érdemes elvégezni. Azt tanácsolom, hogy addig tejet, a tojásételeket ha lehet mellőzzék. A bőrgyógyász által felírt fürdető és ápoló kenőcsöket pedig még intenzívebben használják, mert ha ezek a gyermek bőrét meggyógyítani nem is tudják, a tüneteket mérséklik. A gyógyítás az ok kiderítésével kezdődne, ezért lenne fontos az allergológiai kivizsgálás.

Dr. Gömöri Ágnes
Kislányomnál januárban diagnosztizálták az ekcémát. Január óta 2-3 hetente "magánb ...

Kislányomnál januárban diagnosztizálták az ekcémát. Január óta 2-3 hetente "magánban" járunk ellenőrzésre. A bőrét naponta kenem fürdés után a felírt krémmel, azonban a lábujján csúnya berepedezések vannak, amire már a második féle krémet használjuk eredménytelenül. A helyzet egyre rosszabb már a kéz ujjain is megjelentek a repedések, amik fájnak, sokszor fogni sem tud. Kislányom 3 éves lesz, a doktornő szerint egyetlen megoldás a mandula kivétel, viszont a gyermekorvos ellene van.
A kérdésem :hogyan döntsek a mandulával kapcsolatban és van e valami hatásos krém ami igazán használ? (Gyakran dunsztolom a lábát és a kis ujjacskáit és Claritin szirupot is kap.)

Válasz

A mandula kivételével kapcsolatban csakis gégész szakorvos vizsgálata alapján és után döntsenek. 4 éves kor alatt ez csak nagyon indokolt esetben ajánlott, főleg allergiás betegeknél - talán ezért ellenzi orvosuk is. Amennyiben kislányánál a kezelés ellenére is ennyire romlik a bőr állapota, érdemes lenne allergológiai szakrendelést is felkeresniük. Meg kellene vizsgálni ugyanis, hogy a kisgyermek mennyire allergiás, illetve szerencsés esetben még az okra is fény derülhet. Általában "hatásos" krém nincsen. Az ekcéma kezelése során a bőrjelenségek helyétől, kiterjedtségétől, az elváltozások jellegétől és annak súlyossági fokától függően, különböző erősségű gyulladáscsökkentő kenőcsöket, krémeket használnak a bőr rendszeres ápolására, a szárazság és viszketéscsökkentés mellett ugyanannál a betegnél is. Ezt tehát vizsgálat után mindig egyénileg kell eldönteni. A panaszok fokozódásakor, fellángolásakor újra és újra fel kell keresni a bőrgyógyászt.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 15 hónapos, enyhe ekcémája van ami hol elmúlik , hol előjön. Nagyon száraz a ...

Kislányom 15 hónapos, enyhe ekcémája van ami hol elmúlik , hol előjön. Nagyon száraz a bőre és babatestápolók csak rontanak a helyzeten. Szeretném megtudni van-e valami speciális (nem gyógyszer tartalmú) krém, mindennapos használatra. Az ekcémás területre szteroidos krémet kaptunk, úgy hallottam ez nagyon erős. Igaz ez? Váltani lehetne gyengébbre? Kézmosáshoz szappan helyet mit használjunk?

Válasz

Az ekcémás betegnek, legyen az gyermek, vagy felnőtt, alapvetően elég száraz a bőre, tehát igényli főleg ősztől tavaszig az állandó ápolást. Erre a gyári testápolók többnyire alkalmatlanok. Ezek sajnos tartalmaznak illatanyagokat, stabilizáló és konzerválószereket, ami még ronthat is a bőr állapotán. Létezik a gyógyszertárakban egy Cremor ad aquosum nevű készítmény, ami az ilyen bőröket szépen ápolja. Amennyiben ez nem elegendő, a bőrgyógyászok írnak fel csak testápolásra - és nem az ekcémás foltokra, hanem az egész testre - való kenőcsöt. Ezek a kisgyermekek csak ún. fürdetőkenőccsel mosakodhatnak, ill. kézmosásra is érdemes azt használni. Ez a gyógyszertárakban akár vénymentesen is kapható. Ma már a bőrgyógyászok indokolatlannak tartják az ún. "szteroidfóbiát". Az ekcémás területek gyulladt bőrére ui. sok esetben ezt kell használnunk. A ma használható szteroidok már jóval kevesebb mellékhatást okoznak, némelyik szinte minimális mellékhatással bír, ill. ezeket a szakember gyermekeknél megfelelő hígításban rendeli (kevert kenőcs). A rendelt kenőcsöt, megfelelő ideig, bőrgyógyászati kontroll mellett, nyugodtan használhatják.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó