Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiunk 12 hónapos, viszont csak kb. 8 kg, és kb. 69 cm . Időre, azaz kilenc hónapra szüle ...

Kisfiunk 12 hónapos, viszont csak kb. 8 kg, és kb. 69 cm . Időre, azaz kilenc hónapra született (születésekor 2,9kg. és 48cm volt). Jelenleg zajlik az elválasztás, már csak napi egyszer szoptatom. A legutóbbi orvosi viziten a doktornő azt javasolta, hogy próbáljunk egy hónapig kalóriadúsabb ételeket adni neki (pl. tejet tejszínnel keverve), és ha egy hónapon belül nem történik változás, akkor konzultáljunk táplálkozási szakemberrel, ill. el kell végezni néhány tesztet. A kérdésem az lenne, milyen tesztek várhatók? És egyáltalán mi lehet a baj? Baj van-e egyáltalán? (Nekem úgy tűnik, a méretein kívül minden rendben a babával, időben mászott, a bútorokba kapaszkodva mászkál, néhány másodpercig önállóan áll, sok mindent megért). Talán még annyit leírnék, hogy én 170 cm vagyok, sovány testalkatú, a férjem pedig 165 cm, de ebben a korban még ő is magasabb és nehezebb volt, mint most a kisfiunk.

Válasz

Kisfiúk sajnos valóban mind súly-, mind hosszfejlődésében el van maradva.. Nemhogy korosztálya átlagától, hanem az elfogadott legalacsonyabb határoktól is (71.7 cm, 8.43 kg). Hogy ennek mi az oka, kiderítendő. Ehhez vizsgálni, látni kellene a gyermeket, ismerni a táplálkozását, anyatejen kívüli ételeit és adagjait is. Valóban gondos és kalóriadús -roboráló - táplálásra van szüksége a babának, habár ez nem feltétlenül tejszint jelent. Magyarországon ezt nem is tartják csecsemőnek való tápláléknak. Amennyiben kisfiúk a következő hónapokban sem éri el a fejlődésben korosztálya átlagát, bizony a kivizsgálás indokolt. Arra sajnos nem tudok válaszolni, hogy abban az országban, ahol élnek, ilyen estekben milyen protokollt követnek. Nyilvánvalóan azonban ott is a cukor-, zsír-, fehérjeemésztési zavarok és az ételallergiák kizárására irányuló vizsgálatokat végzik el. Mindeközben, ha indokoltnak látszik, a gyomor-és bélmozgási zavarokat, az esetleges parazitás fertőzéseket és felmerülő egyéb anyagcsere- és genetikai eltéréseket vizsgálják, ill. zárják ki. Ezek után a gyermekek megkapják a megfelelő terápiát, gyógytápszert, esetleg, ha az eredmények jók, csak roboráló diétás tanácsokat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 6 hónapos,3500gr-mal született, de most csak 4750gr.A háziorvos szerint ilyen vékony ...

Kisfiam 6 hónapos,3500gr-mal született, de most csak 4750gr.A háziorvos szerint ilyen vékony alkatú, és én nagyon aggódó anyuka vagyok. Az oltásait már majdnem mind megkapta, nyugodt, csendes baba, az éjszakákat átalussza, már kúszik.2 hetes korában perinatális infectióval kórházban kezelték, de a kontroll vizsgálatok mindent rendben találtak. Még szopik, de pótlásnak kap tápszert, most kezdjük a főzelék bevezetését. A kérdésem az, hogy valóban nem kell aggódnom, vagy jól látom, hogy pici a baba. Ha igen, mit tegyünk, kell-e valahová elvinnünk őt.

Válasz

A csecsemő méretének (súly és hossz), testi fejlődésének megítélésekor valóban figyelembe kell vennünk öröklött adottságait is, tehát a szülők méreteit is látnunk kell, vagy akár kikérdezzük a szülőket, hogy van-e tudomása arról, hogy csecsemőkorban ők hogyan fejlődtek. A baba testi fejlődésének, súlyának, hosszának értékeit az erre a célra készített táblázaton megkeressük, és így pontosan meg tudjuk mondani, hogy az átlag alatt, ill. fölött van-e, és mennyivel. Az Önök babájának hosszát nem ismerem, így azt sem, hogy ő egy hosszú, sovány testalkatú, vagy egy viszonylag gömbölyű, pici csecsemő. Más megítélés alá esik az a helyzet, ha a csecsemő lefogy, és emiatt alacsony a súlya. Mindenesetre kisfiuk súlya korához és születési súlyához képest kifejezetten alacsony, kb. egy 3 hónapos csecsemő súlyának felel meg. Én megmutatnám a babát gasztroenterológusnak, hogy az esetleges emésztési-, felszívódási- vagy anyagcsere problémák kiderüljenek. Az is előfordulhat, hogy a szülő azért kisebb és vékonyabb, mert gyermekkorában, esetleg később is, nála is fennálltak ezek a problémák, csak nem tudott róla. Amennyiben a vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, a szakorvos diétás (roboráló) tanácsokat, ill. megfelelő tápszert adhat.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó