Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Hasfájós a korababa

Az én kisfiam 32. hétre született, eddig semmi baj nem volt vele, csak akkor kelt fel, ha éhes volt, pedig azt mondják, hogy a kisfiúk hasfájósak. Én nem vettem észre. Eddig. Igazából tegnap vettem észre, hogy nem tud kakilni és nagyon emelgeti a lábát és láttam, hogy szenved, nagyon sajnáltam őt, szombat óta nem kakilt. Tegnap vettem neki glicerines kúpot, nagyon sokat kakilt tőle. Viszont ma megint látom rajta, hogy szenved, és nagyon emelgeti a lábát, meg nyög nagyon hangosan. Nagyon sajnálom őt. Lehet, hogy hasfájós lesz mégis?

Ma két hónapos és csak anyatejet eszik. A védőnő azt mondta még kicsit régebben, hogy az természetes, hogy nem kakil mindennap, és hogy még az egy héten egyszer is belefér, de ha ő mindennap szokott… Akkor talán neki nem az. Vagy én gondolom rosszul?

A kúptól kicsit hígabbat kakilt, de amúgy krémes állagú és sárga szokott lenni. A tornáztatást csináltam neki, néhányat pukizott csak, volt, amikor kirántotta a kezemből a lábát és ő húzta fel magának a hasáig. Az Espumisan csepp meg annyira gyógyszernek hangzik, nem gáz,ha már most gyógyszerhez nyúlok? Van itthon Mecsek baby tea, az nem jó?

hungigi

Válasz

Hungigi, semmi gond nincs. A kizárólag anyatejes babáknál ez teljesen természetes jelenség, úgy ennyi idősen jut el arra az érettségre a bélrendszerük, hogy már tökéletesen bontják az anyatejet. Ez azt jelenti, hogy abból alig marad salakanyag, és egy kiadós székelésre elegendő adag összegyűjtésére akár több napra is szükség lehet. Vagyis a védőnőnek van igaza.

Születésük után a babák azért kakilnak olyan gyakran, mert még nem tudnak megbirkózni az anyatejben lévő laktózzal és ez tulajdonképpen meghajtja őket. Mikor beérik a bélrendszerük, már nem tudja meghajtani őket. Ezért fordulhat elő az, hogy a mindennap kakiló gyerek egyszer csak több napig nem kakil. Az alapján, amit leírtál, a kisfiad széklete tökéletes anyatejes székletnek hangzik. Nem kell aggódni, a glicerines kúpra egészen biztosan nincs szükség. Ha a szél nagyon tekerné a pocakját, akkor több mindent tehetsz.

1. adhatsz neki minden étkezéskor 5 csepp espumisan cseppet: ezt adni azért nem „gáz”, mert nem jut át a véráramba, hanem a bélben köti meg a gázokat, és maradéktalanul kiürül a bélsárral.

2. masszírozhatod a pocakját, és tornáztathatod a lábaival (mellúszás lábtempója visszafelé).

3. rakhatsz valami meleget (pl. melegítőpárnát) a hasára, az jól lazítja a feszülő pocakot.

Az igazából kólikás babák nem érik be a nyögéssel, általában keményen üvöltenek a hasfájástól. Szóval, ne aggódj, a kisfiad remekül boldogul az anyatejjel az elmondottak alapján. Ez most egy átmeneti időszak, legkésőbb a szilárd ételek bevezetésével el fog múlni.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Koraszülött baba mozgásfejlődése

Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy 35. hétre, 2240g-mal született a kislányom novemberben, vagyis most négy hónapos. Az mennyire számít "normálisnak" hogy még nem igazán mozog? Pl. a fejét hason fekvésben nem tudja még kiemelni. Forgatja, de kb egy percen belül üvöltve tiltakozik. Minden nap megpróbálom vele gyakorolni, de sok előrelépést nem látok. Ha karban tartjuk, akkor viszont már szépen tartja a fejét.

Születésekor nem tudok beavatkozásról, a légzése első perctől önálló volt. Ha a mozgásában nincs változás, kihez fordulhatok?

ribizli85

Válasz

Az remek jel, hogy már forgatja a fejét és hogy karban tartva meg is tudja tartani, ez azt mutatja, hogy már alakulóban van a nyaki tónus, erősödik az izom! Még nyugodtan lehet várni egy jó hónapot, hiszen kb. ennyivel korábban született. Lehet próbálgatni-gyakorolni, de ha nagyon nem tetszik neki, nem kell erőltetni, ki fog alakulni ez a készség nála hamarosan.

Ha ennyi idő elteltével sincs változás, első körben a házi gyerekorvoshoz kell fordulni, és ha szükséges, ő fogja megmondani, hogy melyik fejlesztés lenne a legjobb (pl. Dévény-módszer vagy Pető-módszer). De remélhetőleg erre nem lesz szükségetek az elmondottak alapján.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Nővérem tegnap vesztette el kéthónapos kisfiát bölcsőhalálban. Hasonfekve aludt , a kér ...

Nővérem tegnap vesztette el kéthónapos kisfiát bölcsőhalálban. Hasonfekve aludt , a kérdésem az , hogy összefügg-e a születése körülményeivel ? Elhúzódó szülés után 5-ös apgarral született , 6 napig a koraszülött osztályon gondozták de ezután hazamehettek. Semmi problémájuk nem volt , amíg ez a tragédia meg nem történt.

Válasz

A hirtelen/váratlan bölcsőhalál máig tisztázatlan kórokú tragédia. Alapvetően akkor lehet erről beszélni, ha minden szóba jövő betegséget - mint oki tényezőt - kizártunk.
Ugyanakkor ismereteink a korábbiakhoz képest bővültek, tudunk olyan rizikótényezőkről, amik a bölcsőhalál esetleges előfordulásában szerepet játszhatnak. Ezek lehetnek szülői (családi) tényezők, illetve a gyermeket érintők, és ezek között feltétlen szerepelnek a születés (szülés) körülményei, valamint önmagában a koraszülöttség is. 
Tehát a konkrét kérdésére igennel kell válaszolnom, azonban ez még nem jelent teljes és elégséges magyarázatot. 
Újabb gyermek születése esetén komoly gondot kell fordítani a terhesség igen gondos ellenőrzésére, azután a megszületett gyermek részletes kivizsgálására. A szülők számára már van lehetőség a csecsemő otthoni észlelésére alkalmas monitor beszerzésére, kölcsönzésére, illetve - és ez igen fontos - a szülőknek előre fel kell készülniük esetleges vészhelyzetek azonnali ellátására. Ma már több gyermekintézményben van ilyen bölcsőhalál megelőzési program, amelynek keretében adottak a kivizsgálás lehetőségei, illetve van mód a szülők képzésére is.
Dr. Péter György

Kisfiam lassan betölti a 16. hónapot. Problémánk a következő. kb. 5 hónapos volt amikor e ...

Kisfiam lassan betölti a 16. hónapot. Problémánk a következő. kb. 5 hónapos volt amikor egyszer csak elkezdett sírni szinte teljesen elkékült és nem vett levegőt elég hosszú ideig. Ezt volt úgy hogy többször is megcsinálta egy nap anélkül , hogy valami különös dolog történt volna. Sokszor az egyik percről a másikra történt. Akkor a gyermekorvosunk elküldött kivizsgálásra de ott semmi különöset nem állapítottak meg.  Balázs azóta ezt a lilulós sírást mai napig nem hagyta abba. Voltunk már másik gyerekorvosnál azt mondta , hogy "hiszti". Elég hasfájós volt úgy 9 hónapos koráig és azt figyeltem meg hogy tényleg gyakrabban fordul olyankor elő ha fáj a hasa. Meg amikor a foga jön is sűrűbben fordulnak elő ezek a  lilulós sírások. A gyerekorvos és a védőnő tanácsára próbáltuk kizökkenteni a sírás alatt , de nem nagyon sikerült. Javasolták a pohár vizet , de mire elérünk a fürdőszobáig általában már fellélegzik. Az egyik orvos megnyugtatott hogy a természetes reflex miatt előbb utóbb úgyis vesz levegőt nagy baj nem történhet. Azért, ha bárhol előfordul ez az esemény szinte mindenki frászt kap - főleg ha nem tudja miről van szó. Balázs ugyan 35 hétre született 2,96 kg volt a súlya. Szerencsére nem került inkubátorba, de lehet , hogy nem elég érett a tüdeje és emiatt csinálja? Ki fogja ezt nőni, mert nem szeretném ha később fegyverként használná!? Érheti őt emiatt valami károsodás? Egyáltalán miért csinálja ezt? Balázst a mai napig szoptatom , de gondolom ezzel kapcsolatban nem sok összefüggés lehet.

Válasz

A kisfiánál előforduló állapotot régebben un. affektív apnoénak nevezték. Nagyobb csecsemőknél és kisdedkorban észlelhető, tehát 6 hónapostól 4 éves korig. Ez egy eszköz a környezet feletti uralom megszerzésére, mely akkor kezd kialakulni, amikor a kicsi  el akar érni dolgokat, helyzeteket, babusgatást, de nincs meg hozzá a szükséges motoros készsége( járás, beszéd), ereje, gyakorlata, ismerete. Tehát hevesen, látványosan kifejezi haragját, csalódottságát a környezete felé. Természetesen, ha valamilyen testi baj még fokozza a rossz közérzetét (hasfájás, fogzás), nyilván még türelmetlenebb. A légzésvisszatartás ijesztő látvány, elkéküléssel , megfeszüléssel járhat, de ritkán jut el eszméletvesztésig. Ha ez bekövetkezik, még un. rángógörcs is jelentkezhet. Semmi köze tehát ennek a dolognak a légzőrendszer, a tüdők állapotához. Amennyiben ez gyakran ismétlődik, természetesen gyermekgyógyászati, neurológiai kivizsgálás szükséges, ahogy ez Önöknél is megtörtént. Ha ez eredmények negatívak, teendőjük a következő: lehetőleg ne reagáljanak a zsaroló magatartásformára, csak akkor avatkozzanak be, ha már szükséges, határozottan zökkentsék ki ebből az állapotból a gyermeket, ha elkerülhetetlen, alkalmazzanak erős ingert, ráfújást, akár hideg vizet. Sokszor fordul elő, hogy a gyermek, látva az előkészületeket, már elkezd levegőt venni. Önöknél is bekövetkezik ez már a fürdőszoba előtt. Ha okosan, jól kezelik ezt a helyzetet, tehát az Önök szülői aggodalma miatti engedékenység ezt nem erősíti meg, ez el fog maradni, meg fog szűnni. Késői károsodást ez nem okoz, táplálkozással tehát nincs összefüggésben.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó