Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Mint ismeretes, a szemet az UV sugárzástól védeni kell, különösen hegyvidékeken, havas t ...

Mint ismeretes, a szemet az UV sugárzástól védeni kell, különösen hegyvidékeken, havas területeken, hiszen erős, gyakori terhelés esetén akár melanoma is kialakulhat a szem ideghártyáján.
Kérdésem: kis gyerekeknél (pl. néhány hónapos babánál) miként védekezhetünk egy téli, 1-2 hetes hegyvidéki kirándulás alkalmával az UV sugárzás ellen?
Adjunk-e a gyerekre UV szűrős síszemüveget, v. napszemüveget, v. elegendő a siltes sapka is ilyenkor?

Válasz

Az UV sugárzásnak elsősorban az UVB komponense igazán veszélyes. Ez felelős a rosszindulatú bőrelváltozások, a jól látható kötőhártya gyulladás (kvarclámpa) kialakulásáért. Azonban a kevésbé veszélyesnek tartott UVA sugárzás is károsodást okoz, mégpedig a szemlencsehomályt-szürkehályog kialakulását idézi elő. Ma már ez gyógyítható- lencse eltávolítás-műlencse-, de jobb ezt megelőzni. Az utóbbi évtizedekben vált ismertté, hogy a szervezetünket ért UV sugárzás az élet során összeadódik, úgy mint a röntgen-sugárzás is. Tehát már a kisgyermek szemét is óvni kell, főleg nyáron, vízparton ill. a havas magaslatokon. Magyarországon azonban nehéz az UV sugárzás ellen valóban védő gyermek szemüveget kapni. A játékos-divatos szemüvegecskék pedig sötét üvegeikkel inkább ártanak -ha nem UV szűrők- mivel a pupillát kitágítják, így a lencséhez több káros sugarat engednek. Tehát tanácsos már kicsi gyermeknek is jó minőségű sí szemüveget beszerezni. A szemben kialakuló melanóma és a fényhatás között nem egyértelmű az összefüggés.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?