Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam 18 hónapos korában volt egy komplikált lázgörcse.
Az eset röviden: éjszaka 3 ...

Kisfiam 18 hónapos korában volt egy komplikált lázgörcse.
Az eset röviden: éjszaka 38 fokos láza volt (sem előtte, sem utána nem volt semmilyen betegségre utaló jel), kapott lázcsillapító kúpot. Szépen lement a láza. Egész délelőtt láztalan volt, jókedvű. Hírtelen levert lett (mivel az alvás idő közeledett, azt hittük csak álmos), lefektettük, 37,2 volt a hőmérséklete, kapott egy fél lázcsillapító kúpot. Pár perc múlva jobbra felfelé kiakadt a szeme és enyhén elkezdett rángatózni. Mentőt hívtunk. A mentősök adtak neki Stezorid-ot, de nem használt, lélegeztetni kellett. A kórházban 3 napig volt lélegeztető gépen. Ez alatt egyszer volt láza (39 fok), de nem történt semmi. Másfél hétig volt kórházban, alaposan kivizsgálták, de nem tudták megmondani, hogy mi a baja, mi okozta a lázgörcsöt. A kérdésem az, hogy előfordulhat még? Tényleg kinőheti? Megelőzhetjük? Most megy óvodába, elkerülhetetlenek lesznek a betegségek.

Válasz

Ugyan az eset leírásában nem mindent értek pontosan, de ami a kérdése lényegét illeti, a következőket mondhatom (írhatom):
Akinek egyszer már volt lázas görcse, annak általában esélye van annak ismétlődésére, de ez nem azt jelenti, hogy az feltétlen bekövetkezik.
Valóban a kor előrehaladtával az ismétlődés esélye csökken, tehát ahogy jelezte, "kinőheti."
Mit lehet tenni? Elsősorban tisztában kell lenni a dologgal, és adott esetben - bár tudom a szülőnek ez roppant nehéz - igen megfontoltan és felkészülten segíteni kell a gyermeken: elsősorban a megelőzést illetően a szükség esetén igen gondos gyógyszeres - általában paracetamol tartalmú szerrel való - lázcsillapítás mellett a fizikális módszerek: törzsborogatás,
kíméletes hűtőfürdő alkalmazása.
Többszörös lázas görcs esetén szóbajön már megelőzésképpen bizonyos nyugtató hatású készítmények adása. De ezt pontosan meg kell beszélni a gyermek kezelő orvosával, esetleg gyermek-neurológussal.
A görcs oldására akut helyzetben - és a szülő által is alkalmazhatóan - a végbélbe juttatott nyugtató hatású készítmények megfelelőek. (Egyike azoknak az Ön által említett.)
De! És itt fontos az, amit az eset leírásában nem teljesen érthető számomra: volt, lehetett-e  esetleg összefüggés az említett szer beadása illetve légzésleállás között. (Én ezt nem állítom, de ez feltétlen megfontolandó.) Ugyanis akkor nehezen ajánlható ilyen jellegű szer szülők által történő alkalmazása. Ez utóbbi kérdés miatt - ha eddig ebben nem kaptak a lehetőségekhez mérten kielégítő választ - javaslom, forduljanak a gyermeküket ellátó intézet szakembereihez. Így közösen meg lehet beszélni, hogy tényleges görcs ellátása esetén Önöknek mi lehet és mi legyen a tennivalójuk.
Utoljára: az óvónőknek a történtekről feltétlen tudniuk kell, hogy készek legyenek az azonnal lázcsillapításra.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?