Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A barátnőm lisztérzékeny és meg szeretném tudni, hogy ez a "betegség" továbbö ...

A barátnőm lisztérzékeny és meg szeretném tudni, hogy ez a "betegség" továbböröklődhet- e a gyermekeimre, mert ez a betegség először a nagyapjánál alakult ki, utána az édesapja örökölte mint elsőszülött gyermek-mert az öccse nem az- és az én barátnőm is örökölte, de csak ő örökölte, a testvérei nem. Tehát: van rá esély, hogy nem öröklődik ez a rossz tulajdonság tovább, vagy nekünk is az elsőszülött gyermek örökli majd ezt a tulajdonságot.

Válasz

A coeliakia genetikailag determinált betegség, azonban megnyilvánulásában a genetikai tényezők mellett környezeti eredetűek is szerepet játszanak. Az arra fogékony egyénekben a gluten - lisztfélék - bevezetése váltja ki a vékonybél bolyhainak károsodását, amely azután több másodlagos következménnyel is jár.
Az első fokú rokonoknál a megnyilvánulási arány néhány százalék. 
Válaszom tehát az, hogy van esély arra, hogy nem öröklődik, de nem is zárható ki. Nem biztos, hogy az első szülöttség ebben az értelemben nagyobb kockázatot jelent.
Idézőjelbe tette, hogy "betegség". Bár megfelelő, gondos diétával tünetmentessé tehető, de azért ez bizony egy komoly betegség.
Dr. Péter György  
2004.05.10


2002.07.07

Kisfiam 15 hónapos, az orvos vérvizsgálat alapján nem tartja kizártnak a lisztérzékenysé ...

Kisfiam 15 hónapos, az orvos vérvizsgálat alapján nem tartja kizártnak a lisztérzékenységet. Önök az egyik válaszukban azt írták, hogy a lisztérzékenység és a cöliákia ugyanaz. Más írásokban és az orvosunk szerint azonban az első kinőhető, a második nem; lisztérzékenységben megjelenik a jellemző ellenanyag a vérben, a másikban csak a biopszia ad biztos diagnózist, mert nincsenek meg ezek az ellenanyagok. Marci fiam elő van jegyezve biopsziára, az eredmény nem tudom mikor érkezik meg, de azért megkérdezem önöket, hogy bár Marci jó pár tünete stimmel a lisztérzékenység tüneteivel, amit a legjellemzőbbnek mondanak, a testsúly növekedésének megállása, illetve rossz közérzet, ezek nem jelentkeztek. Kisfiam 12 kg, vidám, huncut, érdeklődő, kicsit dundi gyerek. Ennek ellenére fennállhat nála ez a betegség? Érdekelne még az is, hogy más betegség tünetei esetleg lehetnek-e a lisztérzékenység tüneteihez hasonlóak?

Válasz

A coeliakia felszívódási zavarok körébe tartozó betegség, melynek lényege a különböző gabonafélékben - búza, rozs, árpa, zab - levő fehérje, a gliadinnal szembeni allergia. Máskén fogalmazva: gluten-szenzitiv enteropathia. 
Tulajdonképpen immun-pathológiai alapú betegség, a bél boholyzata elpusztul, így a felszívó felület csökken. (Esetenként más típusú felszívódási, és táplálék-allergia is, pl. tej-allergia is társulhat hozzá.)A gabonafélékkel, liszttel történő táplálás bevezetése idején, tehát általában a késő csecsemőkorban kezdődnek tünetei: a fejlődés megtorpan, esetleg visszaesik, a gyermekek hasa puffadt, elődomborodó, és ez jellegzetesen eltér az egyébként sovány alkattal, mellkassal illetve orcákkal. A gyermek sápadt, vérszegény, rossz kedvű. A széklet nagy tömegű, bűzös, esetleg zsírfényű.
Laboratóriumi vizsgálatoknál különböző hiányállapot jelei észlelhetők: vérszegénység, vashiány, a vérfehérjék és immunglobulinok csökkent szintje, esetleg egyéb szervi működési zavarok. Ugyancsak elmaradást mutathatnak a csontosodási folyamatok, melyeket röntgen vizsgálattal lehet diagnosztizálni.
Hasonló képpel járhatnak egyéb felszívódási zavarok, anyagcsere betegségek. Ezen kívül bizonyos tüneteiben hasonlíthat egyéb sebészeti, krónikus belgyógyászati betegségekhez.
Diagnosztizálni alapvetően a bél-biopsiával lehet. Nincs két típusú coeliakia.
A vérben levő ellenanyag is adhat alapos gyanút, azonban mivel az egész életre vonatkozó diagnózis ez - még egyszer hangsúlyozom - biopsiával lehet és kell megerősíteni. Természetesen a labor leleteknek illeszkedniük kell a klinikai panaszokkal, tünetekkel.
A megalapozott diagnózis esetén életre szólóan speciális - lisztmentes - diétát kell tartani.
Tehát véleményem szerint bizonyos értelmi zavar lehet az, hogy csupán ellenanyaggal igazolható esetekben a coeliakia gyógyul, míg biopsiával diagnosztizált esetben kell tartós betegségre számítani.
Dr. Péter György  

A lisztérzékenységet csak béltükrözés, és biopsia által lehet kimutatni, vagy van egyé ...

A lisztérzékenységet csak béltükrözés, és biopsia által lehet kimutatni, vagy van egyéb mód is?

Válasz

A lisztérzékenység vizsgálatára ugyan van egyéb, a vérből végezhető módszer is, azonban a diagnózis kimondásához, megerősítéséhez, napjaink szakmai gyakorlata alapján szükséges a bélminta szövettani vizsgálata is. Ehhez pedig azon a bizonyos beavatkozáson keresztül vezet az út. 
Tehát a válaszom igen, kell a mintavétel. Klinikai gyanú alapján, előzetes laboratóriumi vizsgálatok illetve esetleg a már vérből végezhető teszt után.
Dr. Péter György

Egyik ismerősömnek 11 hónapos a kislánya. Mivel nem fejlődik fizikailag rendesen (csak ...

Egyik ismerősömnek 11 hónapos a kislánya. Mivel nem fejlődik fizikailag rendesen (csak 6,5 kg-os) indultak el Kolozsvárra , ahol megállapítottak nála egy kezdetleges gyomorfekélyt, liszt és tejérzékenységet. A belek is Candida gombával fertőzöttek. 
A fekélyre Maaloxot szedett egy ideig és különleges diétán él már lassan két hónapja (az étvágya kitűnő), ennek ellenére nem fejlődik megfelelően éppen csak egy-egy kicsit hízik majd ismét fogy (állandóan ingadozik, de a végeredmény nagyon kevés).
Viszont szellemileg nagyon szépen fejlődik.
 A kérdésünk az lenne , hogy ebben az esetben továbbra is csak egy szigorú diéta segíthet vagy lenn-e e más gyógyszeres kezelésre is lehetőség.

Válasz

Amennyiben a 11 hónapos 6,5 kg-os kislánynál a kivizsgálás során megállapították a lisztérzékenységet, annak szinte természetes velejárója a tejcukor érzékenység és egyéb felszívódási zavarok. Azért ilyen kicsi és rosszul fejlett e gyermek, hiszen a betegség következtében elpusztulnak a bélbolyhok, amelyekben enzimek vannak és ahol nagy felületen a felszívódás zajlik. Természetesen ekkor elpusztulhat a normál bélflóra is, helyét kórokozó baktériumok, gombák vehetik át, mint ahogy ez ennél a kislánynál is kiderült. Ez tovább rontja az emésztést fokozza a hasmenést. Természetesen a fentiek a diéta nélküli állapotot jellemzik. Lisztérzékenységben az elsődleges a nagyon szigorú gabonamentes (búza, rozs, árpa ) étrend és természetesen a beteg aktuális állapotának megfelelő kiegészítő kezelés és roborálás. A diétát legalább 2 !! évig tartani kell ahhoz, hogy a bélbolyhok regenerálódjanak- persze a fentiek értelmében később is folyamatosan- közben és ekkor ellenőrző vizsgálatok történnek. (bélbiopszia amely során a bélből kis szöveteket vesznek és értékelik szövettanilag ) Természetesen megfelelő diétával és kiegészítő kezelés mellett lassan megindul a gyógyulás, gyarapodás, de sajnos 1-2 hónapon belül ilyen állapotból, ahogy ezt Önök is észlelik, nehezen. Ehhez rengeteg türelem és kitartás kell, mivel mai tudásunk szerint a lisztérzékenység ha kialakul életre szóló állapot, nem gyógyítható. Léteznek Magyarországon liszt érzékenyeknek diétáskönyvek, sok-sok recepttel ezeket érdemes beszerezni, valamint van Budapesten a II. kerületben  a Margit krt-on egy malomipari szaküzlet, ahol gluténmentes liszteket, tésztákat, pékárut lehet kapni.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 9 hónapos és nagyon gyakran van sok apró piros kiütés a bőrén: a füle mögöt ...

Kislányom 9 hónapos és nagyon gyakran van sok apró piros kiütés a bőrén: a füle mögött, az állkapcsán és a nyakán. A gyerekorvosunknak már többször említettem, de nem tulajdonított különösebb jelentőséget neki, én viszont aggódom, mert annyiszor hallani allergiás gyerekekről. Egyáltalán, honnan tudhatom, hogy a baba allergiás valamilyen alapvető dologra (pl. tej, liszt, glutén)? Egyébként korához képest is igen fejlett és ügyes kislány.

Válasz

Csecsemőkorban az arcon, testen megjelenő, apró kiütéseknek számos oka lehet. Pl.: a meleg, érzékenység a fürdető-, bőrápoló szerekre, mosó-, öblítőszerekre. A száj körül bizonyos ételek után (paradicsom, citrusfélék), és valóban okozhatja a szervezet egészét érintő allergiás hajlam, amely ún. atópiás dermatitisben nyilvánulhat meg, több válaszomban is írtam róla, az ok-okozati összefüggés azonban ilyenkor sem egyértelmű. Az ételallergének közül a tej- és lisztérzékenység nemcsak bőrtünetet okoz, sőt az utóbbi főleg nem azt, hanem hasmenést, emésztési- és fejlődési zavart. Ha indokolt, ezeket ma már laboratóriumi vizsgálatokkal ki lehet deríteni. Egyrészt kimutatható a kisgyermekeknél a vérben az allergiás reakciókban részt vevő immunglobulin-E emelkedett szintje, másrészt még specializáltabb vizsgálatokkal az egyes ételallergénekre specifikus ellenanyagok szintje is. A liszt (uaz mint a glutén!) érzékenyeknél a bélből szövetmintát is vesznek a még pontosabb diagnózishoz, ill. a kontrollvizsgálat során az aktuális állapot megítéléséhez. A tejérzékenység diéta mellett 4-5 éves korra általában szelídül, megszűnik. A lisztérzékenység életre szól. Ugyanígy az olajos magvak és a hal allergia is megmarad egész életen át. 2-3 éves korig nem ritka a citrusfélékre, paradicsomra adott allergiás válasz sem.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó