Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Húgom kisfia 15 hónapos, eddig 3-szor szopott naponta, most viszont hirtelen nem akar tovább ...

Húgom kisfia 15 hónapos, eddig 3-szor szopott naponta, most viszont hirtelen nem akar tovább szopni, ami nem lenne nagy gond, ha húgomnak nem lenne túl sok teje, de sajnos feszülnek a mellei. Mit lehet ilyenkor tenni? Fejjen le egy kicsit? Mikorra várható, hogy elapad a tej?

Válasz

Valóban a fejés a megoldás, de mindig csak annyit fejjen, amennyitől éppen megkönnyebbül. Nagyon vigyázzon, hogy ne hordjon szoros melltartót, mert, ha bevágnak a pántok, ebben az állapotban nagyon könnyen begyulladhat a melle. A jeges borogatás is jót tesz: egy zacsi mirelit zöldséget tekerjen be egy textilpelenkába, és tartsa a mellén. Nem tudom megjósolni, hogy mikorra apad el a teje, de  - ha nem fej túl sokat - néhány nap múlva már nem termelődik annyi, mint amikor még szopott a kicsi.

Sződy Judit


Feleségem főzelékes hozzátáplálás mellett döntően még szoptatja 7 hónapos kislányunk ...

Feleségem főzelékes hozzátáplálás mellett döntően még szoptatja 7 hónapos kislányunkat. Tegnap fájt az egyik melle, és 37,7 C°-os hőemelkedése lett. A nőgyógyászati ambulancián kezdődő mellgyulladást diagnosztizáltak és a PROSTAPHLIN kapszula 4x1 adagban való szedését írták elő. Állítólag lehet mellette folytatni a szoptatást, nincs káros hatása a babára.
A gyógyszerész viszont figyelmeztetett minket, hogy esetleg penicillin érzékennyé teheti a babánkat ez a gyógyszer, ha a szedése alatt is folytatódik a szoptatás. A gyógyszer leírása is azt írja, hogy szoptatós anyák csak nagyon indokolt esetben szedhetik ezt a gyógyszert. Tanácstalanok vagyunk, hogy szedheti-e feleségem a gyógyszert szoptatás mellett. A tápszerre való ideiglenes áttéréstől ódzkodunk, nehogy a kezelés után (40 kapszula elvileg 10 nap alatt fogyna el) a kisbabánk már ne akarjon szopni. Más, természetes módszer, mint pl. a mell jegelése elégséges lehet-e a gyulladás megszüntetéséhez ?

Válasz

A mellgyulladás kezelése elsősorban nem gyógyszeres. Antibiotikumhoz csak akkor szoktunk folyamodni, ha nagy a baj (tartós láz, influenza szerű érzés, levertség stb.) A lényeg a minél gyakoribb szoptatás az érintett mellből, méghozzá különböző testhelyzetekben ( ülve, fekve, madonna - ill. hónaljtartásban). Arra kell törekedni, hogy a beteg mellből minél jobban kiürüljön a tej. Ezt régen fejéssel oldották meg, de kiderült, hogy a fejéssel járó nyomkodás, masszírozás inkább árt a gyulladt területnek, ha nem nagy szakértelemmel csinálják. Most inkább azt ajánljuk, hogy minden szoptatást a gyulladt mellel kezdjen a kismama, és csak utána tegye át a babát a másik mellre. Szoptatás közben - beolajozott ujjakkal - simítgassa a mellét a baba szája felé, ezzel is segítve a tej
ürülését. Szoptatás előtt nagyon hatékony a meleg borogatás, mert ettől jobban ürül a tej. Szoptatás után egy tíz perces hideg borogatás csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot.
Néhány nap alatt rendeződni szokott a probléma. Nagyon fontos azonban, hogy a szoptató anya kerülje a szoros ruhadarabokat, szűk melltartót, széles pántú hátizsákot, mert ezek is okozhatnak tejcsatorna-elzáródást, amiből mellgyulladás alakulhat ki.
A gyógyszerről annyit: azt, amiről írtál, nem ismerem. Maripent vagy Semicillint szoktak ilyenkor adni, ezek nem ártanak a babának. A kúrát végig kell szedni, hogy a kórokozók teljesen eltűnjenek a szervezetből. Ha félbehagyja a gyógyszer szedését, a bacik ellenállóvá válhatnak a gyógyszerrel szemben, és csak egy erősebb antibiotikummal lehet őket kiirtani.

Sződy Judit


Az utóbbi 2 hétben háromszor is begyulladt hol egyik, hol másik mellemben 1-1 tejmirigy, ami ...

Az utóbbi 2 hétben háromszor is begyulladt hol egyik, hol másik mellemben 1-1 tejmirigy, ami iszonyatos fajdalommal jár. Nem értem mi oka lehet, 8 hónapos kislányom ugyanolyan gyakorisággal és intenzitással szopik, mint eddig.  Még antibiotikumot emiatt nem kellett szednem, fejéssel és borogatással sikerült "meggyógyulnom". Nagyon gyanúsnak tartom gyermekem jól irányzott rúgásait, amit mindig oda kaptam, ahol később kialakult a gyulladás. Lehetséges-e, hogy  ezek a rúgások megtörnek egy tejcsatornát és emiatt van a gond?

Válasz

Rátapintottál a lényegre. A tejcsatorna elzáródást egész kicsi szöveti sérülések is okozhatják: egy szűk melltartó, egy erősebb nyomás, egy hancúrozás a gyerekkel. Nekem pl. a hátizsákom pántján lévő csat okozott ilyen fájdalmas csomókat. Sajna, nem jöttem rá az első alkalommal, pedig nagyon is kézenfekvő a dolog. Szóval: csak finoman a hancúrozással!

Sződy JuditX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó