Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Azt hallottam, hogy kisbabáknak a bőre annyira érzékeny, hogy még árnyékban is ajánlatos ...

Azt hallottam, hogy kisbabáknak a bőre annyira érzékeny, hogy még árnyékban is ajánlatos napozókrémmel bekenni. Kisfiam 5 hónapos. A baba-napozókrémeken azt olvastam, hogy 6 hónapos kortól ajánlják. Létezik-e speciális krém 6 hónapnál fiatalabb babáknak, vagy inkább árnyékban nem szükséges krémezni? 
Meg azt is szeretnem megkérdezni, hogy meddig kell sapkát adni a csecsemőkre? Nyáron árnyékban vagy babakocsiban is szükséges még az 5 hónapos csecsemőmre a sapka adása?

Válasz

Véleményem szerint az 5. hónapos babának a 6 hónapos kortól használható naptejeket már a bőrére kenhetik. Én úgy szoktam ajánlani, hogy kellő óvatossággal kezdjék a használatát. Kb. 2-3 alkalommal csak a baba karjait vagy lábszárait kenjék be vele. Először tartózkodjanak árnyékban, majd 1-2 alkalommal napfényen. Ha semmilyen bőrelváltozást nem tapasztalnak, kenhetik ezt a baba egész testére is. Nem tudok külön, ilyen kis csecsemők számára készült készítményről. Napon azonban lehetőleg még így se tartózkodjanak 11 és 14 óra között. Gondoljanak arra, hogy a félárnyékban is van szórt fény, így a nyár eleji hónapokban ott is szükséges a fényvédelem. A vízparton pedig teljes árnyékban is erős lehet az UV sugárzás. Napfényben sapkát célszerű adni a csecsemőre (még nyitott a kutacsa), ez azonban legyen szellős, ha zártabb, időnként vegyék le, szellőztessék a kicsi fejét. Árnyékban azonban nem szükséges a használata.
Dr. Gömöri Ágnes

Milyen krémmel kenjem be 3,5 hónapos kisfiamat, ha kiviszem sétálni. Igyekszem mindig úgy f ...

Milyen krémmel kenjem be 3,5 hónapos kisfiamat, ha kiviszem sétálni. Igyekszem mindig úgy fordítani, hogy ne érje közvetlenül a napsugár, de elkerülhetetlen. Szóval, melyik a legjobb és leghatásosabb napvédőkrém?

Válasz

A kisgyermekek bőrének fényvédelme sokkal fontosabb, mint régebben gondoltuk. Bőrünk nem felejt és a gyermek és fiatalkorban ért fényhatások összeadódnak, káros következményei felnőtt korban bizony megjelennek: ráncosság, festékfoltok, bőrsorvadás, sőt az utóbbi években sajnos egyre gyakrabban rosszindulatú festékes anyajegyek formájában. Tehát Ön helyesen védeni szeretné babáját ettől. Szinte minden babakozmetikumot, női kozmetikumokat gyártó cég készít ma már fényvédő krémeket tejeket, sőt napozás utáni testápolót kisgyermekeknek. Gyógyszergyártó cégeknek is vannak fényvédő készítményei, de ezeket általában speciális esetekben alkalmazzuk. A babáknak készült fényvédő készítmények általában magasabb faktorszámúak /15-35 / , és többé-kevésbé hypoallergének, bőrük érzékenységének megfelelően. A nyár elején lehetőleg a magasabb faktorszámú krémet használják ezután ha a bőr már fényhez szokott elegendő lehet az alacsonyabb faktorszámú is. Érdemes ugyanannak  a cégnek a készítményére váltani, ha az első nem okozott bőrpírt, vagy allergiás kiütést. Első alkalommal a karjait, lábait kenjük be a kicsinek és a mennyiben bőrén semmi változást nem észlelünk /napon / akkor a krém/tej az egész testen használható. A pici babákat még bekenve is lehetőleg a szórt fényben levegőztessük, séta közben is az árnyékos oldalt keresve. Természetesen a sapkáról, kendőcskéről se feledkezzünk meg. Nyári melegben ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdezném  a közelgő nyárra való tekintettel, hogy a 3-6 hónapos korban mennyi ideig, me ...

Kérdezném  a közelgő nyárra való tekintettel, hogy a 3-6 hónapos korban mennyi ideig, melyik napszakban tarthatjuk a napon a kicsit. A fiam bőre fehér, szeme kék. Igaz-e, hogy emiatt ő érzékenyebb a napsugarakra?

Válasz

Csecsemőkorban a  direkt napoztatás nem javasolt a nyári időszakban. Lehetőleg szórt fényben legyenek a babák, főleg a fehér bőrűek, kék szeműek. Ha mégis kimennek a napra ez lehetőleg délelőtt és a késő délutáni órákban történjék és a baba bőrét kenjék be számukra készült fényvédő krémmel. Először a végtagokat, majd ha allergiás tüneteket nem észlelnek az egész testet. 12-14-ig az erős napot kerüljék. Ma már köztudott, hogy a napfény jótékony hatásai mellett ártalmas is. A káros fényhatás, főleg ha a bőr kipirul, vagy leég az évek során összeadódik. A bőr nem felejt, sőt a kisgyermekkorban történ leégések még fokozottabban veszélyeztetik az egyént felnőttkorában a fény káros hatásaival szemben. Könnyebben alakulatnak ki bőrsorvadások, pigment foltok, sőt akár festékes bőrdaganatok is már viszonylag fiatal korban.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó