Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Általános gyermek betegápolási kérdést szeretnék feltenni. 1 éves kislányunk náthás l ...

Általános gyermek betegápolási kérdést szeretnék feltenni. 1 éves kislányunk náthás lett és több mint 2 hete folyik az orra. Most már persze alig és úgy tűnik lassan el is múlnak a náthás panaszok. Az lenne a kérdésem, hogy a porszívós orrszívás elősegíti-e a váladék termelődését (azaz tovább tart az orrfolyásos tünet) vagy nem. Mi főleg arra gondolunk, hogy ezzel megelőzhető, hogy fülére arc-homloküregére húzódjon a nátha. Konkrétan meddig kell porszívózni az orrot a tünetek teljes megszűnéséig és fokozza-e a váladék termelődését a porszívózás?

Válasz

A porszívózás a legjobb dolog, amit tehetsz a nátha megszüntetése érdekében. Bár ezt a kis betegek nem mindig gondolják így, de az ő érdekük is ezt kívánja. Sok anyuka sajnálatból nem hajlandó, (vagy nem meri) porszívózni a kisded orrát, pedig igazán komoly bajt azzal lehet elérni, -  ahogy azt Te is írod- ha a melléküregek is megtelnek váladékkal, ahonnan aztán már nagyon
nehéz kikúrálni a beteget.
A porszívózásnak is megvannak azonban a szabályai. A váladékot először fel kell lazítani, azaz pár csepp fiziológiás sóoldatot, vagy kamillateát csepegtetni bele, esetleg Sterimárt (tengervizet)  fújni bele. Pár perc várakozás után leszívni, majd utána lehet az orrcseppet belecsöppenteni, ha szükséges. Csupán azért, mert az orrcseppnek nem az a feladata, hogy
fellazítsa a váladékot, hanem hogy csökkentse a nyálkahártya duzzanatot, és ezt a funkcióját csak akkor tudja ellátni, ha a nyálkahártya tiszta, vagyis nem fedi váladék. Nem tudok arról, hogy az orrszívás váladékképződést okozna, sőt tapasztalatom (a körzet és a saját három gyerekem) hogy lényegesen hamarabb múlik el a nátha és kevesebb a szövődmény, ha porszívózzuk az orrot. Én addig szoktam pórszívózni, amíg van mit. Vagyis a nátha elején akár húszpercenként, ha látom, hogy a gyereket zavarja, vagy nagyon folyik az orra, vagy nem tud enni stb. persze ilyen gyakran orrcseppet nem használok. Aztán a vége felé ritkábban, de amíg van váladék, addig szívogatom.
Szerencsére a gyerekeim nagyon hamar, szinte egy-másfél éves korukra teljesen jól fújták az orrukat, úgyhogy nem kellett sokáig "kínozni" őket a porszívózással. Bár mire már nagyobbacskák voltak, ők kérték, hogy szívjuk ki az orrukat, sőt még a porszívót is előszedték hozzá. Most már csak a legkisebb "élvezheti " néha, de remélem ő is hamar megtanul majd orrot fújni, akárcsak a testvérei.
Makai Kinga 



Gyermekem 7 hetes most, és kissé szörcsög. Az orvos orrcseppet javasolt, melyet használunk ...

Gyermekem 7 hetes most, és kissé szörcsög. Az orvos orrcseppet javasolt, melyet használunk is. A gondom az, hogy  az unokaöcsém (két és fél éves) kruppos lett, és most kórházban van. Nem lehet, hogy az orrdugulás annak a jele, hogy Attila fiam is megkapta a kruppot?  Mennyi az esélye, hogy megkapja az unokatestvérétől, akivel két nappal a betegség megnyilvánulása előtt és még a betegség megjelenésekor is találkozott. Még annyit, hogy mennyi a krupp lappangási ideje?

Válasz

A krupp a hangszalagok alatti terület gyulladása következtében  kialakult párnaszerű, körkörös duzzanat miatt létrejött rekedt, ugatásszerű köhögés, ill. ennek a duzzanatnak a fokozódása  következtében akár fulladozás, fulladás, arra hajlamos kisgyermekekben  (ált 0,6- 5 éves korig ). Ez utóbbi  állapot kórházi ellátást igényel. Tehát az állapot kialakulásához  kellemek bizonyos vírusok és bizonyos gyermekek! A krupp tünetei megjelenhetnek egy náthás , hurutos betegség kezdetén, közben, de akár a javulónak tűnő szakban is, tehát lappangási ideje nincs. Kisbabája még fiatal, ebben az életkorban tehát kicsi a valószínűsége a betegség megjelenésének. Náthás, hurutos állapot azonban már ekkor is kialakulhat, esetleg lázzal, étvágytalansággal, hasmenéssel. Ekkor keressék fel újra orvosukat.
Dr. Gömöri Ágnes

A 19 hónapos kislányomnak pár napja kora reggel (5-6 óra) fél órás köhögőrohama van, f ...

A 19 hónapos kislányomnak pár napja kora reggel (5-6 óra) fél órás köhögőrohama van, felköhög némi váladékot és az orra is folyik. Sikerül újra elaludnia és később, napközben semmi panasza nincs. Mi okozhatja ezt (panellakásban élünk, de a radiátoron folyamatosan ott a párologtatóedény), egyáltalán mi ez (allergia stb.) forduljunk-e a háziorvosához, mit tehetek én, hogy megelőzzük a problémát?

Válasz

A 19 hónapos kislánynál észlelt reggeli erős köhögés, orrfolyásos roham nagy valószínűséggel allergiás eredetű. A panellakások száraz levegője is okozhat köhécselést, főleg kicsiknél náthát, de az általában nem ilyen rohamszerű. Helyesen teszi, hogy párologtat, habár a kis edény nem biztos, hogy elegendő. Gyakran derül ki, hogy a panellakás tapétája alatt gomba telepedett le, a szőnyegben, padlószőnyegben ott az atka (a háziporban lévő allergén), esetleg háziállat van a lakásban, stb. érdemes lenne ezt megkonzultálnia háziorvosukkal, esetleg allergológussal, mivel, ha az allergénhatás tartósan fennáll, a tünetek erősödhetnek. Addig is érdemes ún. "vizesen" kitakarítani mindent.
Dr. Gömöri Ágnes

Abban kérném a segítségét, hogy ha a lányom állandóan szürcsög az orrán - megfáz ...

Abban kérném a segítségét, hogy ha a lányom állandóan szürcsög az orrán - megfázott- és mi porszívózzuk állandóan az orrát, nem lehet -e kikerülni az arcröntgent annak megállapítása végett, hogy nem kapott-e arcüreg gyulladást.

Válasz

A nehezített orrlégzés lehet akut betegség, illetve inkább krónikusan zajló folyamat következménye is.
A klasszikus nátha alatt akut betegség értendő. Ekkor érdemes - természetesen azt sem sokáig - orrcseppet adni, és a gyermek orrát szívni. Ugyancsak váladékozás - ekkor azonban inkább sárgás, gennyes - észlelhető arcüreg-gyulladás következtében is.
Vannak azonban olyan esetek is, amikor az említett jelenség nem annyira a váladékozás, hanem a megnagyobbodott nyirokszervek - sok esetben az orrmandula - duzzanata következtében alakul ez ki. Ezt nem lehet leszívni.
Adott esetben szükségessé lehet az orrcsepp, hiszen a váladékot azért el kell távolítani, törekedni kell az orrlégzés szabaddá tételére. (Egyébként sokszor a sima fiziológiás sóoldat is megteszi.)
Az arcüreg gyulladás diagnózisa több alapon nyugszik: milyen klinikai eltérést észlel a gyermekorvos, milyen képet talál a gégész, illetve harmadikként, mit mutat a rtg vizsgálat.
Amennyiben az endonazalis - orrtükri - vizsgálat arcüreg-gyulladás lehetőség veti fel, akkor azt akként kell elfogadnunk, és kezelnünk. Sokszor azonban a nyálkahártyák duzzanata miatt a gégészeti vizsgálat nem tudja pontosan tisztázni az eltérés súlyosságát, ekkor merül fel a röntgen vizsgálat végzése, mivel azon jól megítélhető a melléküregek légtartalma.
A sugárterhelés e vizsgálattal nem túl nagy, úgyhogy adott esetben elvégezhető. Ugyanakkor a másik oldalon az áll, hogy az általa nyert információ fontos segítséget adhat a további kezelési mód megválasztásához.
Az esetleges hátrányok, a kockázat, illetve a vizsgálattal nyerhető előnyök megítélése a kezelő orvos felelőssége.
Dr. Péter György

Kisebb lányom ez év márciusában múlt két éves. Szeptembertől került bölcsődébe. Az e ...

Kisebb lányom ez év márciusában múlt két éves. Szeptembertől került bölcsődébe. Az első ott töltött napok után elkezdett folyni az orra, amit sajnos még ma sem tud rendesen kifújni. Antibiotikumos kezelésre először november 10-én került sor, mert belázasodott.1-2 nap után látványosan javult, de sajnos 1 hét múlva más fertőzést szedett össze és megint antibiotikumra lett szükség. Közben feltűnt, hogy a nagyon halk beszédet nem mindig hallja. A fül-orr gégész orrmandula műtétet javasol. Feltétlenül szükséges ez az első probléma miatt ? Eddig nem volt beteges, fül-orr gégésznél is most voltunk először.

Válasz

A közösségbe kerülő kisgyermekek közül sokan az első  1-2 évet szinte állandó betegeskedéssel töltik. Ezek általában láz nélkül, vagy lázzal járó hurutos megbetegedések. Nagyon sok baktérium és főleg vírus létezik amelyek ilyenkor kórokozóként szerepelnek. Vannak azonban olyan  gyerekek is akik  ősztől tavaszig szinte ki sem gyógyulnak az állandóan hurutos állapotból. Ennek általában az az oka, hogy az orrmandula krónikusan gyulladt állapotban nagy méretet elérve állandóan váladékot termel és akadályozza az orrlégzést. A szülő előbb-utóbb  észreveszi, hogy a gyermek nem jól hall, horkol, nyitott a szája állandóan. Majd az esetek egy részében megérkezik az első arcüreg vagy középfülgyulladás is. Ebben az esetben a problémák még csak most kezdődtek, és ha a halláscsökkenést csak a náthás állapot alatt észlelték és az említett szövődmények még nem jelentkeztek lehet még várni. Minél fiatalabb korban történik a műtét annál valószínűbb, hogy az visszanő. Ha viszont a tünetek fokozódnak, a szövődmények megjelennek  nem érdemes a műtétet halogatni.
Dr. Gömöri Ágnes

A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhö ...

A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhögött. El is vittem a gyerekorvoshoz, ő úgy találta, hogy a torka nagyon piros így felírt egy kanalas gyógyszert (Ospamox ). Ez egy hétfői nap volt, azt mondta pénteken vigyem vissza. Az állapota csak rosszabb lett. Írt egy új gyógyszert más hatóanyaggal (Cecloretta 125mg/5ml), merthogy az előző nem hatott. Ezt már naponta 3-szor kellett szedni, péntek este adtam neki először, szombaton 3-szor kapta és vasárnap reggelre tele lett piros pöttyökkel. Amúgy szombaton már csak hőemelkedése volt, vasárnap pedig már semmi, az étvágya is javult. Először csak a fején és a törzsén, és úgy nézett ki mint a melegkiütés. Vasárnap reggel még adtam egy adag gyógyszert, de már akkor is azt gondoltam hogy az új gyógyszerre allergiás, ezért többet nem is adtam neki. Estére csak még több pötty lett és még dudorosak is lettek, másnapra pedig már nem is pöttyök hanem foltok lettek, és már több volt rajta a piros, mint a normál bőrszíne. Hétfőn levittem az orvoshoz, aki azt mondta ez nem allergia, hanem hatott az új gyógyszer és egyes babák szervezete így reagál amikor a kórokozó elpusztul, és távoznak a méreganyagok a szervezetből. Kapott egy kalcium injekciót és irt fel Kalciumot, ampullásat, amit meg kell itatni vele és Fenistil cseppeket, és monda ő is hogy a gyógyszert már ne adjam neki. Most kedd van és már szépen javul, ahol legelőször megjelentek a foltok ott már alig látszik.  Azt szeretném megtudni hogy ilyesmi létezik-e, mert a környezetemben ilyesmiről még nem hallott senki, pedig sok szülőt megkérdeztem. Mindenki arra gyanakszik, hogy ez egy sima gyógyszer allergia volt. A kezelés amit a doktornő ajánlott is allergiára utal.

Válasz

A bőrjelenségek megítélése leírás alapján elég nehéz.
A csecsemőkorban, lázas állapot vagy légúti fertőzésre utaló jelek és tünetek mellé társuló kiütésnek több oka lehet: először maga az alapbetegség. Ugyanis többfajta vírus fertőzés járhat kiütésekkel. Azután lehet gyógyszerallergia is. De lehet, hogy a szervezet megváltozott immunstátusa következtében jönnek létre kiütések. Sokszor nehéz ezeket differenciálni.
Sokszor vagyunk úgy vele, hogy ahogy jöttek, úgy el is múlnak a kiütések. A tüneti kezelés vérmérséklet kérdése (is.) Ha esetleg viszket, meg lehet próbálni adni ilyen antiallergiás jellegű szereket. Ugyancsak elvileg hathatnak a folyamat alapmechanizmusára is.
Dr. Péter György



X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó